Su bakteriaalne tasakaal on korrast ära

Bakterid kääritavad toitu, mida me sööme. Kui neid satub liiga palju käärsoolest peensoolde, siis tekib käärimisprotseduuril rohkem gaase. Baktereid võib organismis olla ka lihtsalt rohkem kui tavaliselt, eriti juhtub seda enne või pärast haigust. Nii et sellistel perioodidel tasub hoiduda gaase tekitavatest toiduainetest.

Sa sööd “möödaminnes”

Sa sööd kas liiga kiiresti või justkui muuseas, samal ajal näiteks kellegagi elavalt jutustades. Kui sa söömise ajal rööprähkled, neelad sa rohkem õhku kui sa neelaksid siis, kui sa söömisele keskenduksid. Õhk on gaaside segu. Nii et mida rohkem gaasi ahmid sisse, seda rohkem gaase tuleb sinust välja, lihtne. Võrdle ennast õhupalliga: süsteem on sama — õnneks meil on võimalik gaase ka välja lasta, muidu me aina paisuks ja paisuks ja läheks lõpuks lõhki.

Sa tarbid (liiga palju) piimatooteid

Isegi kui sul pole varem piimatoodetega mingeid probleeme olnud, siis vanemaks saades võib see muutuda. Paljud inimesed muutuvad vanemaks saades laktoosile tundlikumaks, mõned lausa laktoositalumatuks. Kui sa kahtlustad, et laktoos võib olla su kõhugaaside põhjus, siis tee selline katse, et ära tarvita kolm päeva ühtegi piimatoodet. Kui olukord on parem, võid minna laktoositaluvuse testi tegema — karta on, et su sõbralik suhe piimaga leiab oma lõpu.

Sul on gluteenitundlikkus või tsöliaakia

Kui su organismil on mingite ainete seedimisega raskusi, annab ta sellest teada “gaasisõnumiga”. Käitu nii nagu eelmises punktis õpetatud — piima asemel jäta ära muidugi nisu, rukis, oder ja kaer.

Su kehas on hormonaalsed muutused

Kui sul on menopaus või mingid muud keha hormonaalsed muutused, siis räägib sellest kogu su keha, kaasa arvatud sooled, mis väljutavad gaase. Midagi pole teha, nii lihtsalt on.

Sul on kõhukinnisus

Sul on niigi halb olla ning lisaks võib see muuta sind lausa puuksumasinaks! See, mis su sees kinni on, koosneb suures osas bakteritest ja nii pole ime, et ta vabadust ihkavaid signaale välja saadab.

Su keha on lihtsalt eriti gaasitundlik

Mõnda inimest ärritab gaas rohkem kui teist, olgugi et tal seda tegelikult rohkem ei teki. Lihtsalt tema soolestik on tundlikum ja seepärast tekib tal kergemini kõhupuhitus ja valud kõhus. Selle tundlikkuse põhjus võib olla ka mingi kombinatsioon eelpool loetletud haigustest ja/või olukordadest.

Allikas: Prevention