Kuid millised reeglid sead sina endale? Reeglid, mille täitmisel looksid sa väärtust iseendale. Jagan oma mõtteid ja reegleid teiega!

Reegel 1: Viska oma aastaplaan minema, alusta 12 nädalaga

Jah, just nii ausalt ja otsekoheselt ütlengi. Kui ma eelmisel aastal hommikuti kella 7.30 trennis käisin, siis jaanuarikuu alguses olid rühmatreeningud rahvast pungil, jõusaali popimad masinad ummikus ja näha, et kõik uue aasta lubadused on spordisaali tulnud. Jaanuarist sai veebruar, veebruarist peatselt märts, siis märtsi lõpuks olid pooled esimese jaanuaril lubaduse andjatest kadunud.

Miks see on nii? Inimeste pühendumus ja motivatsioon oli langenud ning julgen pakkuda, et vaid ca 20% jõudis suveks rannavormi või oma eesmärgini.

Kõige paremini ennustab tulevikku sinu igapäevane tegevus. Mina olen oma eesmärgid seadnud 12 nädalale ja seejärel teinud analüüsi, täiendanud eesmärke ja muutnud tegevuskava ning sedasi 4 korda aasta jooksul. Tegevusi on 12 kuud võimalik ette planeerida, kuid need pole väga prognoositavad. Lisaks on 12 nädala fookust ja keskendumist palju lihtsam hoida — järele proovitud ja julgen soovitada. Kui planeerin oma 12 nädalat, võtan aluseks 3 peamist fookust, mida ära teen, mis viivad mind suuremale eesmärgile lähemale.

Kuid kogu 12 nädala edu võti peitub igapäevases ajakasutuses. Kõikidel väljapaistvatel isiksustel, kes on midagi suurt saavutanud, on olnud päevas sama palju aega kui sinul ja minul. Erinevus peitub lihtsalt päeva, nädala ja kuu ajalises kasutamises. Just, aeg tuleb jagada nendele tegevustele, kust tuleb kõige suurem tulu.

Uue aasta puhul vaatasin üle oma reeglid nädalaks — millised tegevused on minu ideaalses nädalas? Kuidas disainin ideaalse päeva, milliste tegevustega? Panin need paberile kirja ja kirjutasin pliiatsiga, see on kui ametlik lubadus iseendale. Panin paika ka kuu eesmärgid, personaalsed ja professionaalsed fookused, kalendermärkmik “Olen iseenda BOSS!” on hea abiline igakuiste eesmärkide saavutamisel. Ma lõin reeglid iseendale ja vabatahtlikult, sest soovin olla iseenda elu boss! 12 nädala metoodi võtsin kasutusele lugedes läbi raamatu “12 nädalane aasta”, autorid B P.Moran ja M. Lennington.

Reegel 2: Mõtteviis “ Olen iseenda BOSS”

Selleks et olla iseenda boss, ei pea olema ettevõtte juht ega juhtima suurt meeskonda, vaid alustada tuleb mõtteviisi muutmisest. Kõik saab alguse minust, mina olen oma elu eestvedaja, tegelikult on kõik võimalik, kui seda uskuda ja kui teada, mida elult tahta ning seejuures pühendunult tegutseda.

Minu mõtted ja uskumused dikteerivad minu tegelikkuse. Kui mina soovin oma tänast elu muuta, siis tuleb muuta oma uskumusi. Just neid piiravaid uskumusi, mis minu ja sinu peas tiirlevad. Olen märganud, et vahel isegi õigustades kaitseme neid. Kas tuleb tuttav ette mõni sellelaadne mõte: mul tuleb kõik väga raskelt, mul pole raha, ma ei saa kunagi omale soovitud töökohti, mul ei vea mitte kunagi jne jne.

Hakkasin jälgima oma mõtete kommunikatsiooni, kaardistasin, mitu korda päeva jooksul tekkisid mul pähe piiravad või negatiivsed mõtted. Neid kordi oli ikka päris palju… See on järjepidev töö iseendaga, kuid kulutatud aeg on seda väärt ja vaid nii püüdsin kinni oma unistused. Järele proovitud: tööd tuleb teha oma uskumustega. Kui vaja, siis pöördu ka mõned hea coachi poole, kes aitab mõttemustrit lahti murda. Olla tegevustes ja oma mõtetes iseenda boss on mõtteviis ehk sisemine reegel iseendale. Raamatusoovitus mõtteviisi muutuseks “Mõtlemist muutes rikkaks”, autor Napoleon Hill.

Reegel 3: 5, 4, 3, 2, 1 ja hakkan pihta

Kui on paika pandud eesmärgid, ideaalne nädal ja süsteem igaks päevaks, siis edasi läheb vaja julgust. Jah, julgust, sest enda tegudele tõukamiseks on just seda vaja, seda olen mina täheldanud. Olen omale teinud palju power liste või to do liste, kuidas keegi neid sõnastab ja vahel on need listid jäänud vaid paberile, sest millestki jääb puudu…vahel ei ole ma teadnud vastust MIKS küsimuse, et miks ma seda teen või kuidas see ikka minu elu paremaks teeb. Vahel on kõik detailid selged, aga nagu ikka on mõtlemise ja tegutsemise vahel lõhe.

Kuid indu mõtete realiseerimiseks ja tegutsemiseks sain ma raamatust “5 Sekundi reegel”, autoriks Mel Robbins. #5sekundireegel ei tee asju lihtsamaks, kuid paneb need juhtuma. See reegel annab
raamistiku, julguse ja viisi, kuidas end muutustele utsitada. Olen täheldanud enda puhul, et mida kauem ma mõnele tegevusele mõtlen, seda väiksemaks jääb tegelikult tung tegutseda. Kui sisemine soov ja julgus peas kokku saavad, loen 5, 4, 3, 2, 1 ja hakkan tegutsema ning niimoodi jõudsin ka oma uue harrastuse talisupluse juurde. Vahel komistan ka mina ja kohtun mõne vabandusega, kuid peale paljude raamatu läbilugemist olen teel ja teadlikumalt, kui eales varem. See imeline enesekindlus ja pingutus, mida tulemused pakuvad, on meeliülendav, sest teen iseenda elu paremaks! Täpsemalt ja pikemalt loe ise 5 sekundi reegli raamatust.

Nautida töövilju iseendale seatud reeglite järgi on parim, mida mina ise enda heaks teha saan, samuti ka sina. Loomulikult teeb elu vahel oma korrektuurid ning üritab mind teistele reeglitele allutada, aga kui olen oma raamistiku koos reeglitega paika pannud, siis on palju lihtsam joonel püsida. Kogemus ütleb, et kui sul on soov jõuda soovitud tulemuseni, siis tuleb oma eesmärke väga selgelt jälgida. Tulemus tekib paljude õnnestunud teadlikult planeeritud kalendripäevade süsteemsest tegemisest ja kasvada tuleb inimesena, et suurendada oma võimeid ja oskusi. Kas sa tead, et selleks ei ole kellegilt luba vaja küsida, sest see on sinu elu? Sina oledki iseenda BOSS! Pea meeles, et kõik mida ihaldad, on maailmas olemas, siin ja praegu. Küsimus on selles, et kas sina oled valmis?

Mõttejulgust olla iseenda boss!