Kui palju on palju?

Alkohol on tervisele kahjulik, kui naine joob üle nelja alkoholiühiku ja mees üle kuue. Üks ühik tähendab keskmist õlut, 12 cl veini või 4 cl kanget alkoholi. Kui ületad normi paar-kolm korda aastas, siis vaevalt muretsemiseks põhjust on, aga korduvad ületamised ei ole kasulikud. Lisaks, kui naine joob päevas üle ühe ühiku ja mees üle kolme, kujutab see ohtu ka tervisele. Nädalane riskipiir naise jaoks on 16 ühikut, mehele 24. Üle 65-aastaste jaoks võib kahjulik olla juba üle seitsme ühiku nädalas või korraga jooduna rohkem kui kaks ühikut.

Kodutohtri novembrikuu teemad:
* Suurenda oma enesekindlust

* Saleneja 3 surmapattu

* Mehe keskeakriis

* Ärevushäire: pidev katastroof peas

* Tähtsad vaagnapõhja lihased

* Kuidas piirata tipsutamist

* Väldi koduseid keemiapomme

* Külmetushaiguse tõed ja müüdid

* Mis reedab su vanuse

* Talvine toidulaud: suvi purgist välja!

* Arsti nõu: põskkoopapõletik,

kurgumandlid, pearinglus jpm.

Miks on alkohol eriti kahjulik just naistele ja vanematele inimestele?

Organismi jõudnud, lahustub alkohol vees, ja kuna mehe kehas on vett rohkem kui naise kehas, suureneb nende vere alkoholisisaldus erinevalt. Pärast pudelitäit veini on 70-kilose mehe promillimäär 1,2, naisel aga 1,4. Siin mängivad kaasa ka hormoonid, tõstes alkoholi mõjul nt naiste rinnavähiriski. Vanuse kasvades keha veesisaldus väheneb ja ainevahetus aeglustub, mistõttu alkoholi mõju on ulatuslikum ja kestab kauem. Vananedes nõrgeneb ka närvisüsteemi talumisvõime ja oma oht peitub niisamuti kasutatavates ravimites.

Kas isegi paar klaasikest päevas pole tervislik?

Isegi üks ühik lisab naistel rinnavähi ja kaks ühikut muude terviseohtude riski. Uuringute kohaselt vähendab küll 1‒2 alkoholiühikut päevas südame-veresoonkonnahaiguste, dementsuse ja 2. tüüpi diabeedi ohtu võrrelduna ohtra joomise või täiskarskusega, aga see järeldus võib tuleneda alkoholi asemel hoopis muudest eluviisiteguritest. Kasulikuks on peetud veinis leiduvaid flavonoide, kuid veini tuleks juua liitrite viisi, et flavonoide piisavalt imenduks. Alkohol lisab HDL-kolesterooli ja vere hüübimine väheneb. Kõige kasulikum on ikkagi lihtsalt tervislikult süüa ja piisavalt liikuda.

Kuidas alkoholihimu areneb?

Igaüks võib selle lõksu jääda, kui juua piisavalt tihti ja piisavalt palju. Sõltuvuse teket mõjutavad peale muu ka pärilikkus ning närvisüsteemi tundlikkus alkoholi suhtes. Alkohol paneb aju eritama närvisüsteemi virgatsainet dopamiini, mis annab rahuldust pakkuva heaolutunde. Korduv alkoholitarvitamine võib seda heaoluteed ärgitada ja ülearu hoogustada, nii et tekib tugev vajadus juua. Selline tundlikkus säilib ka siis, kui sa juba aastaid joonud ei ole.

Millal on põhjust alkoholi kasutamise pärast muretsema hakata?

Kui tundub, et jood liiga palju, pea joogipäevikut. Vähenda joomist, kui ületad liiga tihti riskipiiri. Võta midagi ette ka siis, kui tipsutamine mitu korda aastas käest ära läheb — kui teed purjuspäi rumalusi või vajad pohmellinapsu. Astu otsustavaid samme, sest saad joomise kontrolli alla seda paremini, mida varem tegutsed.

Milline organismi osa joomise tõttu kõige rohkem kannatab?

Haigestumist ei saa ennustada, aga alkoholi tarbimise viis võib avaldada kahjulikku mõju. Korduv enda purju joomine koormab eeskätt aju ja pankreast, pidev tipsutamine maksa ja südant: vererõhk tõuseb, südame hapnikuomastamine nõrgeneb ja rütmihäired sagenevad. Ohter alkoholi kasutamine tekitab ka masendust ja lisab vähiriski.

Kuidas napsitamist vähendada?

  • Pea pausinädalaid, vähenda koguseid iga päev ja iga nädal. 
  • Aeglusta tempot, kasuta väiksemaid klaase, lahjenda jooke. 
  • Vaheldumisi alkoholiga joo ka alkoholivabu jooke. 
  • Õpi keelduma pakutud joogist. 
  • Kanna kaasas vaid vähe raha ja ära laena juurde. 
  • Õpi teistmoodi lõõgastuma: liigu looduses, kuula muusikat. Äkki õnnestub sul ennast hellitada intiimsusega, sooja vanni või filmivaatamise abil? 
  • Pea meeles, et uuega harjumine võtab aega.
Mida teha, kui sul ei õnnestu igapäevast tipsutamist vähendada, loe edasi detsembrikuu Kodutohtrist.