Kuidas naised oma enesetunnet Naistelehe foorumites siis kirjeldavad?

  • Mul on üks väga pikaajaline kolleeg, kes on mulle paar korda tema naise hullusehoogusid kirjeldanud. Nûüd näen juba hommikul kolleegi näost ja käitumisest ära, et naisel jälle päevad pihta hakkamas. Òudne, kuidas selline asi mòjutab meest ja tema tegevust. Naine loobib kodus taldrikuid ja kolib kord kuus lastega kodust välja. Sûüdistab meest asjades, mis juba aastaid tagasi toimunud. Katus sóidab tal ikka täiega ära.

  • Mina ka nii närviline praegu… Täna-homme peavad päevad hakkama. Juba eile ajas kõik nii närvi — vaesed mees ja laps said iga väikse asja eest… Kahju neist jubedalt… Aga kohe nii raske on mitte vihastuda…

  • Olen 3 päeva nagu püstikurat olnud, mees pani kodust minema. Iga asja peale võtan tuld. Mul on küll hea mees, aga ühel hetkel on temalgi villand loost. Tore on teada, et on kaaskannatajaid. See närvitsemine on jube, ei tahaks, aga lähed lihtsalt närvi. Virutasin ka meest mingi asjaga täna, juuksehari lendas mööda koridori. Appi! Teine lugu on see, et tekib kohutav söögiisu ja võtan 3-4 kilo juurde nii et naksub.

  • Mul kah PMS. Tigedaks ja närviliseks ei lähe, küll aga väga emotsionaalseks, pisarad kogu aeg varnast võtta. Masendus kah kimbutab rohkem neil päevil. Istun nurgas, mossitan ja söön hästi palju rasvast ja magusat.

  • Nutt ja solvumine tulevad kergesti, üldse nagu mingi raskemeelsus on kallal. Kergem on siis, kui saad täiesti omaette olla ja magusat süüa.

  • Mul ka depressiivsed mõtted tulevad ja olen mossis ja tusane sel ajal. Ja täitsa jube on ikka mõelda, et mingid hormoonid muudavad sind niimoodi ja sa ei saa sinna mitte midagi parata. Ainult oodata vaikselt nende päevade möödumist.

  • Umbes nädala aega enne päevi tuleb tohutult suur söögiisu. Täiesti piinlik, võin 12 shokolaadi korraga ära süüa, või 3 kilo erinevaid puuvilju… Aga täna pärast lõuna (mis oli niigi suht rikkalik) sõin veel 8 (!) võileiba -- leib, sulatud juust (ikka paksu kihiga) ja tomat… ja tunne selline, et võiks veel 8 ära süüa!

    Erinevalt üldlevinud arvamusest ei ole PMS vanemate naiste haigus. Hiljuti Baseli Ülikoolis (Šveits) läbiviidud uuringus demonstreeriti selgelt, et PMSi levimus noorte naiste seas on üllatavalt suur. PMSi sümptomid esinevad kogu viljaka eluperioodi jooksul. Kaua aega välistasid enamik PMSi uuringuid suukaudseid rasestumisvastaseid vahendeid kasutavad naised. Ent nüüd on leitud, et PMSi esineb ka nendel naistel. On võimalik, et kunstlik hormoonisisalduse tõus vaid varjab hormoonitasemete füsioloogilisi muutusi.

    PMSi vaevused ei mõjuta ainult elukvaliteeti — sageli on tegemist haigusega, mis vajab meditsiinilist ravi. Vähem kui pooled naistest, kellel esinevad sümptomid, võtavad kas retsepti- või käsimüügiravimeid. Vaid 24% neist pöörduvad abi saamiseks arsti poole.

    PMSi on seostatud mitmesuguste hormonaalsete muutustega menstruaaltsükli jooksul. PMSiga naistel on sageli täheldatud prolaktiini liigset vabanemist vastuseks stressistiimulile ning see tegur võib olla vastutav paljude PMSi sümptomite eest. PMSi puhul on tähtis roll ka neurotransmitteritel, nagu serotoniin, dopamiin või endogeensed opioidid (nt endorfiin). Peale selle võivad PMSi esinemist mõjutada toitumisega seotud tegurid (suure rasvasisaldusega toit, asendamatute rasvhapete puudus, suur soolasisaldus ning B6-vitamiini või magneesiumi puudus). Roll on ka vähesel füüsilisel koormusel ja stressil.

    PMSi esmane ravi hõlmab dieedi muutusi ja üldisi sümptomaatilisi meetmeid, nagu suure rasvasisaldusega toidust hoidumine ning kofeiini ja soola tarbimise piiramine, küllastamata rasvhapete osakaalu suurendamine küllastatud rasvhapetega võrreldes, B6-vitamiini, kaltsiumi ja magneesiumi manustamise suurendamine, regulaarne füüsiline aktiivsus ja psühhoterapeutiline nõustamine.

    Kui need meetmed ei vähenda piisavalt sümptomite raskust, kasutatakse PMSi raviks hormonaalset regulatsiooni (suukaudsete rasestumisvastaste vahenditega) või antidepressante. Tänapäevasemaks raviks PMSi vaevuste leevendamisel peetakse mungapipral põhinevaid läbinisti looduslikke preparaate, mis on saadaval ka Eesti apteekides käsimüügiravimina.

    Premenstruaalsete vaevuste klassifikatsioon domineerivate sümptomite ja käitumishäirete järgi:

    PMSi tüüp Esinemissagedus PMSi juhtude seasPõhilised sümptomid
    A (ärevus)
    ± 80% naistest
    ärevus, ärrituvus, meeleolu kõikumine, viha, agressiivsus, motivatsiooni langus
    H (hüperhüdratsioon)
    ± 60% naistest
    vedeliku peetus, kehakaalu suurenemine, kõhupuhitus ja tursed, rindade pingsus ja valulikkus
    C (söögiisu suurenemine)
    ± 40% naistest
    magusaisu, suurenenud söögiisu, väsimus, peavalu, iiveldus, pearinglus, südamepekslemine
    D (depressioon)
    ± 20% naistest
    depressioon, nutuvalmidus, segasus, unetus