Raviks tarvitatakse astelpaju vilju, mahla, lehti, koort ja seemnetest saadud õli. Astelpaju stimuleerib immuunsüsteemi ja ergutab hormonaalsüsteemi tegevust. Neid soovitatakse tarvitada üldtugevdava vahendina gripi ja teiste külmetushaiguste ajal, pärast operatsioone ja traumasid, asteeniliste seisundite ning intoksikatsioonide korral. Astelpaju kiirendab kudede taastumist, seega soovitatakse manustada suuõõnehaavandite, mao-ja kaksteistsõrmiku ning soolehaavandite ning pärakuveenikomude ravimiseks.

Astelpajuõli on efektiivne ravim mädaste haavade, haavandtõve, krooniliselt kulgevate põletike, ekseemi, kiiritustõve ravimisel ning vananemisprotsessiga kaasnevate vaevuste leevendamisel. Seedeprobleemide korral alustada hommikut tühja kõhu peale 1 teelusikatäis astelpajuõli. Astelpajuõli aitab ka lõhenenud huulte, suunurkade korral ja ka suulimaskestapõletiku korral. Ei tohi tähelepanuta jätta ka astelpaju teisi osi, mida rahvameditsiinis kasutatakse: astelpaju lehti, õisi ning noori võrseid kasutatakse teena podagra ja reuma raviks.

Diana abikaasa vanaema on teinud aastaid juba sügis-talviseks perioodiks astelpaju mett. Oma hommikut alustab ta supilusikatäie astelpaju meega. Seda on nii lihtne teha ja maitseb suurepäraselt ja päevane vitamiinilaks on ka kindlustatud ning tänu sellele peaks ka külmetushaigused eemal hoidma. Annan siin ka teile selle imelihtsa retsepti, kuidas endale külmikuses vitamiinilaksu teha ning unustage kõikvõimalikud apteekides müüdavad purgivitamiinid!

Astelpaju mesi

astelpaju marjad
mesi

Selleks ei ole vaja muud, kui ühte sobiva suurusega purki (kasutasin hetkel 300 ml purki). Asetada puhastatud värsked või külmutatud astelpajumarjad 2/3 ulatuses purki, valada peale kristalliseerumata mesi kuni purk on peaaegu täis. Kaas peale ning külmikusse nädalaks või paariks “vädima”. Esimestel päevadel võiks purki kapis keerata paar korda päevas pea alaspidi ja tagasi, et mesi saaks valguda igale poole marjade vahele. Mesi tõmbab astelpajust mahlad välja ning valmis toode on siis, kui mesi muutub juba vedelaks (siirupitaoliseks). Valmis vitamiiniampsu hoida külmikus ja võtta igal hommikul supilusikatäis või rohkem, kuidas endale õigemastelpaju mesi tundub. Külmetushaiguste korral annustamist suurendada 3-4x peale ööpäevas ning see hoiab arsti ja ravimid perest eemal.

Uue laari võiks teha siis, kui eelmist on järgi alla poole purgist, siis jõuab uus laar valmis saada vahetult enne vana lõppemist.