Kuna Egle graafik väikese plikatirtsu Renate ja pisipoja Henri emana on niivõrd segane, otsustasime Eglega ühel hilisel pärastlõunal võtta appi tehnoloogia ja suhelda teineteisega beebi unepausi ajal just Skype vahendusel. Vaatamata sellele, et pilt ja heli aeg-ajalt kaduda ähvardasid, saime siiski rääkida ära kõik olulised naistejutud nii rasedusest, laste kasvatamisest, iseendale pühendatud ajast kui ka suhetest abikaasaga.

Kuigi Egle sünnitus on juba pea nelja kuu kaugusel, tundub talle justkui jääks kogu rasedus kuhugi kaugemasse aega. “See oli kindlasti väga põnev aeg ja minu jaoks selline aeg, kui mul üllatavalt oli iseenda jaoks hoopis rohkem aega kui eelnevalt,” räägib Egle. “Õigemini oli rohkem aega tegevuste jaoks, mis mulle tegelikult ka huvi pakuvad. Tempo muutus rahulikuks ja mõtted hästi perekeskseks. Hästi palju olemegi praegu just perega koos.”

Egle Eller-Nabi

Teine rasedus oli murevabam

Egle tunnistab, et teine rasedus möödus pisut lihtsamalt kui esimene, aga seda just seetõttu, et ta juba teadis, mis ees ootab. “Naised kohanevad igasuguste olukordadega hästi kergelt ja ma ise olin ka füüsilises mõttes tegelikult palju paremas vormis,” tunnistab ta. “Eks ma ka juba teadsin, mis mind ees ootab, millal midagi oodata võib ja olin end ka ise hästi palju harinud. Väike kogemus oli ka juba olemas.” Seetõttu võttis naine ka teist rasedust vabamalt ega muretsenud enam nii palju kui Renatet oodates. “Tol ajal oli segadust hästi palju. Nii palju infot ,et mida tohib ja mida ei tohi. Ühed ütlevad, et peab ja teised keelavad.”

Kuna Egle on ise kasvanud üles koos kolme õega, on suur pere tema jaoks loomulik nähtus ja ta on harjunud, et peres on rohkem rahvast. Seetõttu unistab ta ka ise juba järgmistest lastest. “Elu läheb ikka nii nagu ta läheb, aga mul oleks väga hea meel, kui neid oleks veel rohkem,” ütleb ta rõõmsalt.

Egle Eller-Nabi

Muudatused elustiilis

Noor ema tunnistab, et loomulikult raseduse ajal oma tavapäraseid treeninguid ta samamoodi jätkata ei saanud, sest keha ja rasedus paneb omad piirid, aga tänu sellele oli ka töökoormus tavapärasest väiksem. “Kuna mu töö on niivõrd füüsiline, siis ma ei saanud seda ju teha. See arusaamine, et mingid korrektuurid tuleb elus teha, tuli mul kohe alguses, juba raseduse teisel kuul,” räägib ta. “Eks alguses oli see natukene imelik, aga kui see otsus sai ära tehtud, tunduski nii ainuõige.”

“See, kuidas elustiil muutub, oleneb kindlasti väga palju sellest, milline on laps,” teab Egle. “See aeg, mis mul on koos lastega, mõjub ka mulle endale hästi. Eks kui poeg on aktiivsem, siis ma räägin natukene teist juttu, aga täna, kui ta on nii rahulik ja magab, tunnen, et tegelikult on mul hoopis palju rohkem aega iseendale. Just nende asjade jaoks, mida ma tegelikult tahan teha. Oskan neid nüüd hoopis rohkem hinnata, sest asju, mis tunduvad muidu iseenesest mõistetavad, peab nüüd palju rohkem ette planeerima.”

Egle tunnistab, et ta ei tunne, et ta jääks emana millestki ilma või midagi jääks tegemata. “Pigem on huvitav tunne ja mulle tõesti meeldibki nii. Kuna ma pean valima neid asju, mida ma teen, siis teengi ainult neid asju, mida mulle tõesti teha meeldib.” Sinna kuuluvad näiteks hästi pikad jalutuskäigud koos lastega ja ka isikliku blogi pidamine, milleks tal aastaid aega ei olnud. “Eks vahel tulevad ikka mingid asjad öötundide arvelt, aga samas ei saa ma ka kurta, sest olen end päris hästi välja puhanud. Suuresti panevadki lapsed meid hindama neid asju, mida on kõige rohkem vaja teha ja teisi asju lihtsalt ei tee.”

Egle Eller-Nabi

Ka trennis käimist hindab Egle nüüd hoopis rohkem. “Esimesed korrad küll kuuled igal pool lapse nuttu ja iga telefonihelina peale mõtled, et ongi aeg koju minna, aga nüüd on juba palju rahulikum,” tunnistab naine. Pigem hakkabki Egle lapsi ise igatsema ja kiirustab võimalusel tagasi koju.

Imetlusväärne figuur

Eglega rääkides ei saa üle ega ümber tema figuurist ja toitumisest. Trennis käimine oleneb täna naisel väga suuresti abikaasa Heiki graafikust, aga lapsega jalutama jõuab ta küll peaaegu iga päev. “Mõnel nädalal jõuan ühe korra trenni, teisel kolm korda ja ka kodus olen trenni teinud,” räägib ta. “Alguses pole ei keha ega vaim valmis trenni minema, aga siis tegingi erinevaid harjutusi koos beebiga. Esimestel päevadel peale sünnitust oli ka juba 4,5 kilose lapsega mööda elamist ringi käimine päris hea koormus.”

Küll aga tunnistab ta ka ise, et on rasedusest väga kiiresti taastunud. “Üks faktor on siin kindlasti see, kui palju naine saab raseduse ajal liikuda ja kui aktiivne ta on. See aitab taastumisele väga palju kaasa ja tagab ka hea enesetunde,” teab ta. “Peale rasedust esimese asjana ma ei soovitagi kohe trenni peale mõelda, sest kui tormata suure hooga kohe rühmatrenni, võib juhtuda, et teed mingi aeg trenni ja annad endast 100%, aga midagi ei muutu. Miks? Lihasetunnetus on rasedusega täiesti kadunud. Teine asi on muidugi toitumine. Paljud ütlevad, et neil pole aega süüa ja siis süüaksegi rohkem seda, mis ette jääb, nagu võileivad, banaanid ja maiustused. Siis ma mõtlen, et kust see aeg leitakse, et need šokolaadid ja jäätis koju tuuakse? Võib-olla võiks selle asemel kodus olla hoopis puu- ja köögiviljad?”

Egle peab vormi taastamisel väga tähtsaks ka magamist. “Kaalu taastumine on väga tugevalt seotud magamisega. Nii ainevahetuse kiirus, naise emotsioonid kui ka söögiisud sõltuvad sellest, kui palju sa magad,” selgitab ta. “Seetõttu soovitan, et nii palju kui võimalik, tuleks kasvõi koos lapsega magada. Kui ema on magamata, siis on ema stressis ja seetõttu on ka kõik teised stressis.”

Egle rullmassaažis

Rullmassaaž aitab taastuda

Lisaks trenni tegemisele ja toitumise jälgimisele käib Egle taastumas ka viimasel ajal aina rohkem laineid löövas rullmassaažis. “See on tõesti hästi põnev avastus minu jaoks,” tunnistab ta. “Rullmassaaž on hästi hea lihaste taastajana ja tegelikult saab sealt ka omaette koormuse kätte. Kui keegi arvab, et massaaž ongi selline, et lähed ja lamad ning keegi tegeleb sinuga, siis rullmassaaž on ikka selline koht, kus pead ise ka vaeva nägema.”

Egle käib Roll Studios rullmassaaži nautimas just selja ja jalgade lihaseid taastamas, aga ka tund aega lihtsalt lõõgastumas. “Esimene kord, kui käisin, oli see päris valus, aga teine ja kolmas kord oli keha juba stressivabam ning pärast oli hästi hea tunne. Täpselt nagu oleks trennist tulnud, aga samal ajal oli keha massaažile omaselt pehme.” Rullmassaaži soovitab Egle ka nendele naistele, kellel on kaaluprobleemid või tselluliit, sest rullmassaaž töötab lümfimassaaži põhimõttel ja aitab lükata nahaaluseid vedelikekoguseid liikuma. “Olles ise sportlane, leidsin väga palju positiivset tagasisidet ka sportlastelt ja pean tunnistama, et mulle tõesti väga meeldib see.”

Abikaasa tugi

Egle tunnistab, et tal on abikaasaga väga vedanud ja ta on teda algusest peale lastega usaldanud. Vaatamata sellele, et pärast poja sündi on neil õnnestunud koos väljas käia kõigest kahel korral, tunnistab naine, et ta seda nii väga ei igatsegi. “Me oleme mõlemad hästi perekesksed inimesed,” tunnistab ta. “Heiki karjäärist lähtuvalt on perioode, kui ta on pikalt ära, aga praegu on tal just puhkuseperiood, mis on minu jaoks ideaalne. Rändame pigem koos perega ringi. Käime Hiiumaal ja nüüd läheme kohe ka kõik koos reisile. Mul on selles mõttes väga vedanud, et Heiki saab lastega väga hästi hakkama. Pole nii, et ma lähen trenni ja mees helistab, et “tule nüüd koju, lapsel vaja mähkmeid vahetada”. Ma ei ole tahtnud ja tegelikult pole ka vaja olnud teda spetsiaalselt õpetada. Me mõlemad kasvatame lapsi nii nagu oskame.”