Põnev fakt! See on tegelik põhjus, miks veiniklaasile jalg alla pandi
Uuring näitas, et tänapäevane veiniklaas on oma 17. sajandi vennast enam kui seitse korda suurem. Kui 1600ndatel joodi tavalist veini umbes 66-milliliitrisest klaasist ehk likööriklaasist, siis praegu valame veini pokaali, mille keskmine suurus on juba ligi pool liitrit.
Kas veinipokaali jalg ei ole seal selleks, et muuta veiniklaasi ilusaks. Kuna veinile — olgu punane, valge või mulliline — on äärmiselt oluline temperatuur, tagab pokaalijalast hoidmine selle, et vein on kauem oma ideaaltemperatuuris ja me ei soojenda jooki oma käesoojusega üles.
Sama oluline kui pokaali jalast hoida on juua erinevat veini eri klaasist. Klaas mõjutab maitseid ja aroome ning eri kuju annab joomisel erinevad tulemused. Miks valida siis õigele veinile õige klaas?
1. Maitsebukett. Klaasi kuju aitb esile tuua veini lõhna- ja maitsebuketti ning veini kvaliteeti. Eri viinamarjasordid vajavad eri klaase.
2. Tekstuur. Õige klaas aitab maitsemeeltel veini tekstuuri tunnetada — on see kreemjas, sametine, siidine?
3. Maitselisand. Kas vein on puuviljane, milline on tema happesus, maitse tasakaal, mineraalsus? See kõik selgub paremini klaasis.
4. Järelmaitse. Igal viinamarjal erinev, kuid end mitte alati kätte andev maitse.
Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.