Feng Shui õpetab kuulama loodust ja meid ümbritsevat eneriat, mille saladused olid teada juba meie esivanematele. Kõik me oleme ilmselt märganud ja imestanud, kui mõnus on teinekord puhata vanas maakodus. Päris täpselt ei oska seda tunnet seletada, aga igas ruumis on hea teha just seda, milleks see mõeldud on: magamistoas tuleb eriti hea uni ja köögis maitseb söök väga hästi. Vanade majade eluloost teame, et kõik on lihtsalt väga täpselt välja mõõdetud ja planeeritud: kuhu tuleb kaev, maja ise, pea siisekäik jne.

Feng Shui õpetab looduslikku energiat juhtima ja seda enda kasuks ära kasutama või paremini väljendudes sellega koostööd tegema.

Alustame näiteks aiast. Aed on kodu pikendus. Väravast majani suunduv teerada ei tohiks olla otse, siis kihutab energia sealt läbi. Hea oleks, kui tee keeraks natuke või teeks väikese jõnksu sisse ja kui värava ning koduukse vahel oleks mõni lillepeenar või põõsas. Energiat aitab aeglustada ka lihtsalt ilus lillepott kõnniteel, mis tõmbab pilgu endale.

Looduses ei ole miski liiga korrapärane. Kui maapind on aias liiga tasane, tasuks tekitada künklikke elemente, näiteks tuua kivimürakaid või istutada puid. Aias võiks olla ka vähemalt üks pisike veesilm (fotol) ja lilli. Lillede puhul on märksõna palju ning ühesuguseid (fotol), liiga kirju ei ole hea. 

Kindlasti võiks kontrollida, kui hästi on kodu leitav, kas tänav on tähistatud, kas majanumber on nähtaval kohal. Kui kodu on raske leida, siis maja justkui ei ootakski pererahvast koju ja ka külaised ei taha ka tulla, sest seda kodu on raske leida. Tänava ja majanumbrite puudumine on levinud just uutes elamurajoonides.

Kui nüüd majast rääkida, siis oleks hea, kui kodu ei oleks väga nurgeline või sopiline, see ei mõju perekonna ühisele energiale hästi. Oluline on ka tubade asetus. Lihtsate inimeste keeles tähendaks see midagi sellist: köögiaknad võiksid avaneda itta, et hommikul unise peaga kohvi juues tervitaks meid juba rõõmsalt päike, elutoa aknad peaksid päeva jooksul lõuna poolt seda niigi vähest päikest tuppa laskma ning magamistoad jääksid läände, sealne õhtune energia annab hea une. Tundub ju üsna loogiline….

Ka mööbel, dekoratsioonid jms on olulised. Mida sa tuppa astudes kohe märkad? See võiks olla midagi, mille juurde minna tahad, mis sind tuppa kutsub. Kindlasti ei ole hea variant, kui uksest sisse astud ja kohe aknast välja näed, see kutsub ju tagasi õue. Siinkohal aitaks üsna lihtne nipp, paiguta näiteks selle sama akna ette bambusoksad (fotol), mis tähelepanu endale tõmbavad. 

Feng Shui tõdedele võib ka ise lihtsat loogikat kasutades jälile jõuda. Inimene tahab ennast alateadlikult turvaliselt tunda ja olukorda kontrollida. Kõige haavatavamad oleme magades, järelikult peaks voodi olema pea poolt vastu tugevat seina võimalusega ümbrusel silma peal hoida. Samas tahaksime olla magades võõra silma eest peidetud, seepärast võiks voodi asetseda natuke uksest eemal. Ka voodi jaluts ei tohiks olla suunaga ukse poole.

Mõnikord ei võimalda ruum mööblit paigutada nagu tahaksime, sellisel juhul peab kaval olema ja energia ümber suunama, mida saame teha näiteks mõne dekoratsioonielemendi või miks mitte taimega (fotol).

Mööbli asetus on määrav ka lastetoas või töökabinetis. Väga paljudes kodudes paigutatakse kirjutuslaud akna alla, mis kipub olema täpselt uksega vastakuti. Laps istub laua taga, seljaga ukse poole ja õppimisest ei tule midagi välja. Loomulikult ei tule, proovige ise iga krabina peale ümber keerata, et vaadata, kes tuli uksest või kas tuli ja samal ajal koolitükke teha. Uks peaks ikka vaateväljas olema, siis saab rahulikult keskenduda. 

Head energiat toovad tuppa elusad lilled. Hästi mõjuvad ka isklikud iluasjad, pisidetailid. See ei pea olema kindlasti õnnetoov elevant, kes töölaual valvab. Kuigi sümbolid on olulised, peavad need ikkagi midagi tähendama, et nendest kasu oleks. Tegelikult valib inimene ise, millised esemed talle midagi tähendavad. Mõte on ju pigem selleks, et midagi head meenutades või oodates rahulolutunne tekiks. Tähendusrikaste esemete hoidmises nähtaval kohal ei ole midagi imelikku, lapsel olgu oma lemmikkaru, isal oma rallikarikad, emal omad esemed. Hoopis tähtsam on, et asjad oleks oma kohal. Segamini kodu tekitab stressi, lõhub inimese energiavälja.

Ka veesoonte ja maa magnetväljade mõjuga arvestamine (mõõtmine) on väga oluline ja seda tuleks teha juba enne maja ehitamist või korteri ostmist.

Feng shui ehk energiaõpetuse peaeesmärk ongi rahulolu saavutamine: koju tahan minna, kodus tahan olla, sest seal on nii hea olla. Ja mis peamine, ei ole olemas kohta, mida ei saaks endale sobivamaks muuta!