Mõnus on olla: follikulaarne faas ja ovulatsioon

Menstruaaltsükli follikulaarne faas algab mensese esimesel päeval ja kestab 10-14 päeva. Selle aja jooksul hakkab tõusma hormoon östradiadooli tase. Folliikuleid stimuleeriv hormoon FSH hakkab erituma ja stimuleerib munasarjades munarakke sisaldavate folliikulite tootmist. See on tõenäoliselt see aeg kuus, kus tunned end õnnelikuna, energilisena ja ettevõtlikuna. Östradiadooli taseme tõus võib aidata su kehal stressihormoonide adrenaliini ja kortisooliga paremini toime tulla, nii et heaolu tunne püsib ka katsumustes.

Nii kuum on tunne: ovulatsiooni faas

Naisel tõuseb ovulatsioonifaasis luteiinhormoon LH, mis ergutab munaraku väljutamist munasarjast munajuhadesse, kus rakk võib viljastatud saada. Kehas on palju östradiadooli, mis koostöös teiste hormoonidega võib tõsta libiidot. Mõnede teadlaste arvates julgustab loodus nii naisi seksima just kõige viljakamal ajal. Hiljutised uuringud näitavadki, et naised näitavadki rohkem seksihuvi üles just sellel ajal ning ka nende valutundlikkus võib vähenenud olla. Samuti võib sulle meeldida end ilusaks teha, riideid ja hooldustooteid osta.

Printsess herneteral: luteaalne faas

Pärast ovulatsiooni hakkab munaraku eraldanud ja seega tühjaks jäänud folliikel eritama progesterooni, mis aitab kaasa emaka limaskesta paksenemisele ja valmistab seda ette embrüo pesastumiseks. Kui progesterooni tase tõuseb, võid tunda, et muutud tujukaks. Ja kui oled juba tööülesannete või kodutööde pärast stressis, võib see kõik veel võimenduda ning ärritud kergemini. Ebamugavustunne selles faasis paneb sind otsima lohutust ja tuju tõstvaid asju, seega võid kergemini kaloririkastest toitudest lohutust otsida. Kuigi luteaalse faasi ebameeldivate sümptomitega võib olla raske hakkama saada, aitavad tervislikud eluviisid nendega toime tulla. Mitmekülgne toit, alkoholiga piiri pidamine ja hea uni aitavad PMSi tõrjuda.