Siin on 10 punkti, mida peaks arvestama CV koostamisel:

1. Kasuta CV jaoks netis olemasolevaid valmis blankette. Nii ei pea sa hakkama jalgratast leiutama ja saad protsessi kiiremini tehtud.

2. Lisa CV’le pilt. Aga pilt peab olema kvaliteetne, hea valgusega ja selge. Ole pildil viisakate riietega, üksinda, soliidse taustaga. Vali foto, kus naeratad ning mis jätaks sinust kõige parema mulje. Kehv pilt või valesti valitud võib nurjata su vestlusele kutsumise võimaluse. Kindlasti ära pane pilti, kus oled ujumisriietes, koos teiste inimestega või veidra näoga.

3. Varasemate töökohtade juurde lisa kindlasti ka oma tööülesanded ja see, kui midagi olulist seal saavutasid. Näiteks mõned suuremad tööprojektid, ülesanded vms.

4. Eesmärgi lahtrisse kirjuta ausalt oma ambitsioonidest. Ära hüppa üle oma varju, aga samas ära ole ka liiga tagasihoidlik. Kirjuta sinna 3-5 lauset, mitte pikemalt.

5. Kui oled tihti töökohti vahetanud, siis too CV’s välja ka põhjused. Nii väldid enda osas hinnanguid, mis ei pruugi vastata tõele.

6. Loetle ausalt üles ka oma hobid. Paljud juhid valivad endale meeskonda inimesi mitte ainult kompetentsi, vaid ka hobide järgi. Ühised hobid meeskonnaga võivad olla su võimalus eristuda massist ja saada kutse tööintervjuule.

7. CV’d koostades lähtu sellest, millist ametipositsiooni sa soovid saada. Mida rohkem on ametikohal vastutust, seda põhjalikumalt ja intelligentsemalt peaks olema tehtud ka CV.

8. Kui sul on CV’le juurde lisada näiteid tehtud töödest, fotosid või dokumente, siis kindlasti lisa.

9. Soovitajad on väga olulised ja head näitajad. Aga enne kui lisad kellegi oma soovitajaks, siis küsi talt luba tema kontakte jagada. Seadusega on keelatud panna soovitajaks kedagi, kes ise selleks nõusolekut pole andnud!

10. Soovituskirjad on samuti väga suur näitaja su kohta! Palu oma endistel ülemustel või olulistel kolleegidel ja koostööpartneritel kirjutada endale kasvõi mõned laused soovitust. Need eristavad sind massist ja suurendavad su tõenäosust saada valituks.

11. Lase kellelgi oma CV üle vaadata, et selles poleks kirjavigu. Kirjavead jätavad sinust lohaka, harimatu ja ebaadekvaatse mulje.

12. Kui sul on väikesed lapsed, siis lisa ka see info CV’le, et pärast ei jääks mulje, nagu sa teadlikult varjaksid seda. Nad saavad nagunii seda teada, pigem siis juba alguses.

13. Ole oma CV täitmisel aus. Vead tulevad välja ning jätavad sinust kehva mulje. Ole aus ja siiras, räägi tõtt ning tunnista ka oma vigu, kui vaja.

On palju ametikohte, mis ei vajagi tegelikult korralikku õigekirja, täiuslikku CV’d jne, aga kui tahad saada töövestlusele ja karmis konkurentsis eristuda, siis on äärmiselt soovituslik investeerida oma CV’sse ja motivatsioonikirja. Kui sa ei oska neid asju ise teha, siis lase need koostada spetsialistil.