Uuringust, milles osales peaaegu 8000 inimest, selgus, et kõik vanemad inimesed elavad kauem, kui nad palju oliiviõli tarbivad. Vahemere dieet põhineb paljuski oliiviõlil, kuuludes Prantsusmaal, Kreekas, Hispaanias ja Itaalias elavate inimeste igapäevasesse toidumenüüsse.

Uuringu läbiviija Cecilia Samieri ütles: „Rabandus on vanemate inimeste seas tavaline kaebus ning oliiviõli on odav ja lihtne viis selle ennetamiseks. Üle 65-aastaste inimeste puhul tuleks mõelda uudsetele toitumissoovitustele, mis ennetaksid rabandust.”

Uurijad jälgisid 7625 üle 65aastase inimese toitumisharjumusi, kellest keegi polnud kunagi rabandust kogenud. Oliiviõli kasutamise hindamisel jaotati inimesed kolme rühma: need, kes ei kasutanud üldse; need, kes kasutasid keskmiselt, kas toidu valmistamisel, salatikattena või leiva peal; ning need, kes kasutasid kõigil kolmel juhul.

Ajakiri Neurology mainib, et viie aasta jooksul, mis uuringu läbiviimiseks kulus, sai 148 osalejat rabanduse. Jaotades rabanduse saajad oliiviõli tarbimise järgi ära, saadi järgnevad numbrid: 2,6% oliiviõli mittetarbijatest kannatas rabanduse all, 2% keskmisse rühma kuulujatest koges rabandust, kuid intensiivsesse oliiviõli tarbijate rühma kuulujate seas oli see protsent kõigest 1,5. Uuringus võeti arvesse ka teisi faktoreid, nagu dieet, füüsiline aktiivsus, kaal ja teised võimalikud riskid.

Oliiviõli sisaldab omega-6 rasvhappeid, mis krooniliste haiguste puhul, nagu südamerikked ja artriit takistavad põletiku tekkimist, hoides ühtlasi vererõhu madalal. Südamehaigetega tegeleva assotsiatsiooni liige doktor Sharlin Ahmed kommenteerib uuringu tulemusi järgmiselt: „Uuringu näol pole tegu kohtuprotsessiga. Oliiviõli rabandust ennetava funktsiooni tõestamiseks tuleb teha veel palju teste.”

Allikas: dailymail.co.uk