1. Sa ei ole tegelikult valmis kellegagi koos olema

Probleem: Sa ei taha üksi olla, aga kellegagi koos ka mitte. Päriselt? Kas ongi võimalik jääda justkui sellisesse vaheetappi kinni? Jah, absoluutselt. Psühholoogid väidavad, et kui tunned end üksikuna, isoleerid sa alateadlikult ennast veelgi rohkem, ehk üksindus tekitab veelgi suuremat üksindust.

Lahendus: Hakka suhtlema. Rohkem ja rohkem, erinevate inimestega. Selle asemel, et endale kallimat otsida, lihtsalt räägi inimestega, sõbrune ja lõbutse. Kõigepealt hakka tegelema mingi hobiga — sealt saad juba palju uusi inimesi, kellega aktiivsemalt suhteid luua. Osale tööl korraldatavatel üritustel, mine vabatahtlikuks, ütle jõusaalis kõikidele tere.

Teiseks pööra suuremat tähelepanu oma sõprussuhetele. Kui neid ei olegi, on ju viimane aeg neid luua. Igal juhul alusta oma suhete loomist platooniliselt ja mitteseksuaalselt pinnalt. Kohe voodisse hüppamine või ainult armastuse leidmisele keskendumine rikub kõik võimalused täielikult, sest tõeline hingesugulane ei taha mingit kiirustamist. Armastus, mis püsib, on mitmekihiline, aeglaselt voolav ja sügav, mitte pealiskaudne ja kiire.

2. Sa oled vältinud oma probleemidega tegelemist

Probleem: Lihtne on aru saada, et midagi on valesti, aga palju keerulisem on päriselt mõista, mis asi see siis täpselt on ja kuidas seda parandada. Mis see on, mis ei lase sul edasi liikuda, vaid sind vangis hoiab ja sulle negatiivseid mõtteid pähe topib? Sellised küsimused tunduvad inimesele, kes lihtsalt tahaks eluga edasi minna, teinekord liiga raskete ja keerulistena ning seetõttu on mugavam nendega tegelemist edasi lükata.

Lahendus: Kõigepealt tunnista endale, et sul on probleem ja veena ennast, et sellele on kindlasti ka lahendus olemas. Sa suudad selle negatiivsuse elimineerida. Alusta ühest väikesest asjast korraga ning liigu väikeste sammude haaval edasi, ära nõua endalt, et saaksid pärast esimest psühholoogilkäiku täiesti terveks.

Teiseks: kõike, mida sa veel ei tea, saad juurde õppida. Harjuta iga päev, ole järjekindel ja tee enda kallal tööd, kuni saavutad vajaliku enesekindluse. Seejärel võta see teine asi käsile, õpi selgeks ja kombineeri need kaks uut oskust omavahel.

Pea meeles, et kõik probleemid on lahendatavad, ka need, mis su sisemuses keevad. Su hingesugulane on su üle väga uhke, kui oled oma sees valitseva segaduse korda teinud, hoolimata sellest, kas ta teab su võitlustest või mitte. Aga teda tõmbab sinu poole sinu sära ja uhkus, mis kiirgab sinust välja siis, kui oled endaga rahul ja oma saavutuste üle õnnelik.

3.Sa oled hingesugulasest oma pähe vale pildi loonud

Probleem: Väga lihtne on endale ette kujutada, milline su kaaslane olla võiks ja miks ta just selline olema peaks. Aga need pildikesed ei vasta tavaliselt tõele, sest on tugevalt ülepingutatud ja idealiseeritud ning ükski reaalne inimene ei suuda kõikidele nendele tingimustele vastata. Pealegi — mida vapustavama pildi sa endale lood, seda keerulisem sul on seda päris inimest leida, sest heidad kõik kandidaadid juba eos kõrvale.

Lahendus: Tee nimekiri. Kirjuta üles kõik asjad, millest sa unistad, kui oma hingesugulase peale mõtled. Ära neid asju kirja pane, mida sa arvad, et võiksid tahta, vaid ainult need, mis kindlalt su peas juba olemas on.

Nüüd mõtle oma emotsionaalse seisundi peale. Meie nõudmised endale on kõrged ja me otsime enda kõrvale inimest, kes aitaks meil endale seatud eesmärke täita. Seetõttu peaksidki mõtlema: mida sul vaja on? Mis tekitab sinus turvatunde ja heaolu? Millised isiksuseomadused kallima juures panevad sind ennast hästi tundma? Ja nüüd hakka otsima inimesi, kes suudavad sulle hea tuju ja mõnusa olemise tekitada.

4. Sa ei luba elul lihtsalt juhtuda

Probleem: Kui elu läheb enamvähem rahulikult ja rutiinselt ning sinu kontrolli all, hakkad kartma, et kindlasti läheb kohe midagi valesti. Hakkad soovima, et kõik oleks veel rohkem sinu kontrolli all, et rahu ja stabiilsus kestaks, aga inimsuhete puhul selline muster mõjub pigem hävitavalt — sa ju ise ka ei suudaks elada kellegi teise pideva kontrolli ja taktikepi all.

Lahendus: Mõtle välja, mille üle sul tegelikult kontroll on (mitte inimesed!!!) ja mida sa tegelikult absoluutselt kontrollida ei saa või kui, siis ainult minimaalselt. Kirjuta need paberilehele kahte erinevasse tulpa üles ja kui sulle hakkab tunduma, et midagi hakkab viltu kiskuma, siis lihtsalt meenuta endale, et sa ei saa kontrollida asju, mida sa ei saa kontrollida. Juba selle fakti endale teadvustamine on suur samm edasi mõistuse juurde jäämiseni. Sa suudad sel moel luua reaalsed eeldused ja ootused nii iseendale kui oma lähedastele ja tulevasele partnerile, sest annad elule võimaluse lihtsalt kulgeda. Sa lubad inimestel ennast muuta ja mõjutada samamoodi nagu sa ise siiani oled neid mõjutanud.


5. Oled unustanud normaalse suhtluse

Probleem: Mõnikord tuleb endale meelde tuletada, kuidas normaalne ja viisakas inimestevaheline suhtlus käib. Seda eriti siis, kui sul on ümber vaimset vägivalda kasutavad inimesed. Sina ise saad hoolitseda selle eest, et inimesed tunneksid end sinu läheduses vabalt ja hästi ning et sinu positiivne ellusuhtumine õpetaks neile rohkem kui nende negatiivsus sulle.

Lahendus: Kui vingumine, virisemine, hala ja negatiivsus on sinu argipäeva osa, tee üks lihtne harjutus. Mine üksinda lõunale rahvarohkesse toidukohta ja vali endale istekoht kõige lärmakama grupi lähedale. Istu vaikselt, söö oma toitu ja jälgi, kuidas nad omavahel suhtlevad. Tõenäoliselt tehakse nalja, lollitatakse ja lihtsalt lõbutsetakse — just sellist suhtlust peaksid sinagi harjutama ja kogema, sest oma hingesugulasega vestlus selliselt peakski kulgema. Märksõnadeks on vabadus, lõõgastumine, lihtsus ja lust.

Muidugi on aeg-ajalt vaja ka tõsistel ja rasketel teemadel vestelda, aga need ei tohiks jääda kogu vestluse sisuks. Iga raske teema peaks lõppema ja edasi minema millegi kergema ja lõbusamaga, et kaaslane ei väsiks ega tüdiks. Sa lihtsalt pead andma endale loa lõbutseda ja naerda, siis tuleb kõik muu juba iseenesest.

Allikas: Power of positivity