Doktor Lizunova, kas ja missuguste probleemidega pöörduvad perearsti ja günekoloogi jutule meie teismelised tüdrukud?

Tänu juba esimestes klassides algavale terviseõpetusele on meie tüdrukud ja poisid üsna hästi kursis inimese anatoomia ja füsioloogiaga, küpsemisega naiseks ja meheks, kuidas kasutada kondoomi, vältida rasedust ja suguhaigusi. Aga suurem mure on tütarlaste järjepidev dieedipidamine, lausa piitspeenikeseks nälgimine, mille riske ei suuda neile selgeks teha ei kodu ega kool. Kahjuks reklaamitakse “tervisele ohutuid” dieedivariante meedias aina lisaks. Olgu see siis Hollywoodi või Moskva dieet, noore naise tervisele on kahjulikud nad kõik, sest löövad ainevahetuse sassi.

Kõigepealt mõjutab vale toitumine menstruaaltsüklit, menstruatsioon võib üldse ära jääda. Juba see seisund näitab, kuivõrd oluline on noorele inimesele täisväärtuslik menüü, et ta saaks tulevikus elada tervet suguelu ja sünnitada terveid lapsi. Kui tervis on paastumisega juba haigusliku anoreksiani (neuroloogiline isutus) viidud, suuname neiu psühholoogi või psühhiaatri juurde ja sageli tuleb kasutusele võtta ka ravimid.

Kas peale HI-viiruse ja B-hepatiidi rünnaku on kasvanud ka teiste sugulisel teel levivate haiguste arv?

Partnereid vahetavate noorte, narkomaanide ja lõbumajade külastajate seas väga kiiresti. Sagedasemad nakkused on ureaplasma, mükoplasma ja klamüüdia. Nende haiguste sümptomid on peaaegu sarnased: ebameeldiv voolus tupest, kihelus, valud alakõhus, valulik suguühe, võib esineda ka väike palavik. Haiguste mikroobe levitavad nii poiss kui tüdruk ja ainult sugulisel teel, kaasa arvatud ka oraal- ja anaalseks. Noormehel võivad mõnel juhul sümptomid isegi puududa, aga kõik, kellega ta edaspidi sugulises vahekorras on, saavad nakkuse.

Need haigused saab ja tuleb kindlasti välja ravida, sest mikroobid võivad anda kroonilise põletiku ka munajuhadesse, kus tekivad rasestumist takistavad liited. Sugulisel teel nii naise kui mehe kaudu levivate viiruste hulka kuuluvad teatavasti HI-viirus (immuunpuudulikkuse viirus), herpesviirus (villid suguelundeil, tugev kihelus, valu, punetus) ja papilloomviirus (kondüloomid — tüügaskasvajad). Kondüloomide ravi on raske, sest kahjustused on tavaliselt hulgikoldelised, ravi on traumeeriv ja haiguse taasilmumine on sage. Kondüloome võib kirurgiliselt eemaldada, laseriga kõrvetada, külmutada vedela lämmastikuga või peitsida podofüllotoksiiniga. Genitaalherpest ravitakse viirusevastaste preparaatidega vantsükloviiri või antsükloviiriga lokaalselt ja tablettidega.

Kui vara meil sugueluga algust tehakse?

Kümnendast-üheteistkümnendast eluaastast, isegi varem, sõltub kultuurist. Tütarlapsed tulevad perearsti juurde tihtipeale põiepõletiku kaebusega (sage ja valuline urineerimine), mis võib olla tingitud ebaõigest hügieenist suguelus. Intiimpesu jaoks tuleks tarvitada apteegis ja suuremates poodides saada olevaid geele, mitte tavalist seepi. Tilgake geeli puhastele sõrmedele, see vahutab hästi, ja sellega pesta. Alakeha tuleks pesta vähemalt kord päevas. Kui elatakse suguelu, peaks nii tüdruk kui poiss end enne ja pärast suguühet intiim-geeliga pesema, see hoiab ära põiepõletiku.

Põienakkus tekib kergesti ka siis, kui põis on enne suguühet tühjendamata ja kusejuha lühikeseks muutunud, mistõttu coli-bakter liigub pärakust kusejuha kaudu põide. Sagedaste põiepõletike puhul ei tohiks kasutada stringe (pepuvahepüksikesi) ega pesukaitset (umbne pesukaitse suurendab pärmseente levikut), vaid tavalise lõikega puuvillaseid aluspükse.

Tahaksin lisada, et paljud noored ei riietu ilmale vastavalt. Tänaval näeb palja nabaga neiukesi ja isegi rasedaid oma ümarat kõhukest topi alt välja punnitamas. Aga naise vaagna piirkond on külmetamise vastu väga õrn ja tänased külmetajad, kes, näimaks saledam, igal viisil riietust vähendada püüavad, teevad karuteene oma järglastele. Ka jalad peavad soojad olema, sest esimene koht, mis jalgu külmetades haigestub, on väikese vaagna elundid.

Nii mõnedki neiud lasevad endale opereerida silikoonrindu. Millisel määral mõjutab silikoonkotike tulevase lapse toitumist?

Euroopa Meditsiini Seadmete Kvaliteedi Komisjon plastilises kirurgias väljastas deklaratsiooni, mis ütleb, et silikoonimplantaadid ei ole oht ei rasedusele ega lapse rinnaga toitmisele. Mina ei soovitaks operatsiooni küll enne sünnitust teha, sest raseduse ajal ja peale imetamist muutuvad niigi rinna kuju ja suurus, alles seejärel võiks silikooni paigutada. Kui tüdruku enesehinnang just väga madal pole, ei tohiks väike rind olla mingi takistus noormehele meeldimisel.

Kuidas on naine tänapäeval kaitstud nakkuste eest günekoloogiliste arstiriistade kaudu?

Ultraheliandurid, mille abil günekoloog vaatleb tupe või alustamata suguelu korral päraku kaudu munasarjade ja emaka seisundit, on kaitstud kondoomiga. Kõigis suuremates perearstikeskustes on ka ühekordselt kasutatavad günekoloogilised peeglid.

Meie koolides on palju suitsetajaid…

Noored arvavad, et suitsetamine tekitab ainult kopsuvähki. Suitsetaval ja rasedusvastaseid pille neelaval neiul on suur risk saada veresoonte tromb. Ta on ka oma tulevase lapse vaenlane, sest osa laste närvisüsteemi- ja arenguhäireid saab alguse ema suitsetamisest. Poistel kahjustab suitsetamine spermatosoidide arengut ja veresoonkonda kuni impotentsuse ja viljatuseni.

Kui noor neiu tahab elada tervislikku suguelu, peaks ta püüdma luua oma partneriga püsisuhte. Hea püsipartner on parim tagatis õnnelikuks perekonnaeluks. Nii tüdrukud kui poisid peaksid julgemini partnerit valima. Kui ikka tütarlapsele poisi käitumine ja välimus meeldib, miks ei võiks ta seda poisile öelda. Eks ta siis kuule, kas ka tema on poisile silma hakanud. See on juba ajast ja arust viis, kui tüdrukud alandlikult poisi lähenemist ootasid.

Poisid on aga tihtipeale tüdrukutest häbelikumad, kuigi nad end noorte kukkedena näitavad. Ka looduses valivad ju endale kaaslase emasloomad, kui isased on nende ümber piisavalt kepsu löönud ja jõudu näidanud.