Monika on sündinud 1970. aastal Rakveres. Ta osales abikaasaga auramediaatorite kursusel ja asutas Tartus Tasakaalukeskuse, mis on laienenud ka Tallinnasse. Keskus pakub erinevaid teraapiaid, teadlikkuse tõstmise ja enesearenguga seotud grupitöid kõigile, kes vajavad toetust või nõustamist.

Ei saa küsimata jätta riukalikku küsimust. Kas teiste inimeste abistamine sellisel viisil ära ei ole väsitanud?
Ma ikka võtan endale puhkust ka. Päris mitmeid aastaid töötasin väga intensiivselt, sest tol hetkel mulle nii lihtsalt meeldis. Kuid inimene siiski vajab aeg-ajalt ka iseendaga olemist. Kui oled enda tööandja, siis ongi võimalus võtta puhkust siis, kui soovid. Sa ei sõltu kellegi soovidest ja tahtest. Ma olen loonud endale elu, kus ma võimaldan endal teha seda, mida ma tahan. Ja mu elu on põnev. Näiteks olen hästi palju oma tööd sidunud reisimisega. Kaks nädalat tagasi tulin Sri Lankalt, kus ma pidasin kahenädalast laagrit. Käisime seal 11 naisega. Oleme juba mitmeid aastaid teinud laagreid väljaspoolt Eestit. Meil on lahe! Oma töös kohtan väga palju toredaid inimesi. On neid, kellega suhtleme veel üsna pikalt edasi, kuid on ka neid, kes saavad tuule tiibadesse ja lähevad oma teed. Olen kõigile tänulik. Olen sättinud oma elu nii, et mul oleks ka lõbus, et ma saaksin läbi selle töö ka ise elu nautida. Viin ellu erinevaid ideid, mis mulle tulevad. Ja elu ongi vaheldusrikas ja põnev.Võin öelda, et enamik minu unistusi on täitunud. Näiteks praegu on ka perekonnas suured muutused. Läheme maale elama. See plaan ka küpses ikka pikalt, aga nüüd tundsime, et aeg on küps ja kõik sujus ilusti. Koht on olemas ja asjade sättimine praegu käib. Olen väga elevil sellest. Elumuutused on kogu aeg, nendega peab lihtsalt kaasa minema. Ka see, mida soovid, muutub elu jooksul ja sellega tuleb kaasa minna. On inimesi, kes ise takistavad end muutuste tegemises. Soovivad teistsugust elu, aga kardavad selleks muutusi teha või sisemiselt hoiab miski tagasi. Need ongi piirangutemustrid ja nendest on võimalik vabaneda.

Mis on üldiselt igale inimestele sobivat paar tehnikat, mida teha, et endaga rohkem tasakaalus olla?
Kindlasti on palju erinevaid teadliku hingamise harjutusi, mida võib kasutada iseseisvalt tasakaalu loomiseks. Samuti on ka energeetilisi harjutusi, mis aitavad keskmesse mõne hetkega tulla.

Harjutusi näiteks teadliku hingamise osas?
Neid on palju erinevaid ja kindlasti on neil kõigil ka oma eesmärk ja suunitlus, miks neid tehakse. Mina olen teadliku ja vabastava hingamise treener. Palju on teadliku hingamise harjutusi, mida saab kodus iseseisvalt teha. Pikka vabastava hingamise protsessi ma ei soovitaks kodus teha, vaid teha seda ikka hingamisterapeudi toetusel individuaalselt või grupis. Näiteks 20 ühendatud hingetõmmet on klassika, mida saab iga inimene kodus teha.Seda võib teha nii istudes kui ka pikali olles. Autoroolis teha ei soovita, pea võib hakata ringi käima, kuna pea saab hapnikku rohkem kui tavaliselt. Seda võiks teha läbi avatud suu. Ei pea sügavalt hingama, aga kui on soovi, siis võib hingata sügavalt täiskopsuga. Sule silmad, siis on mõnusam. Pause hingamiste vahel ei ole. Nii tuleb teha 20 korda. Vahepeal võib ka neelatada, kui vaja. Kui 20 korda saab täis, siis rahulikult mine üle tavalisele hingamisele. Ole rahulikult edasi ja lihtsalt tunneta, mida energia sinus teeb. Selline hingamine lõdvestab, vabastab, avardab. Sellist hingamisviisi võib teha siis, kui näiteks miski häirib, oled väsinud. Enne seda harjutust võid näiteks teha ka väikse taotluse, mida sa sellise energiavoo loomisega soovid luua. Taotlus annab energiale suuna. Selline hingamisviis loob energiavoo, mis hakkab looma seda, millele taotlus on suunatud. Seda harjutust saab teha ka töölaua taga. Kui tunned, et oled pinges, tahad avarust või kergust, siis see on üks võimalus, kuidas seda teha. Kindlasti on erinevaid võtteid ja meetodeid. Hingamine on lihtne, teeb kehaliselt olemise mõnusaks ja ka mõjub tervisele hästi.

Mis on vabastav hingamine?
Vabastav hingamine on vabastav pingetest, piirangutest, mõtetest, emotsioonidest, lõdvestav, iseendaga kontakti loov ja muutustele avav. Soovitatav tegeleda regulaarselt.

Siis võiks hingamine olla üks esimesi valikuid, mida proovida, sest me niikuinii hingame? Pole vaja minna suurtesse teraapiatesse.
Jah. Kui on soov väikeste sammudega mingeid muutusi teha või alles otsid seda miskit, mis sind puudutab, tasub alustada vabastava hingamisega. Võimalus on tulla näiteks grupihingamisse. Meie grupid on väiksed. Võib tulla ka individuaalselt. Olen aru saanud, et inimesed armastavad väikestele gruppidele omast mõnusat sünergiat ja seal tekkivat toetavat energiat. Osad inimesed tahavad kombata ehk siis just väikeste sammudega muutusi läbi viia. Sel juhul just vabastav hingamine neile sobibki.

Kui inimene on punktis, kus ta tahab olla rohkem tema ise, siis kuidas alustada?
Võimalusi on mitmeid. Kõigepealt võtta hetk ja teadvustada, mida sulle teha meeldib. Ning teha seda, mis sulle tõesti meeldib, mitte seda, mida sa arvad, et pead tegema. See on esimene samm. See aitab teadvustada ennast ja seda, mis on see, mis paneb sind elama. See avab väga paljudele muutustele. Kui keegi nüüd ei tea, mida talle meeldiks teha, siis seda on võimalik teadvustada, näiteks küsides küsimusi. Access Consciousness on väga vahva meetod, mille järgi küsimused on need, mis hakkavad avama teadlikkust. Pole vaja vastuseid, vaid ainult küsimusi, et seda teadlikkust avada. Mis on see, mida ma teha soovin? Millised valikuid ma saan teha? See suunab sind neid valikuid tegema ja seda saab kasutada ükskõik mis tegevuses. Küsimus on see, mis hakkab looma teatud võimalusi. Sa võid sellega alguses lihtsalt mängida ja vaata, mis siis toimuma hakkab. Kui tahad avaneda uutele võimalustele elus ja vabaneda piirangutest, mis seda takistavad, siis tasub proovimist Access Barsi seanss. Sellel, kellele heliseb rohkem vabastav hingamine, on võimalus hakata teadvustama enda tegelikke soove ja end muutustele avama hingamisprotsessis. Kui aga oled valmis kohe päris suureks muutuseks, siis tunneta, kas soovid auratransformatsiooni.