Naisliikumine sündis kümnekonna naise kooskäimisest ja teemakäsitlusest viimase aasta jooksul. Naisliikumise asutajaliikmed on Tiina Ristimets, Herdis Ojasu, Maret Soom, Heti Tulve, Pille Minev, Diana Leht, Reet Roos, Gerly Kedelauk, Margit Kotkas ja Nele Kapten. Naisliikumine teeb koostööd Eesti Vähiliiduga.

Järgmised väljasõidud toimuvad „Laulge Kaasa“ tuuri raames 11-12. augustil Pärnumaale Paikusele ja Tahkuranda. Pühapäeval, 12. augustil kl 18 osaletakse lindistusel Harjumaal Harkus.

Üle-eelmisel nädalavahetusel oldi kohal Valgas, Elvas ja Pühajärvel. Huvi emakakaelavähi ennetusvõimaluste vastu oli väga elav ja naisliikumise teavitustelki külastas kokku ca 1400 naist. Kohapeal täideti ca 600 ankeeti, mis annab hea ülevaate Eesti naiste teadlikkusest emakakaelavähi riskifaktoritest ja haiguse ennetamise võimalikkusest. Osalesid ka nooremteadurid Quattromed HTI Laborist, kes vastasid küsimustele emakakaelavähki põhjustava inimese papilloomiviiruse (Human Papillomavirus ehk HPV) kohta.

Emakakaelavähk

Emakakaelavähk on 15–44-aastaste naiste seas surma põhjustavate pahaloomuliste kasvajate hulgas Eestis ja Euroopas teisel kohal. Ligikaudu 33 500 naisel aastas Euroopas diagnoositakse emakaelavähk, ja 15 000 korral lõppeb see surmaga. Sadadel tuhandetel naistel diagnoositakse emakakaela-, häbeme- ja tupevähi vähieelseid seisundeid. Emakakaelavähil on ligi 10-aastane peiteaeg, mil on võimalik seda veel edukalt ravida.

HPV levib peamiselt sugulisel teel. Peaaegu 70% täiskasvanutest on oma eluea jooksul nakatunud mõne HPV tüübiga. Samuti on HPV viirus seotud tupe- ja häbemevähiga ning välissuguelunditel esinevate teravate kondüloomidega. Viiruse olemasolu ja tüüpi saab kindlaks määrata HPV testiga, mis on valutu protseduur ja viiakse läbi naistearsti juures tavaläbivaatuse käigus.

Käies naistearsti juures regulaarselt kontrollis on võimalik emakakaela vähieelne muutus (düsplaasia) avastada võimalikult varases staadiumis. Naistearsti juures on võimalik lisaks emakakaela rakuliste muutuste (PAP) testile anda veel HPV testi. Ilma HPV nakkuseta emakakaelavähki ei teki. Teades ja vältides emakakaelavähi teisi riskifaktoreid, mis soodustavad koos HPV-ga emakakaela düsplaasia teket, on võimalik ennetada haigestumist. Samuti on võimalik HPV vastu vaktsineerida.