Terviseuurimused näitavad, et naiste enesetunne on tihti halvem, neil esineb sa­gedamini psüühikahäireid ja vaevusi, mille kehalisi põhjusi ei leita. Sageli kannatavad just närvilised, vaimses ja füüsilises pinges olevad naised munasarjade ja -juhade äge­da põletiku või valgete vooluse all.

Naised tarvitavad rohkem rahusteid ja ravi­meid kui mehed. Aga nad elavad kauem! Kõik uurimused näitavad üheselt, et mees­te ja naiste tervisekäitumine on erinev. 95% anoreksia- ja buliimiahaigetest on tütar­lapsed ja naised.

Mis hoiab naisi tervemana?

Üks põhjus, mis hoiab naisi tervemana, on nende valmisolek kõnelda endast ja oma vaevustest sookaaslastega ja arstidega. Naised loovad endale tihti sõbrannade võrgu, et terviseprobleemidest kergemini üle saada. Kuid pole valgust ilma varjuta. Saatusekaaslastest sõbrannade keskel hakkavad naised kergesti oma kannatusi „nämmutama”, mis teeb neid depressioo­nidele ja psühhosomaatilistele vaevustele vastuvõtlikumaks.

Teine põhjus, miks naised oma tervisega teistmoodi ringi käivad, peitub bioloo­gilistes kogemustes: menstruatsioon ja sünnitus muudavad naised realistlikumaks. Mehed seevastu kannavad endas vigasta­matuse illusiooni, enesepettust, et tervi­sega naljalt midagi ei juhtu. Parim näide on hõivatus vähi varajase avastamise prog­rammidest, naised käivad rohkem ennast kontrollimas kui mehed.

Ka arstiabi on erinev. Meeste puhul nähak­se tavaliselt esiplaanil puhtkehalisi, naistel psühhosomaatilisi häireid. Naistega seoses mõtlevad arstid südameinfarktile harvem kui meeste puhul. Meestel on tõepoolest suurem risk südameinfarkti saada ja naistel esineb see hilisemas eas, sest nooruses tagavad kaitse naissuguhormoonid.

Kes on siis halvemad haiged — mehed või naised? Ei ühed ega teised. Nad on lihtsalt erinevad ja sellisena tuleb neid ka näha.

Naisi ohustavad haigused

Emaka- ja rinnavähk on üks rängemaid haigusi, mis võib naisi rünnata. Arvatakse, et rinna- ja emakavähi esinemissageduse dramaatiline tõus viimasel sajandil Lääne­riikides on seotud just lääneliku elustiiliga: vähene liikumine, rafineeritud süsivesikute ja küllastamata rasvade rohke tarbimine, sünnituste arvu vähenemine.

Suurim oht haigestuda on nendel naistel, kel rasvkude ladestub rindades ja kõhul. Ülekaalulistel vähihaigetel on haigus para­ku ka halvema prognoosiga.

Naistehaigusi leevendavad
Kõrvits

Suvikõrvitsad

Arbuus

Aedseller

Aedpetersell

Sibul,Küüslauk

Aedrõigas

(vähese menstruatsiooni korral)

Mädarõigas

(menstruatsiooni ärajäämisel)

Maasikad, Vaarikad

Mustad sõstrad,

Põldmurakad

Mustikad

Astelpajumarjad

Kirsid

Jõhvikad, Pohlad

Pirnid,Õunad

Kaer, Hirss, Mais

Kreeka pähklid, Mandlid, Seemned

hapuoblikad (emakaverejooks)

On leitud, et suure rasvasisaldusega toit tõstab östrogeeni produktsiooni organis­mis. Maades, kus süüakse vähema rasva­susega toite, on naistel östrogeensete hormoonide tase veres madalam ja ka vähki esineb vähem. Madal risk haigestuda rinna-, munasarja- ja emakavähki on neil, kelle toidus üldine rasvakogus ei ületa 25% päevasest kalorsusest ning valdav osa sellest saadakse monoküllastamata ja oomega-3-rasvhapetest (rasvased kalad, linaseemned jms). Vähirisk on minimaalne, kui sellisest toitumistavast on kinni peetud juba puberteedieas.

Lina- ja tudraõliseemnete tervislikku toimet seostatakse nende kiudainete, limaainete, lektiinide ja alfa-linoleenhappe (oomega-3-rasvhappe) sisaldusega.

Lektiinid on taimsed östrogeenid, mis kaitsevad terveid rakke ja alandavad seega rinnavähi riski.

Linaseemnete omapära on rohke limaaine­te, aga ka sinihappe glükosiidi — linamariini — sisaldus. Linamariin vabastab seedetrak­tis hüdrolüüsudes toksilist sinihapet, mis­tõttu tooreid linaseemneid ei ole suuremal hulgal korraga soovitatav toiduks kasutada. Väikeste koguste (näiteks 1 sl korraga) kasutamisel tuleb organism ise toime selle kahjutuks tegemisega.

Taimseid östrogeene sisaldavad ka soja­tooted. Arvatakse, et kõige tõhusamalt alandab vähiriski see, kui sojatooteid süüakse juba lapsena ja teismelisena.

Lektiine leidub veel nii teraviljades, nagu oder, tatar, hirss, kaer, kui ka aedviljades, nagu brokoli, porgand, spinat.

Seos on ka insuliinitaseme ja rinnavähi vahel. Insuliin on kõhunäärmehormoon, mis reguleerib veresuhkru taset organismis — ja see hormoon toimib nimelt östrogeeni mõju tugevdavalt. Tärklise- ja suhkrurikas toit tõstab insuliinitaset.

Pole vaja süüa toite, mis sulle ei maitse

Kui vähktõbi meid siiski murrab, on toitumis probleemid hoopis teised ja ravi ajal tuleb arvestada juhistega, mis on osu­tunud vajalikuks seedeelundite haiguste korral.

Vähiravi ajal võib tekkida isupuudus, mis on põhjustatud kiiritusravist või vähi­ravimitest. Süüa tuleb sel juhul tihti ja kindlatel kellaaegadel ning korraga vähe. Muidugi tuleb ka haiguse ajal püüda toituda mitmekesiselt ja tervislikult, et organism saaks kõik vajalikud toitained. Juua tuleks rohkem söögikordade vaheajal.

Ka maitseaisting võib muutuda ja sel juhul ei ole vaja süüa toite, mille maitse tundub ebameeldiv. Väikesed vahepalad kuulu­vad põhitoidukordade vahele, seepärast peavad alati käepärast olema puuviljad ja marjad, peeneks riivitud juurviljad, pähklid, mandlid, kohupiimakreemid jms.

Kõhukinnisuse leevendamiseks on kõige parem kasutada probiootilisi piimatooteid ja hommikuti juua tühja kõhuga sidruni­vett. Samuti on kasulikud püreestatud ja mehuna valmistatud tooted ploomi­dest. Putrudele tuleb aga lisada kliisid ja purustatud seemneid. Ka linaseemnetest valmistatud tõmmis aitab kõhukinnisust leevendada.

Tupeseen on üks ebamugavamaid ja piinavamaid probleeme naiste elus. Sageli põhjustab see põletik sügelust, kipitust ja kohupiima taolist voolust, vahekord võib olla valulik. Viimasel ajal ei taha pärmi­seeneinfektsioon ravile hästi alluda, mille üheks põhjuseks arvatakse seda, et tupe normaalne mikrofloora ehk piimhappe­bakterid, mis peaksid olema ülekaalus, on hävinud. Hävinud piimhappebakterite taas­tamiseks on soovitatav tarbida probiooti­kumidega hapupiimatooteid.

Tupeseent soodustavad suhkurtõbi, kilp­näärme alatalitlus, allergia, liigne magusa­söömine jms.

Valulik ja ebakorrapärane menstruat­sioon on rohkem teismeliste probleem ja tsükkel võib naisena stabiliseeruda. Naised võivad olla altid valulikele või raskete­le menstruatsioonidele teatud aegadel, näiteks menstruatsiooni puhkedes või menopausi lähenedes, mil menstruatsiooni iseloom võib märgatavalt muutuda. Võivad kaasneda kõhulahtisus, peapööritus, tugevad peavalud, nutuhood ja üliärrita­vus, iiveldus ja oksendamine ning füüsilise jõuetuse tunne.

Sellisel ajal tuleks vältida kofeiinisisalduse­ga jooke, nagu kihisevad koolad, kohv, must tee ja šokolaad, kuna need suurendavad lihaspinget ja valutundlikkust.

Ränga veritsuse komplikatsioonina võib ku­juneda aneemia, sellepärast tuleb tarvitada rohkesti rauarikkaid toite: rohelisi leht­köögivilju, mune, kaunvilju, kaerahelbeid, seemneid, kala ja täisteratooteid. Et raua imendumist soodustada, tuleb vältida tee ja vee joomist eine kõrvale. Kasulikud on C-vitamiini rikkad mahlad, sest C-vitamiin soodustab raua imendumist, kuid juua tuleks pool tundi pärast söömist.

Ka taimsed östrogeenid, mida leidub näiteks sojatoodetes, näivad soodustavat optimaalset hormoontasakaalu. Seega on kasulikud sojapiim, sojajogurt, sojajuust ja ka teistest teraviljadest ja pähklitest saada­vad taimsed östrogeenid.

Oluline on, et menstruatsiooni eel ja ajal oleks toit täisväärtuslik kõikide esma­vajalike toitainete osas.

Üleminekuaastad ei ole mingi haigus, nagu seda pole ka menstruatsioon. Ülemineku­aastad kuuluvad naise ellu niisama loomulikult nagu menstruatsiooni algami­negi. Ometi toob see paljudele naistele kaasa elu ühe raskema perioodi, sest sel ajal toimub naise kehas suur hormonaal­se ja bioloogilise tasakaalu muutumine, mida põhjustab munasarjade vananemine. Munasarjade kõige tähtsam funktsioon on toota munarakke ja valmistada hormooni nimega östrogeen. Vananemisel munasarja­de töö aeglustub, munarakke ja östrogeeni tekib vähem.

Positiivne ellusuhtumine on siin eriti tähtis, samuti liikumine ja tervislik toit. Kuid saa­tuse irooniana on ülekaalulistel kergemad sümptomid. Rasvkude toodab östrogeeni, mis korvab suguhormoonide vähenemise. Sellegipoolest ei maksa ennast hirmu pä­rast paksuks süüa, et kergemini pääseda.

Kadugu kuumad hood ja öised higistami­sed, mis paljusid naisi sel perioodil saada­vad! Selleks:

  • Liigu korrapäraselt ja võimle igal hommi­kul.
  • Püüa vältida jooke ja toite, mis tekitavad kuumalaineid — kofeiini sisaldavad joogid ja alkohol, liig kuumad ja väga vürtsised toidud.
  • Lülita oma toidusedelisse rohkem taim­seid toiduaineid, vähenda rasvase toidu söömist miinimumini.
  • Joo rohkesti taimeteesid ja probiootiku­midega rikastatud piimatooteid.
  • Hoia oma kehakaal kontrolli all tervisliku toiduga, muutes igapäevast toidusedelit kergemate ja lahjemate toitude kasuks.
  • Jälgi, et organism saaks piisavalt A-, E-, C- ja B-grupi vitamiine. Kui neid toidu­ga piisavalt ei saa, tuleb neid apteegis müüdavatest vitamiinide ja mineraalainete kompleksist juurde ammutada.
  • Proovi tarbida rohkem rukki- ja soja­tooteid, salveid, pruuni riisi, lina- ja päeva­lilleseemneid, külmpressiõlisid, lehtpeeti ja kõiki E-vitamiini sisaldusega toiduaineid.

Toitumishäired on omased eeskätt nais­tele ja need avalduvad söögi armastuses ja vihkamises. Need on anoreksia (hirm ja vastumeelsus söömise ees), buliimia (sund liig palju süüa ja sageli ka oksendamise väljakutsumine) või liigsöömishood.

Buliimia on üks kõige levinum tütarlaste söömishäire. Tavaliselt saab see alguse kui kaalujälgimise meetod, ent pahatihti are-neb see haiguseks, mille iseloomulikumad tunnused on vahelduvad õgimis- ja sellele järgnevad oksendamishood, lahtistite söömine või organismist vett väljutavate ravimite tarvitamine, kuid ka nälgimine või ülemäärane liikumine. Liigsöömisele järgneb tavaliselt masendus ja enese­halvustamine. Buliimikute meeli ja tundeid valitsevad mõtted toidust, mis viivadki im­pulsiivsete söömissööstudeni, mida hiljem kahetsetakse ning püütakse oksendamisega korvata.

Nagu kõik sõltuvused, on buliimia progres­siivne ja enesehävituslik. Korduv oksen­damine ja ravimite tarvitamine, millega kaasneb toitainete puudus organismis, võib põhjustada füsioloogilisi muutusi.

Anoreksia on tahtlikult esile kutsutud näl­gimisseisund. Alguses püüavad tütarlapsed olla kõhnad ja ilusad, kuid siis võtab ano­reksia juured alla ja hakkab oma elu elama. Anorektik proovib oma käitumisega maa­ilmale tõestada, et ta suudab saada isegi kõhnemaks, kui maailm teda näha tahab. Kord juba juurdunud, on see üks haigusi, mida on üliraske ravida. Anoreksia on kõige sagedasem surmaga lõppev psühhiaatriline haigus ja see saab alguse tavaliselt 14.-18. eluaastal.

Kui juba on diagnoositud toitumishäire, võib osutuda vajalikuks haiglaravi keha vedelikutaseme taastamiseks ja kunstlikuks toitmiseks.

Eneseabi on võimalik vaid siis, kui inimene on endale probleemi teadvustanud, mis on võimalik psühhiaatrilise vahelesekku­misega. Kindlasti peab haige nõu pidama toitumisspetsialistiga, sest õpetussõnu saab jagada vaid individuaalselt.

Esmane toitumisteraapia peab algama roheliste köögiviljade, munade, piima, täisteraviljade, pähklite, seemnete ja liha kasutamisest. Ilmselt on organismis suur tsingipuudus, mida just nimetatud toidu­ainetest on võimalik saada. On ju teada, et tsingipuudus organismis ja toitumishäirete tekkimine on omavahel tugevasti seotud.

Normaalsöömisele üleminekuks tuleb igale toidukorrale lisada vähehaaval toitvaid suupisteid. Söögikordi on vaja tihendada, nii et magu ei saaks ülekoormatud kolme põhisöögikorraga. Päevaratsiooni kuulugu ka vahepalad mahladega, piimatoodetega või puu- ja köögiviljadega.

Naistekas avaldab katkendeid Aive Luigela "Tervise Kokaraamatust" kirjastuselt Varrak. Armastatud autori ja tervisliku toitumise eeskõneleja Aive Luigela kuuendas raamatus käsitletakse nii immuunsüsteemi tugevdamist, toiduallergia ohjamist, südamele, neerudele ja teistele organitele meelepäraseid toite, ning ka lihtsalt nõuandeid ja nippe, kuidas organismi puhtana hoida ja turgutada.