Köögiviljades ja puuviljades leiduvad antioksüdandid aitavad meil püsida tervena. Söö võimalikult erinevat värvi ja koostisega köögivilju kui võimalik.

Oluline vitamiin, millele talvel tähelepanu pöörata on D-vitamiin. Suvel toodab keha seda päikesevalgusest ise, kuid meie laiuskraadil on päike liiga madalal, et oleks piisavalt valgust. Lisaks suurendasid Põhjamaade toitumisteadlased soovitatavad päevast D-vitamiini kogust. Toiduga on seda isegi raske saada. Kui tead, et sa ei söö piisavalt rasvast kala, muna ja liha, on soovitav tarbida juurde D-vitamiini tabletina.

Süües piisavas koguses toitu, kus on D-vitamiin, on inimene tavaliselt erksam ja rõõmsam võrreldes sellega, kes kannatab D-vitamiini puuduse käes. Värsked uuringud on näidanud, et D-vitamiin kaitseb paljude haiguste eest nagu näiteks depressioon, reuma, südame-veresoonkonna haigused.

Selge märk, et sa ei tarbi piisavalt D-vitamiini on väsimus, hajutatud valu kätes, rannetes, jalgades ja alaseljas. Vitamiinipuudusest saad kõige paremini teada vereproovi kaudu. Palun perearstil teha vereproov ning analüüsida, millistest ainetest Sinu kehal on puudus.

Allikas: Expressen.se