Juba mitu aastat on olnud tootmises ka väga eksklusiivsed külmikud, kus toiduainete olemasolu külmkapis jälgivad andurid. Vajadusel saadab külmik millegi puudumise kohta ise sõnumi otse kauplusesse ning vajaminevad toiduained tuuakse kulleriga kohale. Ehkki need jaemüüki jõudnud pole, on inimestel neid huvitav vaadata ja käega katsuda, aga söögi valiku ning poes käimisega armastatakse ikka ise tegeleda.

Suur külmikute valik teeb aga otsustamist keerulisemaks ning enne külmiku soetamist tuleb endale selgeks mõelda, milliseid funktsioone on külmkapi puhul vaja ja milliseid mitte.

Kolm kõige olulisemat lisafunktsiooni:

0-Zone — spetsiaalne ala külmkapis värsketele ja kiiresti riknevatele toiduainetele nagu kala, liha, piimatooted. See tsoon hoitakse peaaegu null-kraadi lähedal, nii et mikroobid ei paljune ja toit jääb kauem värske. Sellise funktsiooniga külmikud on näiteks Samsung RB29FERNCSA ning Snaigė RF34NM-Z10027G.

No Frost funktsioon eemaldab külmikust ja sügavkülmikust jää. Õhutussüsteem juhib sügavkülmkambri siseruumi tekkiva niiskuse väljaspool asuvasse aurustajasse. Toidupakendid ei kleepu üksteise külge, toidu sildid jäävad selgelt loetavaks ning jää ei raiska hoiuruumi. Lahtisulatamine on praktiliselt mittevajalik. Populaarsetel külmikutel Samsung RB31FERNDBC ja Electrolux ENN2853COW on no frost funktsiooniga sügavkülmutuskambri sulatusmeetod.

Antibakteriaalne kate — spetsiaalne kate, mis takistab toiduaine säilimisaega lühendavatel mikroobidel paljuneda. Antibakteriaalne kate asub peamiselt külmikute seintel, nagu külmikul Whirlpool WBE34152W, aga näiteks Sharp on patenteerinud spetsiaalse kõrgefektiivse antibakteriaalse funktsiooni — ioonid paisatakse ventilaatori kaudu külmikusse, kus need ümbritsevad ja hävitavad õhus edasi kanduvad halvad bakterid. Seda ei tasu segi ajada värske õhu filtriga, mis hoiab ära selle, et halb lõhn ei mõjutaks teisi säilitatavaid toite ja jooke. Antibakteriaalsed omadused värske õhu filtril puuduvad.

Veel lisafunktsioone:

Aircooler — külmikus asuv ventilaator tagab pideva õhuringluse.
Dünaamiline külmutus — tagaseinas ringlev külm õhk, mis hoiab külmikus ühtlaselt madalat temperatuuri.
EDC — elektrooniline kliimakontroll, mis reageerib temperatuuri muutustele ja tagab külmikus soovitud temperatuuri.
Holiday — nn puhkuserežiim, mis lubab jätta jääkambri tööle tavarežiimis.
Jenki-tüüpi külmikud — väike sügavkülmutuskast asub kapi ülaosas. Näiteks Shivaki SHRF-100CH
Kombi-tüüpi külmikud — kahe eraldi uksega mudelid, mille sügavkülmutuskast asub kapi alaosas. Need on ka kõige tavalisemad, näiteks Bosch KIV 34X20 ja Whirlpool BLF 8121 W.
Side-by-side külmikud — Ameerika-tüüpi külmikud, millel külmik ja sügavkülmik asetsevad kõrvuti. — Näiteks Haier HRF-663CJB ning Hitachi R-S700GPRU2 B.
Super Cool — sensorite abil püsib külmiku sisetemperatuur ühtlasel tasemel.

Suurus ja maht

Soovitav on eelnevalt teada, kui suurt külmikut on vaja. Külmikute maht on alates 45 liitrist kuni 500-800 l hiiglasteni. On oluline, et külmkapp sobituks mööbli mõõtmetega. Euroopa tootjate mõõdud on üldjuhul sügavus — 60 cm, laius — 60cm, kõrgus 160-200 cm. Mõned Aasia tootjad pakuvad laiemaid külmikuid. Kui peres on rohkem kui kaks inimest, koguneb külmikusse ostetud toitu. Seetõttu on vaja piisavalt suurt külmikut ning eraldi sügavkülma. Inimestele, kes viibivad harva kodus või söövad tihti väljas, sobib standard või madalam külmkapp.

Külmiku ehitus

Iga toode peab külmkapis omale koha leidma, mistõttu on oluline, et riiuleid oleks võimalik reguleerida vastavalt külmikuomaniku vajaduse järgi. Pööra tähelepanu, kas pudeliriiul on disainitud turvahoidikuga mis ei lase pudelitel teineteise otsa lennata või selline asi puudub — kas selline detail on oluline või ei ole sellel Sinu jaoks tähtsust?

Külmikuriiulid on üldjuhul valmistatud klaasist, traadist või plastikust. Ekspertide sõnul on kõige vastupidavamad riiulid valmistatud karastatud klaasist, mis talub kuni 25 kilogrammist raskust ja kriimustusi. Jälgi, kas riiulite ääred on disainitud nii, et mahaaetud vedelik alumistele toodetele ei tilguks.

Oluline on, et külmiku seinad oleksid siledad ning et külmikul oleks aircooler funktsioon, mis tagab külmikus õhuringluse ning hoiab külmikus optimaalset niiskuse ja temperatuuri taset. Külmikut on sel juhul kergem puhastada ning mustus ja pisikud ei kogune nii kergesti.

Kui sa ei plaani külmikut mööblisse installida, on kasulik valida külmik, mille ukseavamise suunda on võimalik valida. See on harva kasulik kui tuleb idee mööblit ümber paigutada või külmiku asukohta muuta.

Temperatuur

Moodsate külmikute temperatuuri saab sättida 0° C-st kuni +10 ° C-ni, kas siis nupukeeramisega või elektriliselt. Külmikus on tundlikud sensorid, mis tajuvad tõusvat temperatuuri, kompressor kindlustab, et külmik säilitab algselt sätitud temperatuuri. Tõsi, kui külmutada suur kogus värskeid tooteid, on kasulik valida külmik, millel on kiire külmutaja, mis ei lase juba külmutatud toodete temperatuuridel tõusta.

Kellele meeldib talvisel ajal suvel külmutatud marju, seeni ja teisi tooteid tarbida, peaksid pöörama tähelepanu sügavkülmutusklassile, mida on kokku 4. Kõige tõhusam on 4-tärniline külmahinnang. Selliste sügavkülmutite temperatuur on alates -18 kraadist madalamale. Sellised sügavkülmikud hoiavad toidu värskena kuni 15 kuud. Ideaalne oleks, kui sellel oleks ka riiul kiirkülmutamiseks. Spetsialistid kinnitavad, mida kiiremini on toode külmutatud, seda vähem kaotab ta oma omadusi ja säilitab originaalmaitse. Kiirkülmutamine on näiteks Haier HRF-663CJR ja Samsung RB36J8035SR külmikutel.

Tärnide klassifikatsioon:

* tärni: kuni -6 kraadi, külmutatud tooted säilivad kuni nädala
** tärni: kuni -12 kraadi, külmutatud tooted säilivad kuni kuu.
*** tärni: kuni -18 kraadi, külmutatud tooted säilivad kuni 3 kuud.
**** tärni: -18 kraadi ja vähem, külmutatud tooted säilivad kuni 15 kuud

Kui sa elad linnast eemal või kohas, kus on tihti voolukatkestused, soovitatakse valida külmkapp, mille külmapidavus oleks 16-18 tundi. See tähendab, et voolukatkestuse korral säilitab sügavkülmik õige säilitustemperatuuri keskmiselt 17 tunniks — nagu näiteks Samsung RB36J8035SR. Siiski on soovitav sel ajal vältida ukse avamist.

Külmiku ostmisel lähtu eelkõige enda soovidest ja vajadustest. Enne ostmist soovitame kindlasti selgeks teha valikusolevate külmikute erinevused — plussid ja miinused. Milline tähtsus on välimusel — kas oled modernsema disaini nimel nõus rohkem maksma? Milliseid lisafunktsioone sul kindlasti vaja oleks ja mis oleks teisejärguline? Kui suur ja kui palju peab Sinu külmik mahutama? Vasta nendele küsimustele ja langeta oma valik.

Jaga
Kommentaarid