Unenäod omavad väga märkimisväärset ja paratamatut mõju meie igapäeva toimetustele. Hetkest, mil saame teadlikuks unenäo tegelikust rollist ja mõjust meie elule, astume üüratu sammu lähemale endale.

Mis on unenägu? Milline nägu on unel, sõltub sellest, milliseid lähenemisviise me kasutame: psühholoogilisi, teaduslikke, esoteerilisi, millest igaüks lähtub erinevast vaatenurgast.

Une nägu sõltub eelkõige sellest, kuidas unenägija ise suhtub unenägemisse — kas ta näeb seda pelgalt põneva öise seiklusena või kasutab saadud informatsiooni talle oluliste isiklike teemade teadvustamiseks ja lahendamiseks.

Une nägu sümbolina või pildina

Freud väidab, et unenäod on kuninglik tee alateadvusse. Tõsi, unenäod on väärtuslikud sõnumid alateadvusest, mis köidavad meie tähelepanu sümbolite või piltidena.

Nende eesmärk on hoiatada saabuva ohu eest, näidata, mida toob tulevik või anda vihjeid, et muudaksime oma suhtumist mingisse olukorda, jne. Unenäo stsenaariume tekitavad eelkõige intensiivsed emotsioonid.

Unenäos läheme otsekontakti kollektiivse alateadvusega ehk teise alateadvuse vormiga, mis sisaldab kogemusi inimsoo minevikust. Kollektiivse alateadvuse ookeanis ringleb ja seguneb lõpmatu hulk erinevate rahvuste kuvandeid. Kõik maailma rahvused näevad magades ühte ja sama kuvandit, aga nad näevad neid vastavalt oma rahvuslikule eripärale. Näiteks eestlaste jaoks on kangelase kuvand Kalevipoeg, venelastele Bogatõr, jne.

Kus me siis käime, kas “siin” või “sealpool”?

Võib ka niimoodi läheneda: päeval käime elukoolis, tehes seda teadlikult või alateadlikult. Öösel aga käime hingekoolis, isegi siis, kui me seda ärgates ei mäleta. Unenäod on hinge soovid ja südamerada — nad viivad meid kontakti meie sees asuva sügavaima vaimse allikaga ja lasevad meil kohtuda oluliste inimestega ja olukordadega minevikust, olevikust ja tulevikust.

Teadvuse seisukohast on uni seisund, kus isiksus on nn laiali pudenenud. Mismoodi see toimub? Päeval on inimese käitumine kontrollitud ja ta tajub maailma terviklikult. Magades teadvuse kontroll nõrgeneb ja terviklik isiksus laguneb osadeks, millest iga osa sümboliseerib teatud kuvandit ja rolli. Veelgi enam, kõiki need kuvandeid seob mingi süžee, millest kokku moodustub unenäo stsenaarium. Unenägudes toimuva mõistmine on sageli justkui ulmefilmi lahtimõtestamine. See on rikkalik materjal ja põhjatu isiklik ressurss, mida iga inimene saab ärkvelolekul kasutada oma hüvanguks, kui omab selleks vajalikke teadmisi.

Mis on teadlik unenägemine?

On sisuline erinevus lihtsalt unenägemise ja teadliku unenägemise vahel. Teadlik unenägemine tähendab olla unenäos teadlik, et nähakse und. See on võimas teadvustlaiendav instrument, niisamuti nagu meditatsioon, jooga, hingamispraktikad jne. Selle rikkaliku ressursi kasutamiseks vajame ainult iseennast ja pisut uudishimu.

See, kes käib teadlikku unenägude teed, elab suure seesmise rikkuse ja väega, sest kogeb unenägudes elu lõputuid võimalusi. Unenäos saab küsida abi elulistes küsimustes, nt töö- ja isiklike suhete, tervise, plaanide jne kohta, samuti mänglevalt läheneda elu eksistentsiaalsetele teemadele ja saada vastused küsimustele: kes ma olen — kuhu lähen — milline on minu tee?

Kes on maailma parim unenägude ekspert?

Ainus unenägude ekspert on unenägija ise, sest unenäo stsenaarium on seotud igaühega isiklikult. ​Iga õnnestunud adekvaatne tõlgendus on unenägijale tõsine taipamine või sisevaade, mis aitab ennast teistmoodi tajuda ja positsioneerida.

Praegusel ajal leiavad aset tohutud muutused nii ühiskondlikul — kui üksikisiku teadvuse tasanditel — toimub üleminek uuele ajastule, kus valitsevad uued vibratsioonid ning vanad mõttemallid ja paradigmad enam ei teeni ega kehti. Need, kes oskavad teadlikult suhelda unenägude maailmaga, omandavad oskuse näha maailma kihiliselt justkui läbi 3D prillide. Teadlikkus endast ja maailmast hoiab meid enda keskmes, kvaliteetses ühenduses oma sügavaima vaimse allikaga — see võimaldab oma elu ise juhtida. Unenäod on möödapääsmatu vahend enesearengu teel.

Allikas: Telegram