Seksuaalne vägivald on vägivalla liik, mida kõige tihemini õigustama kiputakse. Põhjusteks küll naise lühike seelik, alkohol või väljakutsuv käitumine. Vägivalda ei tohi õigustada — see ei ole lihtsalt suvaline osade inimeste arvamus, vaid õigusnorm. Justiitsministeeriumi kriminaalpoliitika osakonna veebilehel kriminaalpoliitika.ee on täpselt välja toodud, mis on seksuaalvägivald ja mida teha, kui oled selle ohvriks langenud. Toome välja olulisemad punktid.

Seksuaalvägivald on igasugune soovimatu seksuaalvahekord või vahekorda astumise katse, soovimatud seksuaalse alatooniga märkused või lähenemiskatsed või muul moel isiku seksuaalsuse vastu sunni abil toimepandud teod, ükskõik kus need toimuvad või mis suhtes ollakse ohvriga. Sunnina käsitletakse seejuures nii otsest jõu kasutamist, väljapressimist ja ähvardamist kui psühholoogilist sundi.

Seksuaalvägivalla ohvriks võivad langeda mõlema soo esindajad, kuid rõhuv enamik ohvritest on uuringute ja statistika kohaselt naised-tüdrukud.

Vägistamine on inimese tahte vastaselt temaga suguühendusse astumine vägivallaga või kasutades ära tema seisundit, milles ta ei olnud võimeline vastupanu osutama või toimunust aru saama. Vägistamist peetakse üheks kõige raskemaks isikuvastaseks kuriteoks ja seepärast on karistatud ja karistatakse ka tulevikus vägistamise eest rangelt.

Vägistamine on rünnak ühe põhilise inimõiguse — seksuaalse enesemääramisõiguse ehk õiguse vastu vabalt valida, kas, kellega, millal ja mil viisil isik seksuaalvahekorda astub. Kuritegu on ka inimese tahte vastaselt temaga suguühendusse astumine või tema muule seksuaalsele teole sundimine, kasutades ära tema sõltuvust süüdlasest.

Karistatavad on näiteks järgmised seksuaalsed tegevused, kui selleks puudub teise isiku nõusolek: teise isiku vagiinasse või pärakusse sõrmede või esemete toppimine, teise isiku sundimine puudutama kellegi suguelundeid, teise isiku puudutamine seksuaalselt viisil, mis tekitab temas ebamugavust või hirmu, teise isiku sundimine end seksuaalselt stimuleerima, kasutades selleks sõrmi või mingeid esemeid. Kedagi ei tohi ka sundida vaatama või kuulama seksuaalseid tegevusi, kui ta seda ise ei taha.

Nõusolek

Kõige olulisem asi, mida tuleb meeles pidada, on see, et sinu keha on sinu oma ja ainult sina otsustad, kes ja kuidas sind puudutada võib. See on kuritegu, kui sulle avaldatakse survet või sind sunnitakse seksima, kui sa seda ei taha.

Nõusolek tähendab seda, et isik annab millekski loa või nõustub midagi tegema, olles enne hoolikalt läbi mõelnud. Seksiks oma nõusoleku andmiseks peaksid olema kindel, et see on sinu otsus ja mitte otsus, mille tegemiseks sulle on survet avaldatud. Mõlemad partnerid peaksid andma oma nõusoleku enne seksi või mistahes füüsilist lähedust.

Survestamine

Kui sind sunnitakse tegema seksuaalseid toiminguid, mille suhtes sa pole kindel, või sulle avaldatakse selleks survet, siis see on väärkohtlemine.

On olemas mitmeid viise, kuidas keegi võib üritada panna sind tegutsema füüsilist sundi kasutamata. Näiteks pannakse sind tundma end rumala või halvana “ei” ütlemise pärast, sind ähvardatakse, sind õhutatakse palju alkoholi jooma või narkootikume tarvitama, mis panevad sind tõenäolisemalt seksima, manipuleeritakse sinu tunnetega, öeldes näiteks: “Kui sa mind armastaksid, siis sa teeksid seda…”.

Tunded, mis kaasnevad vägistamise või seksuaalse rünnakuga

Iga inimene reageerib traumeerivatele sündmustele erinevalt. Ükskõik, millised sinu tunded peale seksuaalvägivalla kogemist on, see on igal juhul loomulik reaktsioon juhtunule.

Kui oled kogenud seksuaalvägivalda,

  • võid sa tunda end väärtusetuna või ennast vihata;
  • võid sa kaotada enesekindluse, usaldus iseenda ja teiste vastu võib väheneda;
  • võib sul olla raskusi igapäevaeluga toimetulekul;
  • võid sa tunda viha ja sind ümbritsevate inimeste peale kergesti ärrituda;
  • võid tunda end juhtunu tõttu räpase ja häbistatuna;
  • võid sa olla masenduses, endast väljas ja kergesti nutma hakata.

Pea meeles — sina ei tohi ennast toimunus mingil moel süüdistada!

Kui oled kogenud vägistamist või sind on sunnitud seksile, siis on väga tähtis rääkida sellest kellegagi, keda saad usaldada, on see siis lähedane inimene või vastava väljaõppe saanud spetsialist.

Oma tervise huvides peaksid kindlasti võimalikult ruttu pöörduma arsti poole.

Kuriteost tuleks teatada politseile. Seda tuleks teha iseenda pärast — selleks, et juhtunust nii kehaliselt kui vaimselt paraneda ning edaspidi tunda end taas turvaliselt.


Kui sa ikka veel kindel ei ole, mis on okei ja mis mitte, vaata läbi ka arstitudengite videod!