Chicago ülikooli seksuoloogid on kindlaks teinud kolm peamist põhjust, mis võivad viia intiimelu "häireteni":

1. Halb või ebatervislik toitumine

Kiirtoit või poolfabrikaat ei ole parim valik libiido tõstmise seisukohalt, vaid mõjutab negatiivselt seksuaalelu. Rasvane toit on raskesti seeditav ning võib põhjustada veresoonte lupjumist, halvendades vere- ning hapnikuvarustust, olles seega üks seksuaalsusele halvasti mõjuvaid faktoreid. Erilist tähelepanu peaksid toitumisele pöörama keskealised naised.

Mõned toidud ning ained mõjuvad niivõrd ebasoodsalt organismi võimele saada seksuaalnaudingut, et neid tuleks tarbida võimalikult vähe või loobuda üldse. Nende hulka kuuluvad paljud ravimid, trankvillisaatorid, vererõhu regulaatorid. Ilmselt on teada, et uimastid nõrgendavad libiidot ning tekitavad pikas perspektiivis impotentsust. Sarnase mõjuga on alkoholgi, mis hävitab testosterooni ehk meessuguhormooni. Nikotiin halvendab suguorganite verevarustust ja võib takistada orgasmi saamist naistel.

2. Stress

Stressi tõttu toodab organism erilist hormooni, kortisooli, mis on mõeldud stressitaseme reguleerimiseks. Samas võib antud hormoon põhjustada libiido langust. Kui stress koormab, võivad järgneda mitmed haigused või vaevused nagu rahutus/ärevus, depressioon, kõrge vererõhk, südametegevuse häired, seedehäired, psühholoogilised haigused, mis veel omakorda langetavad libiidot.

Stressis ning masendunud inimene mõtleb ilmselt küll viimase asjana seksile, kuid tegelikult on just seks see, millega tegelemine aitab ka stressi leevendada. Uuringud on näidanud, et seksuaalsel rahuldusel on organismile samasugune mõju nagu mediteerimisel.

3. Unepuudus

Unetus on halb kogu organismi jaoks, seega ka seksuaalsfääri vaatevinklist. Uneprobleemid võivad noorte meeste viljakust oluliselt alandada. Meeste viljakusnäitajate languses on süüdistatud nii kehvasid toitumisharjumusi kui ka elustiili ja kokkupuudet ohtlike keskkonnakemikaalidega. Lõuna Taani Ülikoolis läbiviidud uuring oli aga esimene omalaadne töö, milles seostati moodsa ühiskonna magamisrütmide muutust meeste viljakuse langusega.

Teadlased uurisid peaaegu 1000 noore mehe spermat ning võrdlesid tulemusi unemustrit käsitleva küsimustiku andmetega. Need mehed, kes läksid magama sageli väga hilja või ärkasid öösel korduvalt üles, omasid umbes veerandi võrra madalamat spermahulka. Ekspertide soovitusel oleks ideaalne magada öösel 7-8 tundi.

Allikas: Kirss.net/Alkeemia arhiiv