Enamasti ongi tupeseene sümptomiks tohutu sügelemine ja ärritus vaginaalses piirkonnas ja tavaliselt eritub ka paksu valget tükilist vedelikku, mis on kergelt ebameeldiva lõhnaga. Kuid võib ka olla tupeseene juhtumeid, kus vedelikku ei eritu, vaid lihtsalt sügeleb ja intiimpiirkond läheb punaseks. Vahel võib sügelemine ja ärritus olla nii hull, et tekivad haavandid. Sel juhul hakkab naine kindlasti arvama, et tegu on mõne hirmsa suguhaigusega, ehkki enamasti ei ole asi selles (aga kontroll meelerahu heaks ei tee paha!)

Kõige tõhusam ravi on kas arsti poolt välja kirjutatud või apteegist saadud küünlad või salv, kuid need võivad esimestel päevadel tekitada ebameeldiva põletustunde. Nende kasutamisel mööduvad sümptomid enamasti keskmiselt kolme päevaga, aga kui arst on öelnud, et neid peab kasutama nädal aega, siis niiviisi võikski teha, sest sümptomite möödumine ei tähenda kohe, et seennakkus on organismist täiesti kadunud.

Kui tupeseen ei ole veel väga hulluks arenenud ja sa ei tunne, et hakkad sügeluse käes otsi andma, siis hea kodune vahend, millega niisutada tupe välimist piirkonda, on kookosõli.

Vanaemad või emad võivad soovitada ka küüslaugu ja jogurti kasutamist, kuid sellel ei ole meditsiinilist tõepõhja all ning suure valu korral on küüslauk arvatavasti viimane asi, mida sa tahaksid oma tupes tunda.

Aga millal üldse peaks arsti poole pöörduma? Kui tupeseene esimesed märgid on ilmunud ja need ei sega otseselt sinu igapäevaelu, siis kohe ei ole mõtet arsti juurde tormata. On olnud ka mitmeid juhtumeid, kus tupeseen ei arenegi edasi ja möödub iseenesest ühe või kahe päeva jooksul.

Kuid kui seennakkus läheb hullemaks ja sümptomid muutuvad tõsisemaks, siis peaks pöörduma arsti poole kahe või kolme päeva pärast. Kui sa oled naine, kes on juba pikalt võidelnud tupeseenega ja peale ravimist kipub ta ikka ja jälle tagasi tulema, siis oleks mõistlik kaaluda elustiili muudatusi ja vaadata üle oma toitumine.

Allikas: PopSugar