1. Grillimiseks vajad esmalt head seltskonda. Need võivad olla isegi sugulased.

2. Grillipidu korraldades jaga külla tulnud külalistele ülesanded kätte. Kes täidab šašlõkivardaid, kes valmistab salati, kes viskab nalja ja hoiab ülejäänud seltskonnal tuju üleval ning kelle ülesandeks jääb asjalik jooksmine toa ja grilli vahel. Kõige tähtsam on grilli mitte hooletusse jätta. Kui üritad kõike nimetatut üksinda teha, on üks mis kindel — head nahka sellest ei saa.

3. Vali grillimiseks sobiv koht, nii et suur tuulepööris grillile liigset mõju ei avaldaks. Sellega hoiab ära heitlikult hõõguva söe ettearvamatu käitumise ning grilli või liha jahutamine lõpptulemust ei mõjuta. Kõige parem on muidugi grill installeerida seltskonnale lähemale. Siis ei jää saa ühestki klatšist ja uudisest ilma ja oled samuti osa seltskonnast.

4. Grillsütt valides pööra tähelepanu sellele, et söetükid oleksid suuremad ja enam-vähem ühes mõõdus. Sellega kindlustad grillil pikaajalisema ja ühtlasema hõõgumise. Peenikese struktuuriga süsi on liigselt söetolmune ega põle korralikult ja selle hõõgumisaeg on lühike.

5. Puhasta enne grillimist rest korralikult kas kokku kortsutatud fooliumi või selleks ette nähtud traatharjaga. Anna restile toiduõli ja majapidamispaberiga veel viimane lihv, et kuumale grillile asetatud marinaadis liha kohe resti külge ei haakuks.

6. Kui tekitada grillimisel sütest kaks tsooni, on lihtsam liha järelküpsetada ja rahulikumal toonil kohelda. Esimesed triibulised annad lihale süte kohal grillides, järelküpsemine toimub rahulikumas söevabas tsoonis. Seal võid ka küpsetada rohkem rasvaseid tooteid, sest siis ei tilgu liharasvad söele ja põrgu grilli kaane all jääb ära.

7. Meeldiva maitsesuitsu andmiseks ära viska lepapuru otse hõõguvatele sütele. Seal süttib laast kohe põlema ja annab maitsesuitsu vaid lühikest aega. Võimalusel aseta grillrestile fooliumvorm, mille põhi kata lepapuruga. Nii suitsevad laastud aeglasemalt ja annavad parema tulemuse.

8. Leegi summutamiseks ära kasuta kunagi vett. Sellest tekkinud kuuma auruga võid ettearvamatult kõrvetada saada ning sütelt tõusnud tuhk võib liha määrida. Piisab sellest, kui sulged õhuavad ja leek rahuneb kohe.

9. Meeldiva välimuse ja lõpliku maitseviimistluse jaoks kasuta glasuurkastet. Lisa sellele veidikene kanget kohvi — see toob maitsed eriti hästi esile ja võimendab neid. Kui segad glasuuri sisse veidikene taluvõid ja klopid kastme kohevaks, saad siidsema ja läikivama tulemuse. Ära kasuta glasuurimiseks toote pakendis olevat marinaadi. Seal oli toores liha, nii et küpsenud lihale see kohe kuidagi ei sobi.

10. Grillipeost järele jäänud lihakraamist saad järgmiseks päevaks hea supikogu, mis oma suitsuse mekiga on komplimendiks igale rammuleemele.

11. Jäta meelde kindlasti grillipeol külaliste eelistused ja maitsed ning jälgi, kes, mida ja kui hea isuga sööb. Nii saad järgmisel korral demonstreerida oma selgeltnägijavõimeid — teades täpselt, millega külalistele meele järele olla.

3 lihtsat sammu meeldejääva šašlõkini

Selleks et saada tõeliselt maitsev šašlõkk, on vaja meeles pidada vaid kolme lihtsat sammu.

1. Pigista lihast liigne vedel marinaad välja. Nii ei teki liha küpsemise ajal haudumisefekti ja liha küpseb ühtlaselt läbi ja jääb mahlane.

2. Kindlasti aja lihatükid vardasse suuruse järjekorras. Suuremad tükid varda tagumisse ossa ja väiksemad ettepoole. Väiksemad tükid saavad küpsevalmis varem ja siis saad need vardast ilma suurema pingutuseta eemaldada.

3. Lase kindlasti lihavarrastel pärast suuremat küpsemist veidike puhata. Kas siis grilli söevabas tsoonis või fooliumisse keeratuna kandikul. See peatab lihamahlade liikumise ja lepasuitsune liha jääb vardast eemaldades isuäratavalt mahlane.

Ideaalse ribi valmistamise ABC

On väheteada fakt, et ribile tuleb glasuur peale kanda alles pärast grillimist. Grillimise ajal hakkab glasuur grillil kõrbema ja rikub kogu pikalt küpsenud ribi maitse ja ka välimuse.

1. Võta grillilt küpsenud ribi.

2. Pintselda meelepärase glasuuriga. 

3. Keera fooliumisse 5 minutiks puhkama. Nii jääb glasuur puhta loomuliku maitsena ribile kenaks läikeks ja maitseks.

4. Serveeri. Ja ole valmis aplausiks.