Kui aga siiski kõhus keerama hakkab ning tekivad kõhulahtisus ja oksendamine, siis:

- Joo palju vett, et nii oksendamise ja kõhulahtisuse kui palavikuga kaotatud vedeliku kogus taastada. Vedeliku tarbimine on väga oluline just laste puhul.

- Vedelikku tuleks juua lonkshaaval ning lisaks veele sobib ka kummelitee või vähese suhkruga mahlajoogid. Kui lapsele on keeruline vett juua anda, siis võib anda limpsida ka vähese suhkruga mahlapulka, mis kompenseerib vedeliku kaotust.

-Suure vedelikukao asendamiseks sobiva koduse soolalahuse põhiretsept sobib kasutamiseks täiskasvanutel ja suurematel lastel.
8 teelusikatäit suhkrut
3/4 teelusikatäit soola
1/2 teelusikatäit soodat
1 klaas (apelsini)mahla
kuni 1 liiter keedetud vett (teed)

- Kindlasti väldi piimatooteid, mis niigi ärritunud kõhule veelgi lisakoormust annavad.

- Kui suudad toitu sees hoida, söö banaane, riisi, õunakastet või röstsaia. Sobivad ka koolajoogid ja soolased küpsised. “Selle taga pole mingit teaduslikku tõestust, aga need tunduvad toimivat,” selgitab dr Michael Rice Michigani Ülikoolist.

- Hoiduda tuleks esialgu liha-vorstitoodetest, vürtsikatest ja rasvastest roogadest, rõõsast piimast, üldse hapendamata piimasaadustest(sisaldavad rohkelt piimasuhkrut, mida põletikuline soolesein ei suuda piisavalt lõhustada).

-Toored puu- ja köögiviljad on suure kiudainete sisalduse tõttu pigem mittesoovitatava toidu nimekirjas.

-Need, kes on Egiptuses käinud, teavad sealset kõhuviiruse esmaabi: kohalikud soovitavad esimeste viirusnähtude (kõhus keerab, iiveldab) ilmnedes juua ära klaasitäis Coca-Colat. Selles joogis sisalduvad ained saavad kiiresti halba enesetunnet põhjustavatest pahalastest jagu, aga muidugi mitte alati.

- Lisaks on mõistlik juba esimeste haiguse sümptomite ilmnedes hakata kasutama erinevaid probiootikume või piimhappebaktereid, et taastada mikroobide tasakaal ning soolestiku vastupanuvõime. Probiootikumide kasutamine lühendab üldjuhul haiguse kulgu ning ka leevendab halba enesetunnet, samuti tõstab pikemaajaliselt organismi vastupanuvõimet uutele viirustele. Neid preparaate võiks ennetavalt võtta ka kogu pere, kui mõni pereliige on juba haigestunud.

Kui viirus siiski paari päevaga ei taandu, tuleks nõu pidada arstiga. Juhtudel, mil haigus on väga ägeda kulgemisega, tegemist on väikelapse, imikuga või haigestunule, ka täiskasvanule ei õnnestu vajalikus koguses regulaarselt vett anda, tuleb arsti poole pöörduda kindlasti varem.

Allikad: Naistekas, Pere ja Kodu, Eesti Naine