On täiesti loomulik, et paastumise ajal kehakaal pidevalt väheneb, kõige enam esimesel perioodil. Järsk kaalulangus esimestel päevadel on seletatav sellega, et organismist viiakse vett aktiivselt välja ning samal ajal kasutatakse süsivesikute varusid, osaliselt maksa glükogeeni.

Korrapärase paastumise ja koormusvabade päevadega on võimalik kehakaalu normaliseerida, st nii alandada kui ka tõsta. Samuti taastub vererõhk ja tasakaalustub vererasvade osakaal kehas (välja arvatud geneetiliselt fikseerunud hüperlipideemia, st vere suur rasvasisaldus). Kopsumaht suureneb, hapniku vastuvõtlikkus paraneb ning veresoonte saastatus jääkainetega väheneb.

Pärast paastumist suudab inimene tunda taas rõõmu ka lihtsast toidust — pean silmas näiteks köögivilju ja vähemat soola tarbimist ning üldisemalt kodust toitu. Hea on see, et pärast paastukuuri saavutab inimene kiiremini täiskõhutunde, tänu millele sööb ta edaspidi vähem. Boonusena on ka nahk pärast paastumist kenam.

Seda, kui palju peaks keegi nädalase paastukuuri ajal rasva ära põletama, on väga raske prognoosida. Kaal võib langeda päevas 300–500 grammi, isegi kuni 1200 grammi, seda tänu vedeliku vähenemisele ja soolestiku puhastamisele. Nädalase paastukuuri jooksul võib kehakaal kokku langeda 2–8 kilogrammi.

Paastuja kehakaalu vähenemine sõltub paljudest teguritest, nagu õhutemperatuur ja ‑niiskus, patsiendi sugu, vanus ja närvisüsteemi seisund, võetavad medikamendid ning paastuaegne füüsiline koormus. Üldiselt võtavad nooremad paastujad rohkem alla kui vanemad.

Mida rohkem on inimene kinni oma kehakaalu probleemis, seda raskem on tal kaalus maha võtta. Suuremal määral kaotab paastukuuri ajal kaalu see, kellel olid enne paastumist kehas tursed, kelle soolestik või lümfisüsteem ei töötanud korralikult või kelle kehas oli väga palju rasva.

Patsiendi lugu: looduse biospaas paastumas käinud meesterahval alanes kaal nädalase paastukuuri ajal isegi 12 kg, ent tuleb arvestada, et tema algkaal oli 150 kg. Kaal langes nii palju vedeliku vähenemise arvelt kehas ja soolte puhastamise tulemusena. Patsiendi oli meile paastuma suunanud kirurg, sest mees oli väga rasvunud ning talle oli plaanis teha maovähendamise operatsioon. See meesterahvas käib Looduse paastukuuridel korrapäraselt edasi ka nüüd, operatsiooni järel, et jätkata kehakaalu vähendamist ja säilitada saavutatud mõju.

Naiste ja meeste põhiainevahetus on erinev, seepärast ei tohiks naiste ja meeste kaalulangetamise kulgemist võrrelda. Naisi mõjutavad tugevasti kilpnäärme- ja naissuguhormoonid, mehi aga meessuguhormoonid. Mõni mees on näiteks seepärast ülekaaluline, et tema kehas on testosterooni tase liiga madal. Kui naine võtab rasedusvastaseid tablette, mis seovad kehas vedelikku ja suruvad alla füsioloogiliste tsüklite teket, ei lähe tal paastumise ajal rasvapõletamine nii kiiresti, kui oodatud.