Kiudained — eemaldavad liigset kolesterooli ja aitavad kõhtu täis hoida

 (2)

Sõnaga „kiudaine“ (ingliskeeles fiber) ei tähistata mitte ainult taimset kiudu ehk tselluloosi, vaid ka teisi aineid, mis annavad taimedele, nende viljadele ja seemnetele välise kuju, sisemise ülesehituse, jäikuse ning kõvaduse. Suurem osa neist ainetest on keerulise struktuuriga süsivesikud. Osa kiudaineid (taimede koredad ja jämedad osad, juurviljade ja puuviljade, terade ja seemnete kestad, koored) ei lahustu vedelikus, teine osa (asuvad juurviljade, puuviljade pehmes viljalihas) lahustuvad. Kiudainet lagundavad bakterid seedetraktis ainult osaliselt (ca 20%). Tekkinud ainetest omastab organism vitamiine ja mikroelemente (räni) vähesel määral ning lihtsuhkrutest ainult 1% imendub verre. Järelejäänust moodustatakse jämesoole talitluseks vajalikud lenduvad rasvhapped (sh äädikhape) ja gaasid (nt vesinik, metaan).

Teade toimetajale: