Teadlased analüüsisid üheksat erinevat eelnevalt avaldatud uuringut, milles kokku osales rohkem kui 430 tuhat inimest ja leidis, et kaks kruusitäit kohvi päevas võib vähendada riski haigestuda maksatsirroosi.

“Maksatsirroos on eluohtlik haigus ja sellest pole võimalik täielikult paraneda,” väitis uuringu autor dr Oliver Kennedy. “Seetõttu on väga märkimisväärne, et kohvi juues on võimalik tsirroosi haigestumise riski oluliselt vähendada.”

Maksatsirroos tapab aastas üle miljoni inimese maailmas ja seda võivad põhjustada nii hepatiit, üleliigne alkoholi tarvitamine, immuunsüsteemi häired kui ka rasvunud maks, mis on otseselt seotud ülekaalulisuse ja diabeediga.

Kennedy analüüsis kolleegidega keskmist kohvi tarbimist eelnevate uuringute puhul, et näha, kuidas mõjutab kahe tassi kohvi lisamine igapäevasesse tarbimisse maksahaiguste teket. Kombineeritult osales uuringutes ka 1990 patsienti, kel oli maksatsirroos juba välja kujunenud.

Üheksast uuringust kaheksa puhul aitas kohvi joomine vähendada tsirroosi teket. Võrreldes sellega, kui kohvi üldse ei tarbitud, leiti, et üks tassike kohvi vähendas tsirroosi teket 22%. Kahe tassi puhul kukkus risk aga juba 43%, kolmanda tassi puhul 57% ja neljandaga lausa 65%.

Mõned küsimused siiski jäävad…

Kuigi uuringud võtsid arvesse alkoholi tarvitamist, siis ei arvestanud mitu neist ka ülekaalulisuse ja diabeediga seotud riske. Patsiendid ei tohiks kindlasti nüüd mõelda, et juues iga päev tasside viisi latte'sid, kuhu on segatud veel suhkrut ja lõpetuseks kaetud vahukoorega, on võimalik hoida maksahaigused eemale. Pole ka kindel, kui mitu tassi kohvi täpselt maksale hästi mõjub või kas seda mõjutavad ka näiteks kindlat sorti kohvioad või valmistamismeetod.

“Kohvi sisaldab sadu keemilisi koostisosi ja pole kindel, millised neist maksa kaitsevad,” tõdes ka Kennedy.

Seetõttu on väga oluline ära mainida, et kohv ei suuda kindlasti võidelda sinu halbade elustiilivalikutega ehk kui jood iga päev pudeli kangemat või toitud ebatervislikult, siis ära loodagi, et kohvi su teod heastada suudab.

Allikas: Business Insider