Rakvere saadiku ja personaaltreeneri Siim Kelneri sõnul on jaanuari alguses trennisaalides kõige rohkem inimesi. Iga nädalaga jäävad saalid aga natuke tühjemaks. Hiljemalt veebruari lõpuks on spordiklubide tavapärane külastavus taastunud. Kelner jagab oma nelja soovitust, mis aitavad neil, kes on oma uue aasta lubadused unustanud, uuesti ree peale saada.

1. Ära karda alustada uuesti

Sageli on inimesed ise enda kõige karmimad kriitikud. Kui kasvõi korra libastutakse, siis tihtipeale ei suudeta endale andestada ja enam uuesti alustada.

“Oluline on aga meeles pidada, et isegi kui korra või kaks olid sunnitud treeningu vahele jätma või patustasid toitumisega, siis alati saab uuesti alustada! Need, kes seadsid endale uueks aastaks eesmärgid, siis tasuks neile uuesti peale vaadata ja leida põhjus, miks tegelikult trenni tahetakse teha ja meenutada, mis enesetunde annab tervislik toitumine. Lõppude lõpuks saab sellest kõik alguse. Selline analüüs võib ka motivatsioonipisiku taas üles leida,” avaldas Kelner.

2. Vaata oma menüü uuesti üle

Isegi kui vahepealsele perioodile on sattunud mitu ebatervislikku toidukorda, siis ei tohiks mõelda, et kõik on kadunud. Alusta uuesti ja üks toidukord korraga.

“Kui süüa väherasvast ja valgurikast liha, köögivilju ja täisteratooteid, siis püsib kõht kauem täis ja ei teki ootamatuid isusid. Valida võib nii sea-, kana- kui ka veiseliha, kuna filee puhul on kõikide lihade toiteväärtus küllaltki sarnane,” avaldas Kelner ja tuletas taaskord meelde taldrikureeglit, mis ütleb, et erinevad salatid või kuumtöödeldud köögiviljad peaksid moodustama koguseliselt pool taldrikust, põhitoit nagu kala, kana või liha võiks moodustada umbes veerandi ja lisand, näiteks riis, kartul, tatar, makaronid, viimase veerandi. Kes armastavad sealiha ja tahavad seejuures kaalu langetada, siis tuleks sealihatükkidest valida filee või hiljuti turule tulnud proteiinisteigid. Tänu kõrgele valgusisaldusele ja väga vähesele rasvasisaldusele on see sobilikuks valikuks ka sportlastele.

3. Analüüsi, miks sa eesmärgi seadsid

Sageli loobuvad inimesed trennitegemisest ja tervislikust toitumisest sellepärast, et nad ei näe piisavalt kiiresti tulemusi. Tegelikult tuleks aga kaalulangetust vaadata kui maratoni, mitte sprinti. See võtab aega ja saab alguse uute harjumuste omaks võtmist. Esmajoones aitab harjumusi omandada see, kui inimene on enda jaoks selgeks teinud, miks ta midagi saavutada tahab. Nii on kergem ka igapäevast aktiivset elustiili hoida ja korralikult trenni teha.

Kui korra oled libastunud, siis ei tohiks alustada šokidieetidega. Kaalu langetamine on tegelikult lihtsam kui inimesed arvavad. “Toitumine ja treening – need on võtmetähtsusega. Kui sööme igapäevaselt valke, köögi- ja teravilju ning hoiame oma energia tasakaalu negatiivsena, siis on kehal energiat puudu ja ta hakkab seda rasvavarudest juurde võtma. Nii hakkabki kaal langema,” sõnas Kelner.

4. Õpi minevikust

Iga kord kui ei õnnestu trenni minna või kui langed uuesti ebatervisliku toitumise lõsksu, siis analüüsi, miks see juhtus. Ehk aitab sind see, kui proovid järgmisel korral neid vigu vätida? Tihtipeale aitavad lihtsad valikud libastumist ära hoida. Kasvõi see, et koju ei osteta maiustusi. Paljuski saab asi alguse mõtteviisist – kui eesmärk tundub ebarealistlik, siis on tihtipeale raske selleni jõuda.

“Suured eesmärgid tasub väiksemateks teha. Näiteks esialgu proovida treenida kaks korda nädalas, siis juba kolm korda ja lõpuks neli. Toitumisega samamoodi – alusta lihtsast taldrikureeglist ja seejärel kujunda kogu päevatoitumine järk-järgult tervislikumaks,” sõnas Kelner lõpetuseks.