20 kilo kaotanud tordimeister Karl-Ott: „Ma tahtsin, et tervislik toit ka maitseks hästi!“

 (3)
20 kilo kaotanud tordimeister Karl-Ott: „Ma tahtsin, et tervislik toit ka maitseks hästi!“
Tordimeister Karl-Ott JuhansonLaura Strandberg

Kellele ei meeldiks tordid? Tihtipeale peab neist aga ringiga mööda käima. Õnneks leidub mees, kes mõistab teisi magusasõpru ja valmistab seetõttu enda pisikeses Pelgulinna köögis tervislikke kooke.

Elukutselt füsioterapeut Karl-Ott Juhanson (25) on tegelenud terve elu spordiga — juba algklassides alustas ta saalihokiga. Kuigi pärastlõunad möödusid spordisaalis, võttis poiss jõudsalt juurde. Nõnda oligi kogunenud 15. eluaastaks paras ülekaal. „Põhjus on ju ilmselge: sõin rohkem, kui kulutada jaksasin. Näiteks koosnes mu hommikusöök 500 grammist poest ostetud riisi-makrasalatist, kahest-kolmest saias praetud munast, viineritest, juustukuklitest … Kokku oli seda peaaegu 2000 kalori eest, mis on ühe keskmise naise päevavajadus!“

Lisakilodest priiks
Kuna 20 ülekilo valmistasid poisile parajat peavalu, otsustas ta toitumiskava tellimiseks pöörduda Ott Kiivika poole. „Ta oli sel ajal pildil, n-ö suur isa, kellel nõu küsida. Mäletan, et kava oli tegelikult väga kallis — 450 krooni. Seda eriti teismelisele, kes ei saa ise tööl käia ja raha teenida. Ma lunisin emalt ikka pikalt seda summat. Lõpuks andis ta alla ja seadis sammud poe poole, et sealt mulle vajalik kraam osta. Tal on siiani alles kõige esimene minu koostatud poenimekiri. Loomulikult oli seal kirjas nii kodujuust, kanafilee kui kuhjaga köögivilju

Seotud lood:

Järgmised kaks kuud — uskumatu, aga just nii vähe kulus aega selleks, et saavutada enda ideaalkaal!– toitus Karl-Ott ääretult eeskujulikult. „Hommikul sõin kodujuustusalatit, selle kõrvale mune, kaerahelbeputru … Ja peamiseks toiduks oli keedetud kanafilee. Võeh, mul on siiani see maitse suus!“

Tasapisi hakkas Karl-Otil tervislik toit üle viskama. Maitsed ja toiduained aina kordusid. „Eks ma ikka eksperimenteerisin ja proovisin erinevaid retsepte, aga see kõik hakkas ammenduma. Tahtsin tervislikku toitu, mis oleks ka maitsev!“

Unistama peab suurelt
Igati loogilisest soovist kasvaski välja Oivaline Tervislik Tort. Õigemini sai see idee alguse ülikoolis esitatud äriplaanist. „Esimesed tordid valmisid näiteks Tartus Narva maantee 89 ühikas. Seal oli muidugi paras olelusvõitlus — kogu aeg pidi silma peal hoidma, et keegi midagi ära ei näppaks. Minu riiulis leidus igasuguseid häid asju, näiteks oliive või kvaliteetset müslit. Olgem ausad, üliõpilased võitlesid isegi laual jahtuvate ahjukartulite pärast.“

Õnneks sai Karl-Ott n-ö jala ka kohaliku kohviku ukse vahele, sinna viis ta kaks-kolm kooki nädalas. „Aga mul olid suured plaanid! Tõtt-öelda ajavad need mind siiani veidi naerma. Kuid unistama peab ju suurelt!“

Loomulikult on olnud Karl-Ott suur magusasõber lapsest saati. „Mu ema ei küpsetanud väga palju, aga valmistas aeg-ajalt lõhepirukat või kohupiimakooki. Üldiselt võtsin poest näiteks šokolaadise Pealinna koogi ja mingit vaeva polnud pool kilo maiust ühekorraga ära süüa.“

Aga millest need oivalised tordid õigupoolest koosnevad? Millised „imeasjad“ muudavad need nii tervislikuks? „Kõik retseptid on grammipealt väljatöötatud ja e-poes on pea kõigil kaloraažki juurde märgitud. Noh, näiteks on võimalik tellida kodujuustukooki ja tõesti — kuigi inimesed alguses pelgavad seda, kuna silme ette tuleb kohe sõmer kuiv tükk-, siis tegelikult on see nii kreemjaks aetud, et meenutab toorjuustu. Loomulikult leidub veel gluteeni-, laktoosi- ja valge suhkru vabu torte. Seega on suhkur asendatud näiteks datlite või naturaalsete suhkruasendajatega Kindlasti ei tasu unustada viimase aja poppe vegan- ja toortorte.“

Ehk siis näib, et Otilt saab tellida igasugust „moodsat“ kraami. Millised on tema peamised kliendid? „Praegu tellivad mult enim 30ndates keskmisest rohkem teenivad noored emad. Kuid minu eesmärgiks on jõuda paljudeni ja olla 2025. aastaks tervisliku maiustamise Starbucks.“

Pisike köök Pelgulinnas
Praegu valmivad maiused Karl-Oti viieruutmeetrilises Pelgulinna köögis. Ja seda täiesti kõrvalise abita. „Ma lõpetasin möödunud juunis töö füsioterapeudina, sest ei jõudnud selle kõrvalt torte teha. Ühe koogi peale kulub poolteist tundi ja kuus tuleb neid valmistada kokku üle saja. Nõnda ärkangi hommikul kell seitse ja saan südaöö paiku magama. Vahet pole, mis päevaga on tegemist.“

Kas torditegu teeb ka rikkaks? „Noh, praegu olen nullis ja palka on isegi veidi nuusutatud, aga reaalselt raha ma ei saa. Kogu tulu läheb vajaliku materjali peale.“

Ahjaa, üks ääremärkus veel — Karl-Ott üritab hetkel kaalus juurde võtta. „Minu jaoks on kummaline kuulda, kui keegi ütleb, et ei võta kaalus alla, kuna tal on nii kiire. Aga söömine on ka ju asendustegevus! Minul pole aegagi süüa, teinekord valmistan näiteks endale kokteili, mis sisaldab päevaks vajalikke mineraalained ja vitamiinid. See võtab kokku kolmkümmend sekundit. Loomulikult naudiksin iga päev erinevaid salateid ja praade, aga tihtipeale pole mul rohkemaks aega.“ Aga tordid? Kas neist siis kõhtu täis ei saa? „Eks kingsepp ole ikka paljajalu,“ teatab noor ettevõtja kavalalt.