1. Õpid enda eest seisma

Nõmedikega kokku puutudes kasvatad sa endale paksema naha ja selgroo, mida sul varem ei olnud. Varem elasid tema/nende nimel ja tegid kõik, et tal/neil oleks hea olla ning lasid neil endast teerulliga üle sõita. Sa ei osanud enda eest seista või oma soove ja tundeid väljendada ja jätsid seetõttu end paljust heast ilma. Nüüd, kui oled läbi käinud tulest, veest ja vasktorudest, oled õppinud ennast usaldama ja tegema, käituma ja ütlema just nii, nagu sulle parim on.

2. Õpid oma lähedasi hindama

Sõbrad, perekond ja kallim saavad sulle veel tähtsamaks kui varem. Kui nendega midagi juhtub, võtad sa seda samamoodi südamesse ja elad seda samamoodi raskelt läbi, nagu see oleks juhtunud sinu endaga. Sest sa oled näinud, et nemad on sinu heaks sama teinud ja alati sinu jaoks olemas olnud, ükskõik, kui suure pasa sisse sa ka sattunud poleks.

3. Õpid kõike mitte südamesse võtma

Sa tead, et mõnikord oled sa lihtsalt valel ajal vales kohas ning teine elab su peal ainult oma halba tuju välja. Sa ei võta kõike südamesse ega solvu, sest tead, et tal on rasked ajad ja ta ei oska teistmoodi oma valu väljendada. Muidugi ei ole see alati mõistlik ja normaalne ning kindlasti ei tohiks sa peksukotiks jääda pikema aja vältel, kuid kui tegu on sulle kalli inimesega, lubad tal mõnikord enda peal auru välja lasta.

4. Sa ei saa inimest aidata, kui ta seda ei soovi

Sa näed kõrvalt, et inimene vajab nõu, tuge ja abi, kuid pinguta palju tahad — ta ei võta seda vastu, sest ta lihtsalt ei ole selleks valmis või pole huvitatud. Ja sa lepid sellega, sest sa oled andnud endast parima ja teinud kõik, mis sinu võimuses.

5. Õpid, et mõnikord ongi inimesed täielikud jobud ja sinna ei saa mitte midagi parata

Need on need ussid, ülbikud ja nõmedikud, kes teavad, et nad on vastikud, aga naudivad seda. Nad klatšivad, õiendavad, kraaklevad, virisevad ja teevad sinu ja kõikide teiste elud põrguks ning istuvad siis oma s`tahunniku otsas ja naeratavad malbelt. Neist pole pääsu, tuleb lihtsalt vaikides välja kannatada.

6. Märkad, et su ümber on inimesed, kes ilmuvad välja siis, kui sa neid kõige rohkem vajad

Neid pole su igapäevarutiinis ja tavaolukorras unustad nende olemasolu. Aga siis, kui oled omadega täiesti põhjas, tuleb keegi, kes ulatab abikäe, mida hädasti vajad ja päästab su välja. Siinkohal kehtib reegel, et headus sünnitab headust — ära jää teeneid võlgu ja võid olla kindel, et selliseid inimesi leidub su ümber ikka ja jälle.

7. Õpid andestama ja unustama. Või andestama ja igavesti mäletama.

Mõnikord teevad inimesed selliseid rumalusi, et neid lihtsalt ei ole võimalik unustada. Ja andestamine on samuti väga keeruline. Kuid ühel hetkel mõistad, et viha on mõttetu emotsioon, mis sind ennast seest sööb. Ja sa lased minna.

8. Nad õpetavad sulle, kuidas sa saaksid end parandada ja arendada

Nad sunnivad sind paremaks saama, öeldes ja tehes asju, mis panevad sind pingutama. Sa ei salli selliseid inimesi, sest sa ei saa aru, miks nad sind kiusavad. Kuni lõpuks taipad, kui palju sa tegelikult neilt õppinud oled ja kui palju nende irisemine ja naaksumine sulle tegelikult juurde andnud on. Sellistel tüüpidel on üks ühine joon — nad ei lepi millegagi peale kõige parema ja nad ei lase ka sinul lati alt läbi joosta!

9. Sa õpid oma emotsioone kontrollima

Kui maailm su ümber tundub kokku kukkuvat, suudad sa jääda rahulikuks, mõtteid koguda ja ratsionaalseid otsuseid langetada. Samuti õpid sa vajalikul hetkel oma keelt hammaste taga hoidma ning hoiad sellega ära nii mõnegi tarbetu tüli suureks paisumise.

10. Sa muutud tugevamaks

Kui su süda murdub, suudad sa selle lõpuks ise uuesti kokku lappida. Selle käigus õpid sa enda kohta nii mõndagi. Kui mingi järjekordne tropp on su südame kildudeks löönud, oskad sa valu endalt maha raputada, pea püsti lükata ning sihikindlalt edasi minema.