1. Suutmatus seksist rääkida
Avameelne suhtlus on iga paarisuhte alustala ja eriti kehtib see intiimsete asjade kohta nagu seks. Oma fantaasiate ja ihade kõva häälega välja ütlemisega teed end haavatavaks ja see võib olla ääretult ebamugav, mistõttu kiputakse neid teemasid pigem vältima. Aga ei tohiks! Mida rohkem sa ennast avad, seda mugavamaks need vestlused muutuvad.
Paarid, kes ei räägi oma seksielust, lagunevad kiiresti laiali, sest nende soovid, vajadused ja ihad ei saa täidetud. Nad kaotavad huvi nii teineteise, kui iseenda soovide ja vajaduste osas.

2. Stress
Stressiseisundis on viimane asi, millele mõelda tahaksid, just seks. Lapsed, raha, töö ja kõik muu argine vajavad nii palju hoolt ja tähelepanu, et seksiks ei jää ei aega ega tahtmist. Stressihormoon kortisool ei lase seksiisul üldse tekkidagi. Sellises seisundis on seks järjekordne kohustus, mis lihtsalt tuleb ära teha, mitte meeldiv ettevõtmine. Aga et raskel ajal voodimängud täitsa mängimata ei jääks, sest isu peale ei tulegi, on vaja seks lihtsalt graafikusse planeerida. Ja kui juba asjaga pihta hakkad, küll see tuju siis kiiresti muutub.

3. Seksiisud erinevad
Täiesti normaalne on see, et partnerite seksisoovid aja jooksul sünkroonist välja lähevad. On naiivne arvata, et te alati samas graafikus olete. Aga kui suudate sellest avatult ja rahumeelselt rääkida, ei tohiks erinevad libiidod probleemiks osutuda.
Rääkimata jätmine aga toob kindlasti kaasa erimeelsused ja isegi tülid ning tekitavad pikki seksipause. Kõrgema libiidoga partner tunneb siis end kõrvalejäetu ja hüljatuna, madalama libiidoga partner aga väsib pidevast pealekäimisest ja tunneb süüd, et ei suuda kallima ootustele vastata.

4. Vaimse tervise probleemid
Kui murrad jala ära ja selle tõttu tekib pikem paus ka teie intiimellu, on see justkui mõistetav ja kõik saavad aru, aga paraku on veel paljudele selgusetu see, et ka vaimse tervise probleemid on tõsised ja võivad samamoodi halvavalt mõjuda. Depressioon, ärevus, läbielatud trauma ja osade ravimite kõrvalmõjud viivad peast igasugused seksimõtted ja mingi perioodi vältel ongi see täiesti normaalne.

5. Suhe logiseb
Ei ole väga lihtne võtta end paljaks inimese ees, kelle peale sa oled maruvihane või kes on sulle rängalt haiget teinud. Muidugi mõjutavad kõik argiprobleemid ka teie magamistoas toimuvat, seetõttu tuleb uuesti rõhutada avameelse suhtlemise tähtsust ja seda, et kõik probleemid tuleb suuta ja saada lahti rääkida ning lahendada.

6. Kriitika
Kriitika on lahutuste üks peamisi põhjuseid. Põhiasi, mida silmas pidada, on see, et kriitika ja nõu andmine/lahenduste pakkumine ei ole üks ja seesama. Mürgised märkused ja solvavad nähvamised mõjuvad igal juhul rünnakuna ning tekitavad eriti suuri probleeme ka magamistoas.

7. Ebareaalsed ootused
Mõnikord on seks imeline ja mõistust peast viivalt hea kogemus, teinekord lihtsalt suvaline kehade üksteise vastu nühkimine. Eeldades, et iga seksuaalakt lõpeb võimsa orgasmiga, sillutad sa tee ränkadele pettumustele, mis viivad lõpuks selleni, et sa isegi ei viitsi enam üritada.

8. Mure oma esitluse pärast
Esinemishirm ja mure oma soorituse kvaliteedi pärast võivad halvavalt mõjuda ning kui neid esineb tihti ja pidevalt, ongi lihtsamaks lahenduseks lihtsalt alla anda ja seks üldse ära jätta. “Kui ei proovi, siis ei saa ka ebaõnnestuda,” mõeldakse tihti. Taaskord: suhtlus, suhtlus ja veelkord suhtlus, ilma kriitika, hukkamõistu ja mürgiste märkusteta aitab ka sellest probleemist üle.

9. Hirm uute asjade proovimise ees
Seks muutub igavaks, kui jääte ühte ja samasse rutiini kinni. Aga kui kumbki partneritest ei julge suud lahti teha ja välja pakkuda viise seksielu vürtsitamiseks, sest hirm partneri reaktsiooni ees on nii suur, ei muutu küll mitte midagi paremuse poole. Kardetakse, et kallim pahandab või talle idee ei meeldi ja seetõttu ei juletagi riske võtta. Ja nii kaobki seks täielikult.

10. Igavus
Suhte algul on kõik, ka seks, nii põnev, erutav ja äge. 10 aastat hiljem ei ole miski enam põnev, erutav ja äge. Unustatakse, et nii ise kui partner kasvavad ja arenevad ning need asjad, mis 10 aastat tagasi toimisid, ei pruugi enam asjakohased olla. Eeldamine on kõikide eksimuste alus. Kõigepealt pead sa iseennast tundma õppima ning üles leidma, mis sind käima tõmbab, erutab ja ihaldusväärsena tundma paneb ning siis suudad sa ka kallimat juhendada ning teda paremini tundma õppida.

Allikas: Huffington Post