1. Riietu vastavalt! Uuri välja, mis õhtu dresscode on ja järgi seda. Kui võõrustajad on tohutult vaeva näinud, et uhke ja peen pidu korraldada ning sa marsid sinna sisse teksades ja suvalises T-särgis, solvad sa neid hingepõhjani. Teisest küljest — kui lähed lihtsale kodusele koosviibimisele ballikleidis, tunned sa ilmselt ise ennast ebamugavalt ja paned ka teised enda ümber pisut piinlikkust tundma.

2. Võta viisakas jook kaasa. Korralik pudel mullijooki ei vea kunagi alt. Kui hammas päris šampanja peale ei hakka, siis cava või prosecco ajavad muidugi ka asja ära. Aga ära mine peole mingi kuuspaki või odava viinapudeliga — see ei ole see õhtu.

3. Jõua peole kutsutud ajaks ja kainena. Tund aega hiljem täis peaga uksest sisse sadamine on nõme, piinlik ja võõrustajate suhtes täiesti ebaõiglane käitumine.

4. Paku võõrustajatele oma abi. Küsi, kas ta vajab abi köögis suupistetega, jookidega, külaliste lõbustamisega vms. Ära istu tuimalt diivanil ja vaata pealt, kuidas ta rabeleb ja ringi möllab, et kõikidel oleks hea. Ta ei pea üksi kogu vaeva nägema. Mine appi, siis saate omavahel mõnusasti juttu ajada ja tal on kindlasti väga hea meel, et tal vähemalt üks normaalne ja hooliv sõbranna on.

5. Kui oled muusikas rohkem sees kui teised külalised, paku juba varem välja, et teed playlisti ja kui sa seda siis päriselt ka teed, siis arvesta kõikide külaliste muusikamaitsetega. Arvesta, et tegu on hea tuju üritusega ja väga ekstreemsed, nutukad või totakad lood ei peaks sel õhtul valikusse kuuluma. Ahjaa, kuna see asi varem või hiljem Youtube-diskoni välja jõuab, siis ole sina see normaalne inimene, kes naabrite heaolule mõtleb ja napsuseid pidulisi kõlarite volüüminuppudest eemale hoiab. Ei pea kogu maja või tänav kuulma, kuidas “Barbie girl” on ikka veel “maailma parim luguuuuuuuu!”

6. Ära joo ennast silmini täis! Uusaastapidu toimub ainult kord aastas ja korraldajal on käed-jalad tööd täis ja närvid läbi, et see asi ikka hästi välja tuleks. Viimane asi, mida ta vajab, on kellegi ropsi või muu kehaeritise koristamine kuskilt diivani tagant või vaibalt. Pigem jää selleks külaliseks, kes ülepingutajatel silma peal hoiab ja neile vaikselt märku annab, kui liiga palju saama hakkab.

7. Mine õigel ajal koju. Või magama. Jälgi, kui võõrustajad hakkavad ära väsima ja tüdimuse märke näitama ning paku end siis appi koristama ja seejärel mine koju. Veel parem, kui võtad mõne eriti tempoka pidulise ka kaasa või saadad järgmisele peole edasi. Usu, sa ei jää millestki ilma, küll aga pälvid võõrustajate tänu ja heakskiidu.

Head pidu!