Lisaks korrutas mu isa mulle sageli, et naine peab mehe soovide järgi käituma, talle söögi lauale tooma ja kodu koristama. Mees see-eest peab raha koju tooma.

Kui aga sellist asja teile pidevalt korrutatakse, siis hakkate selle vastu mässama. Ma mäletan hästi, et kui olin teismeline, siis küll ma alles mässasin. Pidin kõike ise tegema ja ise suutma ning sageli tegin ma siis kodus täpselt neid samu asju nagu mu vanem vend. Küll ma aitasin isal vundamenti kaevata, küll puid riita laduda. Need olid meie peres kõik tegelikult meestetööd… Mulle jäeti koduseks ülesandeks ikka see kodu koristamine, aga ma tegin ära mõlemad.

Ja kui kohtusin oma praeguse elukaaslasega, tegin ka talle üsna kiiresti selgeks, et kuigi on ehk mingeid asju, mida ma naisena teha ei jaksa ega oska, siis nii palju kui oskan ja teen, teen ma naisena ise. Ja selle tegin ka selgeks, et meie peres on valetamine ja vassimine ning petmine kindlalt keelatud. Ja ei ole erandit, kui oled mees.

Aga nüüd sain oma perekonnaga asju ajades aru, et asjad käivad ikka selle järgi, et mehed saavadki siin elus rohkem, tahan ma seda või mitte.

Nimelt pärandasid mu vanavanemad mu emale oma kodu, kus minagi lapsepõlves palju käisin ja mida ma armastan. Kuna mu ema see kodu väga ei huvitanud ja see lagunes, hakkasin seal vaikselt käima. Hoolitsesin selle eest, tegin, mis suutsin ja ühel hetkel mõtlesin, et mis oleks, kui rajaks ise endale sinna kodu… Oleks ju ilus mõte elada oma vanavanemate maal.

Kui sellest emaga rääkisin, tõusis kohe õhku küsimus, et äkki mu vend on ka sellest huvitatud. Et kui tahan sinna kodu rajama, pean poole välja ostma. Aga renoveerida vana maja ja osta pool sellest välja… Selleks mul raha ei olnud, sest asub see pealinnas üsna popis kohas. Nii ma siis võitlesin ja rääkisin, et ega vend seal ju ei käi, ma ise olen seal hooldanud ja teinud, aga jutt jäi samaks.

Nüüd on sellest aastaid mööda läinud. Vend sai teada, mis olukord on ja hakkas ise seal ka käima. Seda hooldama ja kui algselt üritasime koos, siis ühel hetkel saime aru, et meie visioon selle kohaga on teine. Kuna olen loomult selline, et perega tülitseda ei taha, loobusin ise valutava südamega.

Hiljuti rääkisin vennaga ja tema ütles, et võtab vist vana maja maha, ehitab ise endale sinna kodu. Arvake nüüd, kas on sellest juttu, et pool tuleks välja osta? Loomulikult mitte. Poja ju tahab ehitada, poja nii tubli… Ja mina siis vaatan pealt ja mõtlen, et nojah, jälle läks nii. Eks need mehed saavadki rohkem.