5:2 dieedi põhimõte on väga lihtne — viis päeva nädalas võid süüa mida tahad. Elad oma tavalist elu, toitud nii nagu alati, võid nautida ka maiustusi ja ei pea toidule üldse mõtlema. Aga kahel päeval nädalas piirad oma kilokalorite hulka 500ni (mehed 600ni). Neil päevadel on sinu lubatud kilokalorikogus terve päeva jooksul (jah, terve päeva, mitte ühe eine jooksul) 500 kilokalorit ja mitte rohkem. Võid selle pooleks jagada nii, et saad hommikusöögiga 250 kilokalorit (rasva- ja suhkruvaba müsli) ning ülejäänud 250 jätad õhtusöögi ajaks (köögiviljasalat vähese fetajuustu või kanaga). Vahepealsed näksid ehk lisakalorid on keelatud, küll aga võid vett ja taimeteed juua nii palju kui süda ihkab. Paastupäevad ei ole kindlaks määratud, aga sul on endal lihtsam, kui sead sisse kindla rutiini, näiteks paastud esmaspäeviti ja neljapäeviti.

Paastu ajal läheb keha justkui häireseisundisse ning lülitab sisse geenid, mis hoolitsevad selle eest, et keha täisvõimsusel töötaks ja mis tavalise toitumisrütmil väheaktiivsed on. Samuti hakkab keha tootma värskeid rakke, mis hävitavad ning töötlevad ümber vanu ja väsinud rakke, visates sel moel kehast välja sulle halba tegevad ja vananemist kiirendavad osakesed ja ained ning asendades need uute, tervete ja värsketega. See muidugi annab hea buusti su immuunsusele ning aitab ära hoida vähi teket, puhastab nahka ning annab väga mõnusa ja terve enesetunde.
See hirm, et paastumine kehale hävitavalt mõjuma hakkab, lükati uuringi käigus ümber ning tõestati, et lühiajalisel paastul on ainult positiivsed mõjud.

Kuidas paastupäevad lihtsamalt üle elada?

  • Ära jää ühte rutiini kinni ning varieeri paastupäevadel oma toitu. See on hea võimalus uusi maitseid ja retsepte katsetada ning toiduga eksperimenteerida. Madala kalorsusega retsepte leiad internetist küllaga.
  • Et kõht kauem täis püsiks, söö igal toidukorral ka umbes 50 grammi proteiini. Kala, rasvatu liha, seemned, pähklid päästavad päeva.
  • Vali madala glükeemilise indeksiga toidud. Glükeemiline indeks märgib seda, kui kiiresti toit seedub ja suhkruks muutub. Madala GI-ga on näiteks läätsed ja oad ning köögiviljad, mille seedimiseks läheb kauem aega ja mis hoiavad sul kõhu täis. Üks köögivili, mida peaksid vältima, on kartul.
  • Kindlasti tuleks vältida valget jahu, riisi ja suhkrut, mis tõmbavad veresuhkrunäidud kiiresti üles, kuid need kukuvad sama kiiresti alla tagasi, jättes su hirmnäljaseks.
  • Kõhukorinast mõtle kui heast märgist — sa teed midagi head oma tervise ja välimuse parandamiseks!
  • Joo palju. Klaas vett või kruusitäis teed aitab suurema nälja kustutada.
  • Mõista, et ahvatlus läheb mööda, kui oma mõtted toidust kõrvale juhid. Mine vanni, jaluta, tee käsitööd, loe raamatut või kasvõi loenda numbreid tagurpidi sajast allapoole, keskendu hingamisele, joo vett. Kindlasti aitab sind ka teadmine ja enese lohutamine, et täna ei ole šokolaaditükk sulle lubatud, kuid homme võid selle südametunnistusepiinadeta nahka pista!