Kasuta probiootikume

Soolestiku mikroflooral on palju olulisem roll, kui arvata oskame — kasulike bakterite olemasolu seedekulglas on äärmiselt tähtis. Üks moodus nende heade bakterite elu soodustada on tarbida probiootikume, kas siis toidu või toidulisandite kujul. Kui head soolebakterid elavad kenasti, tunned end terve ja õnnelikuna, toit käib hästi kõhust läbi, kõhupuhitust pole ollagi ja kõht on lame mis lame.

Söö vähem soolast

Mõõdukas koguses on sool organismile kasulik ja seda vajavad nii su süda kui aju. Kuid liiga palju soola kogub organismi vedelikku — keha paisub üles nagu veega täidetud õhupall. Soolakoguse vähendamine on üks peamisi mooduseid, kuidas organismi kogunenud liigsest vedelikust vabaneda. See on muide ka põhjuseks, miks kehakaal sageli kiiresti langeb, kui dieeti alustad. Seega, pane soolatops käeulatusest kaugemale.

Loobu nätsu närimisest

Paljud meist närivad nätsu, et nälga eemale peletada või arutut söömist ohjeldada. Sellise taktikaga võib kaasneda ebameeldiv kõrvalnäht — kõhupuhitus. Närides neelame me alati alal ka teatud koguse õhku ja mida rohkem närime, seda suurem on ka neelatava õhu kogus. Lisaks sisaldab närimiskumm kunstlikke magusaineid, mis tõstavad söögiisu, eriti just rämpstoidu järele.

Hoia õllega tagasi

Ega õllekõhtu niisama moepärast niiviisi kutsuta. Selles on palju kaloreid ja õlu on gaseeritud jook ning tekitab kõhupuhitust, kui seda liiga palju juua. Alkohol mõjub soodustavalt ka halbade bakterite kasvukeskkonnale maos, tekitades sealgi lisagaase ja paisutades vöökohta.

Taltsuta magusaisu

Maiustused on muidugi maitsvad, kuid pole kehale (ega ka kõhule) just eriti head. Ja mitte ainult seetõttu, et neid süües liiga palju kaloreid sisse ahmid, vaid sellegi pärast, et liigne suhkrutarbimine võib tekitada insuliinresistentsust, mis annab kehale signaali lisarasva ladestamiseks vöökohale. See on aga pikaajaline mõju. Lühiajalises perspektiivis tekitab liigne suhkur kõhugaase.

Väldi kõhukinnisust

Väga paljud inimesed kannatavad kõhukinnisuse all. Sellega kaasneb sageli täiskõhutunne ja kõhupuhitus. Proovi looduslikke vahendeid, mis kõhukinnisuse vastu aitavad.

Söö köögivilju

Ristõielised köögiviljad on küll ühed tervislikumad, kuid kahjuks on nad ka head kõhupuhituse tekitajad. Brokoli, kapsas ja lillkapsas sisaldavad rafinoosi, mis tekitabki lisagaase. Neid köögivilju tasub siiski süüa, aga hoidu liialdamast.

Vaata, mida sa jood

Kui tahad lamedat kõhtu, siis peaksid loobuma eelkõige limonaadidest ja ka piimast, kui see tekitab sul kõhupuhitust (kui nii on, siis võiksid lasta end laktoositalumatuse suhtes testida). Need on kaks peamist jooki, mis kõhu punni ajavad. Limonaad omakorda veel kahel põhjusel — see on gaseeritud ja sisaldab liiga palju suhkrut.

Lisa elule vürtsi

Fenkol, piparmünt ja ingver rahustavad kõhtu. Need mõjuvad seedeensüüme soodustavalt ja kõht hakkab paremini läbi käima.

Söö kiudaineid

Kiudaineterikas menüü on korraliku seedimise eelduseks. Puu- ja köögiviljad niing täisteratooted sisaldavad neid ohtralt. Kuidained tekitavad täiskõhutunde ja seetõttu ka sööd kokkuvõttes vähem.

Allikas: RD