Energiajoogid on paljudele käepäraseks vahendiks, mille abil ennast kiiresti üles turgutada pärast pikale läinud pidu või napiks jäänud ööund. Sageli oleme isegi teadlikud, et see ei ole just kõige tervislikum lahendus, aga “häda ajab härja kaevu” ning vahel sunnib moodne elutempo meid tegema valikuid, mille kohta teame, et see meid pikas plaanis ei teeni.

Hoolimata sellest, et energiajookide ebatervislikkusest on räägitud laialdaselt juba aastaid, on nende tarbimine laste ja teismeliste hulgas ikka veel probleemiks. Energiajoogiga Monster on USA-s olnud isegi seotud kohtuasju, kuna viie inimese surma on seostatud energiajoogiga liialdamisega. Me ei kiida valdavalt heaks seda, kui lastele kohvi antakse — kofeiin on kange stimulant ning arenevale kehale on sellel tugevam mõju kui täiskasvanule. Ometi on tassist kohvist oluliselt kõrgema kofeiini- ja suhkrusisaldusega joogid igas poes vabalt kättesaadaval igas vanuses lapsele, kelle taskuraha nende ostmist võimaldab. Kui vaadata energiajookide turundusstrateegiat, siis on selge, et peamiseks sihtgrupiks loetakse teismelisi ja noori täiskasvanuid.

Kolm tassi kohvi ja kolmekordne päevane suhkrukogus ühes pudelis

Populaarsed energiajoogid, mis sisaldavad kofeiini, tauriini ja suuri koguseid suhkruid ning happeid, maitsevad iseenesest hästi, aga kuidas nad meie tervist mõjutavad? Energiajoogid sisaldavad sageli kahe kuni kolme kohvitassi jagu kofeiini. Täiskasvanu jaoks jääb see allapoole lubatud päevast turvalist normi, kuid noorte jaoks on seda ilmselgelt liiga palju, kuna nemad kogevad kofeiini kõrvalmõjusid — ärrituvust, käte värisemist, südamekloppimist, seede- ja unehäireid ning agressiivsust — palju tugevamini. Energiajookide pikaajaline mõju lapse aju arengule on täiesti teadmata.

Lisaks kofeiinile sisaldavad tavalised energiajoogid kuni 20 teelusikat suhkrut. Selline kogus on kolm korda suurem kogus terve päeva jaoks kehtestatud soovituslikust maksimumkogusest, mis soodustab südame-veresoonkonna haiguste, ülekaalulisuse ja diabeedi teket. Need on haigused, millel on eluaegsed tagajärjed tervisele. Kui energiajooki reklaamitakse suhkruvabana, siis tasub veelgi ettevaatlikum olla, sest suhkruasendajad on valdavalt veel toksilisema toimega kui suhkur.

Energiajoogi mõju hambaemailile

Energiajoogid sisaldavad ka suures koguses happeid, mis ohustavad hambaemaili struktuuri. Oled ehk kogenud, et pärast energiajoogi tarbimist on hammastel imelik tunne? Sülje neutraalne pH on vahemikus 6,5–7,5. Energiajoogi pH võib olla isegi 1,5–2,7, mis läheneb akuhappe pH tasemele. Keegi ei tule ju selle peale, et akuhappe joomine oleks turvaline. Kui pH suus langeb alla 5,5, hakkab see kahjustama hambaemaili. See hoogustub veelgi, kui pH langeb alla 4. Enamiku energiajookide pH on märgatavalt alla seda kriitilist piiri. Sama kehtib ka valdava hulga spordi- ja karastusjookide kohta. Lisaks hammaste hävitamisele põhjustab sellise joogi joomine pikas plaanis ka luude hõrenemist, seda keha loomulike mehhanismide tõttu, mille abil neutraliseeritakse tugevat happelisust organismis.

USA-s on hammaste ja suuõõne tervisega seotud veebilehel kirjeldatud katset, milles asetati eelnevalt muudel põhjustel suust eemaldatud hambad 15 minutiks erinevate energiajookide või spordijookide sisse ning seejärel kaheks tunniks sülge meenutava lahuse sisse, et simuleerida tegelikkuses suus toimuvat protsessi. Seda korrati neli korda päevas viie päeva vältel. Katse lõpus leiti, et energiajookidega kokkupuutes olnud hambad olid selle lühikese aja vältel kaotanud 3,1% emailist ning spordijookidega kokkupuutes olnud hambad 1,5%.

Energiajookide tootjate esindaja kritiseeris läbiviidud katset, öeldes, et tegemist on ebarealistliku stsenaariumiga — mitte keegi ei hoia lonksu jooki suus 15 minutit. Hambaarstid on aga kinnitanud, et tugevalt happeline jook mõjutab suuõõne pH-d vähemalt pooleks tunniks, nii et tegelikult oli nende läbiviidud katse väga konservatiivne imitatsioon reaalsest elust. Lisaks võib ainult ette kujutada, mida tähendab hammaste jaoks see, et energiajooke tarbida mitte ainult viie päeva vältel, vaid kuid ja aastaid. Hambaemaili kahjustus teeb hambad vastuvõtlikuks kaariesele, mis viib hammaste kiire lagunemiseni.

Millised on tervislikumad alternatiivid?

Sageli leiame energiajookide koostisainete nimekirjast ka hulga nimetusi, mis justkui lubaks veidi kompenseerida kofeiini, suhkru ja hapete ebatervislikku mõju, näiteks B-grupi vitamiinid, gingko, ženšenn, tauriin jpt. Paraku jääb nende tase allapoole igasugust tervisele kasu toovat normi.

Mida siis ikkagi teha, kui oleks vaja veidi lisaenergiat, aga kohv kuidagi alla ei lähe? Looduslikke stimulante on mitmeid — roheline tee ja Lõuna-Ameerikast pärit mate tee on tuntud ja tervislikud alternatiivid. Lisaks neile on hakatud Eestis müüma uue kontseptsiooniga energiajooki Don’t Sleep. Maaletooja sõnul ei põhjusta see tavalistele energiajookidele omast südamepekslemist, vererõhu tõusu ja unehäireid, kuna see ei põhine stimulantidel, vaid taimedel, mida nimetatakse adaptogeenideks.

Adaptogeenideks nimetatakse taimi, mille manustamise järel stabiliseeruvad organismi füsioloogilised protsessid ja paraneb homöostaas ehk keha biokeemiline tasakaal, samuti suureneb rakkude stressitaluvus. Adaptogeenid soodustavad bioloogiliste ergutavate ainete tekkimist kehas (interferoon, interleukiin jt).

Joogis kasutatud adaptogeenideks ehk energiat andvateks taimedeks on Hiina sidrunväändik, roosilõhnaline kuldjuur ja aedvaak. Nende kolme taime kombinatsioon on vägev viis keha turgutamiseks, päeva alustamiseks ja keskendumisvõime suurendamiseks.

Hiina sidrunväändik kuulub 50 tähtsama Hiina ravimtaime hulka ja seda on võrreldud tugevuselt ženšenniga. Hiina sidrunväändik lõdvestab ja rahustab, suurendades vaimset võimekust ja füüsilist töövõimet, toetab maksa toksiliste ainetega võitlemisel, toniseerib närvisüsteemi ja tugevdab immuunsust.

Roosilõhnaline kuldjuur pärineb Siberist. Selle taime kasutamist on kirjeldatud juba 77 eKr Vana-Kreekas. Siberlased lausuvad tihti, et see, kes joob roosilõhnalise kuldjuure teed, elab rohkem kui 100-aastaseks. Roosilõhnaline kuldjuur aitab tõsta vastupidavust ja vähendada väsimust, toetada südame elujõulisust, teravdada mälu ja parandada keskendumisvõimet. Samuti tõstab see kehas antioksüdantide taset, mis aitab võidelda keskkonnast tulenevate toksiinidega.

Aedvaak on tuntud ravimtaimena juba iidsetest aegadest peale. See kasvab ka Eestis ja on meie rahvameditsiinis üks populaarsemaid ravimtaimi. Vanasti peeti seda imetaimeks, mis oli võimeline andma “üheksa väge“ ja jõudu haigustest kurnatud inimesele.

Kuid ära unusta, et energia saamiseks on ka muid mooduseid: näiteks looduses viibimine. Lisaks on just praegu hea aeg tarvitada tervislikke puumahlu, mida annavad näiteks vaher ja kask. Energilist kevadet!

Allikas: Telegram