Järgmistel päevadel ei tahtnud tütar ühtegi vana kindlust näha, vaid ainult Antonioga (nii oli selle noormehe nimi) piki randa jalutada.

Kodus olime koos teinud toreda reisiplaani, et tutvuda Hellase kultuuriga. Tahtsime külastada Knossose paleed ja käia Samaaria mäekurul. Aga Antonio palus meie tütre oma sugulaste korraldatud peole, kuhu oli kutsutud ka sada lähemat sugulast ning see pidi olema üks tõeline kreeka pidu.

Olime algul sügavalt nõutud, kuna selgus, et meie puhkus kujuneb sootuks teistsuguseks, kui olime arvanud. Antonio tõttu tuli tütrega arenguvestlus maha pidada ning plaanid ümber korraldada. Leppisime kokku, et mõned reisid teeme kõik koos kogu perega, õhtuti käis tütar Antonioga mere ääres ning saabus alati hotelli tagasi, roosikimp käes. Üheskoos nautisime head Kreeta kööki, kohalikke veine ja rahvuslikku muusikat. Tänu kompromisside leidmisele kujunes sellest üks vahva puhkus — tõsi, mitte küll päris selline, nagu olime eelnevalt kodus kataloogi vaadates unistanud…

Tore on pere ja lähedastega ühiseid puhkusereise ette võtta. Nii saab koos kaugetel maadel seigeldes uusi kogemusi ning koguneb palju toredaid mälestusi, mida üheskoos meenutada. Vahvad fotod, videod ja suveniirid jäävad koos veedetud aega meenutama.

Selleks, et puhkusereis õnnestuks ning meeldiks kõigile osalejatele, tuleb arvestada kõigi pereliikmete huve. Kui reisijad on samast vanusegrupist ja sarnaste huvidega, on seda lihtne teostada. Ei teki probleemi, kas külastada kõrtsi või kindlust.

Keerulisemaks läheb asi siis, kui pereliikmetel on erinevad huvid ning koos reisivad erinevad põlvkonnad. Kõigil on omad harjumused ja ealised iseärasused, mida tihti ei suudeta mõista. Vanem põlvkond on konservatiivsem ning eelistab rahulikumat reisitempot, minnes varem magama ja tõustes varavalgel. Nooremad soovivad tihti ekstreemseid seiklusi kogeda ning kohaliku ööeluga tutvuda. Mõned noored vajavad pidevalt arvutit ja internetti nagu hapnikumaski.

Kui aga ei suudeta teiste huve ja vajadusi reisil piisavalt mõista ning tahetakse ainult oma soove teostada, võib ju reisil saada oma tahtmise, kuid sellega kahjustatakse suhteid. Ja nii võib juhtuda, et pereliikmed ei taha järgmine kord enam koos reisile minna. Kõige tüüpilisemaid erimeelsusi tuleb ette reisi aktiivsuse-passiivsuse osas. Mõned inimesed eelistavad üliaktiivset puhkust, kas siis sportides või tempokalt vaatamisväärsustega tutvudes, teised jälle naudivad rannal lesimist ja rahulikke jalutuskäike.

Vahel minnakse lihtsama vastupanu teed ning reisitakse koos oma mõttekaaslaste ja sõpradega. Kui sõpradega jagatakse puhkusereise ja perega argipäevi ning kõik osapooled rahulduvad sellega, on tasakaalupunkt suhetes leitud. Samas — pikka aega nii toimides investeeritakse emotsionaalset energiat sõpradevahelistesse, mitte peresuhetesse. Selle tulemusena võivad peresuhted üksluiseks muutuda.

Kui perega koos reisida, on hea pereliikmetega läbi arutada, kuhu ja miks reisitakse. Kuna reisisihtkohtade ja ekskursiooniprogrammide valik on väga lai, ei tasu huupi reisile minna ning reklaamikampaaniate ohvriks langeda. Mida paremini on reisivisioon paigas, seda suurem on tõenäosus, et ühine reis pakub kõigile osalejatele rõõmu. Kuna pereliikmed tunnevad üksteise harjumusi ja eelistusi hästi, on lihtne nendega arvestada, ainult head tahtmist on vaja. Kui tahame reisil oma lähedastele enda arvates midagi vägevat näidata, siis tasub nende käest enne küsida, kas nad üldse on sellest huvitatud. Kõiki inimesi ei pruugi erutada kuulsad kirikud, vanad peata kujud või teada-tuntud maailmaimed. Mõni pereliige võib tahta puhkusereisil lihtsalt kodusest rutiinist vaheldust või nautida soojas vees sulistamist. See ei tähenda veel, et ta reisi väärtuslikku aega raiskaks, vaid tema eelistused on lihtsalt teistsugused.

Hea perereisi planeerimine, organiseerimine ja läbiviimine on meeskonnatöö, kus iga liikme positiivne panus on väärtuslik. Ühistel ettevõtmistel jagatud rõõm on kahekordne ning hallidel argipäevadel saab ennast turgutada toredate puhkusepiltide vaatamisega ja vahvate sündmuste meenutamisega.

Et ühine perereis õnnestuks:

  • Valige hoolikalt reisi sihtkoht, mis kõigile huvi pakub.

  • Hankige kasulikku informatsiooni külastatava maa kohta.

  • Kuulake ära kõigi pereliikmete soovid ekskursioonide ja tegevuste osas.

  • Leidke ühiseid toredaid ettevõtmisi, mida reisil olles tahate koos teha.

  • Olge mõistev pereliikmete erisoovide osas ja tehke kompromisse (näiteks mõne erilise vaatamisväärsuse külastamine).

  • Arvestage pereliikmete ealiste iseärasustega.

  • Arvestage tervisest tingitud soovidega (suutmatus taluda kuumust, pikka bussisõitu, lendamist jms).

  • Suhtuge paindlikult reisil ettetulevatesse ootamatustesse ja muudatustesse.

  • Ärge kurvastage, kui teie lähedased teevad reisil teisi valikuid kui teie! Rõõmustage, et te koos reisile läksite, ning keskenduge sellele, mis teid ühendab, mitte sellele, mis teid eristab.