Peaaegu igast tema filmist on saanud hitt. Filmiloojad on valmis maksma talle meeletuid summasid vaid selleks, et ta kasvõi korraks kaadrist läbi astuks. Muide, Julia honorar ühe linateose eest on olnud 20 miljonit dollarit! Sest publik usub tema ilmeid ja heldib naeratusest.

Näitlejanna ise seletab oma edu väga lihtsalt.
“Ei ole ma sugugi mingi eriline, ega ka mitte eriti huvitav,“ naeratab Julia. “Olen selline, nagu kõik teisedki.”

Tegelikult on tal õigus — Julia ongi väga lihtne. Armastab õhtut pirukaid küpsetada ja hommikuti lastele putru keeta. Erinevalt nii mõnestki teisest filmisdiivast, kasvatab tema oma lapsi ise ja käib ka poest ise toidukraami toomas.

Kuid Juliat armastatakse ka väljaspool kodu. Kohe väga, sest tema tehtud filmirollid on vaatajaile niimoodi hinge läinud. Ilmselt on nii mõnigi meist koguni tema loodud ekraanikangelanna soovinud olla — on need ju kõik omamoodi imelised muinasjutud. Kes ei tahaks korrata Viviani saatust filmist Pretty Woman („Kaunis naine“)? On palju neid, kes ihkaks saada niisama tugevaks ja julgeks nagu Erin Brockovich samanimelisest filmist või jätta maha oma harjumuspärane elu nagu Elizabeth Gilbet just meiegi kinodesse jõudnud uues filmis „Eat, Pray, Love“ („Söö, palveta, armasta“).

Ometi peitub suurem osa näitlejanna edu saladusest just tema enda elus. Julia on kui kaasaegne Tuhkatriinu. Ta on võidelnud oma õnne eest ning aja jooksul saanud kõik, mida elult tahta võib.

Veripunane

Juba lapsena unistas Julia võtteplatsile sattumisest. Tegelikult ei kujutanud ta oma elu eriti teisiti ettegi, sest tema lapsepõlv möödus kirjanike ja näitlejate keskel.
Julia vanematele kuulusi isegi kauplus nimega „Näitleja ja Kirjanik“, kuhu kogunesid kodulinna Smyrna (Georgia osariigis — toim.) kultuuriinimesed. Tõsi küll, pood ei hakanu kunagi kasumit tooma ja nii hakkas tema isa lõpuks tolmuimejaid müüma. Kuid ka see töö ei suutnud suurt pere toita — kasvas ju peres tervelt kolm last.

Rahatusest ja raskustest tingituna tulid perre ka lahkhelid, mis aina süvenesid ja lõpuks läksid Julia vanemad lahku. Lapsed jaotati vanemate vahel ära: Julia ja tema õde jäid emaga, isa sõitis aga koos poja Ericuga Atlantat vallutama.

„Unistasin sageli, et kunagi juhtub ime ning Ericust saab rikas ja kuulus mees. Ning et siis sõidab ta koos oma sõpradega mulle kooli järele, ma võtan oma portfelli ja me läheme restorani lõunat sööma. Soovisin nii, sest kui midagi säärast oleks juhtunud, oleksid mu klassikaaslased kadedusest lõhki läinud“.

Eric aga ei kavatsenudki Smyrnasse tagasi tulla. Atlantast siirdus ta New Yorki ning hakkas tegema filmirolle. Noormees osutus üsna edukaks. Teda peeti koguni märulifilmide tulevaseks täheks. Kuid siis saabu New Yorki ka Julia. 17-aastane tütarlaps müüs Manhattanil jäätist ja unistas näitlejatööst.

Juhtus nii, et ta unistus sai tõeks. Tõsi küll, Ericu abiga. 1985. aastal sai noormees peaosa vesternis Blood Red. Kuid rollitäitmistelt ei leitud sobivat kandtaati kuidagi peaosalise õe rolli. Juhtu nii, et lihane õde sai filmiõe rolli - olid nad ju sama pere lapsed ja teineteisele vägagi sarnased. Paraku polnud Ericu jaoks film eriti õnnestunud. Ent Juliat märgati! Siit edasi ei möödunud temata enam ühtegi casting´ut.
Aja jooksul keeras vend Juliale selja ning lõpuks oli ta autoõnnetuse tagajärjel murtud jala tõttu filmikarjääriga täielikult hüvasti jätma - ta polnud enam atraktiivne.
Samal ajal oli Juliast saanud juba populaarne näitleja.
Et publiku meelsust muuta, hakkas Eric ühel hetkel õe kohta inetuid kuulujutte levitama, rääkides Julia intiimsest lähedusest oma isaga.
Loomulikult oli mees kibestunud. Jäi ta ju terveks eluks vaid Julia Robertsi vennaks. Ning peaaegu mitte keegi ei tuleta enam meelde, et just Eric oli see, kes oma väikese õe võtteplatsile tõi.

big>Põgenev pruut

Oma teises filmis Mystic Pizza („Müstiline pitsa“) mängis Julia kaasaegset, printsist unistavat Tuhkatriinut. Kõikidest pretendentidest tundus ta olevat kõige ebasobivam. Pikk ja nurgeline, pikavõitu käte ja teravate näojoontega — see oli kõike muud kui hollywoodlik välimus. Ometi leidis režissöör, et too punapäine, läbitungiva pilguga pruunisilmne tütarlaps on tõeline leid.

Filmi saatiski edu ning Julia sattus sündmuste keerisesse — uued inimesed, casting´ud ja proovid. Ta tegi kaasa vähemärgatud filmis Satisfaction („Rahuldus“), kuid seejärel tulid tõusva joonena edu toonud Steel Magnolias („Terasmagnooliad)“ ja legendaarne linateos Pretty Woman („Kaunis naine“).

Prostituut Vivieni ja ärimagnaadi armastuslugu avas Juliale kõik teed. Selle osa eest pärjati ta Oscariga ning lisaks kuulus talle nüüd rahva armastus. Tema veetlev kangelanna kinkis miljonitele naistele usu muinasjuttudesse ning printside olemasolusse.

Julia ise erines tegelikult üpris vähe oma austajannadest — temagi unistas rikkast ja ilusast printsist. Kuid kaasaegse kaunitarina ei oodanud ta armuande saatuselt. 80-ndate lõpus ja 90-ndate alguses liikusid ringi legendid Julia romaanidest. Ta käis kohtamas pea iga oma vastasnäitlejaga.

Nii oli tal näiteks romaan Liam Neesoniga, kes osales koos temaga filmis Satisfaction. Seejärel vahetas Liami välja filmis Steel Magnolias mänginud Dylan McDermott. Siis armus Julia Richard Gere´i, kellega koos mängis filmis Pretty Woman. Jõudmata ära oodata vastuarmastust, sööstis naine tunnetekeerisesse Kiefer Sutherlandiga.

Kiefer jättis maha oma naise ja tütre ning teatas valjuhäälselt oma eelseisvatest pulmadest Juliaga. Osteti kleit, kutsuti ligi 600 külalist ning arutati läbi menüü. Kuid nädal enne pidulikku sündmust ilmus ajakirjanduses foto, millel ilutsesid Kiefer ja striptiisitar Amanda Rice. Avaldati ka Sutherlandi intervjuu, milles ta tunnistas, et ei soovi enam Juliaga abielluda.

Kuni press hoogsalt abieluskandaali üksikasjadega tegeles, põgenes Julia koos Kieferi parima sõbra Patric Jasoniga Iirimaale. Teda haaras sügav depressioon ning päästa võis siin vaid ime. Või siis uus armastus…

Abielus … 21 kuud

Julia eelistas end ravida armastusega. Kahe aasta jooksul jõudis ta lahkuda Patricust, armuda Sean Penni, alustada romaani Daniel Day-Lewisega, kes tema pärast jättis maha lapseootel Isabel Adjani, ning ootamatult abielluda kantrilaulja Lyle Lovettiga.
Tõsi, Julia väljavalitu oli pärit hoopis teisest muinasjutust. Väliseltki polnud ta kaugeltki printsi moodi. Oma inetu näo tõttu hüüti lauljat Quasimodoks. Kuid Julia enesearmastus oli rahuldatud! Lõpuks oli tal sõrmes laulatussõrmus.

“Paljud räägivad, et ta on kole ja soengki on veider,” kaitses ta oma meest, “minu jaoks on ta aga ilus. Ja üldse on imetore olla abielus!”

Pereidüll kestis täpselt 21 kuud.

"Me abiellusime ja varsti haaras mind paanika. Mulle näis, et ta on tõesti otsekui "määrdunud põrandahari", nagu kirjutavad temast ajalehed. Nüüd tean ma juba täpselt, milline peab olema õige abikaasa,” teatas lahutatud näitlejanna.

Julia ja Lyle suutsid säilitada head suhted — nad kohtuvad aeg-ajalt veel praegugi. Kuid kui Julia suhtub mehesse kui sõpra, siis paistab, et laulja on oma kaunitarisse ikka veel armunud. Vähemalt abiellunud pole ta senini.

Armuafäärid ei seganud Julia Robertsi karjääri. Tema osalusega ilmub film filmi järel. Tootjad ei hoia kokku honoraride pealt. 1999.aastal püstitas Julia absoluutse rekordi, teenides ühe filmi pealt 20 miljonit dollarit. Teda näeb trillerites, psühholoogilistes melodraamades… Kuid publik ootab temalt ikka veel „Kauni Naise“ kordust…

Selleks saab film My Best Friend´s Wedding („Parima sõbra pulm“). Tõsi, siin võitleb Julia ise oma õnne eest. Näitlejanna elas oma osasse suurepäraselt sisse — filmivõtetel algas tal romaan noore, ilusa ja rikka treeneri Pasquale Manochiaga. On ju ometi sobiv kandidaat!? Julia hakkab taas abielluma ning teatab isegi oma kihlusest. Kuid teadmata põhjustel jäävad pulmad ära — kaunis naine on jälle üksi jäänud.

Võitlus õnne eest

Julia karjäär kogus hoogsalt tuure. Film Erin Brokovich tõi talle 2000. aastal parima naisosatäitja Oscari. Selle filmi kangelanna on põhimõtteliselt seesama, mis Kaunis naine või Tuhkatriinu. Lugu tugevast naisest, kes suutis võimsalt korporatsioonilt võita 30 miljonit dollarit, kõlab ju samuti muinasjutuna.

Selliseks Eriniks sai Julia ka oma päriselus. Oma isikliku õnne eest asus naine võitlema selle sõna otseses mõttes. The Mexican („Mehhiklase“) võtetel armus ta filmioperaator Daniel Moderisse. Mees oli abielus ja kasvatas last. Kuid Julia ei kavatsenud alla anda. Ta otsis proua Moderi üles ning palus otse, et naine oma abikaasale lahutuse annaks. Kompensatsiooniks pakkus näitlejatar prouale 10 tuhat dollarit. Prouat pakkumine ei rahuldanud, kuid pärast mõningast kauplemist sai Julia armastatud mehe omale — hinnaks 100 000 dollarit.

Moderitele mõjus Danieli lahkuminek oma esimesest abikaasast raskelt — kinomehe ema ei suutnud seda tragöödiat üle elada. Vaatamata sellele, et paljud sugulased süüdistasid Juliat otseselt tema surmas, suutis too ikkagi võita perekonna usalduse. Ta osales matuste korraldamisel ning võttis enda kanda kõik kulutused.

Julia ja Daniel abiellusid 4. juulil 2002. Sel korral ei afišeerinud kaunis naine eelseisvat sündmust — kutsutud olid veendunud, et sõidavad Ameerika iseseisvuspäeva pidustustele.

Abielus on Julia siiani. Julia ja Daniel kasvatavad nüüd koos 5-aastaseid kaksikuid Hazelit ja Finni ning 3-aastast poega Henryt.

Võiks arvata, et Julia pole sugugi muutunud. Ometi on. Nooruses unistas ta vallutada maailma ning võita mehi. Nüüdseks pole ta enam maksimalist, ta on nüüd rahulikum ja enesekindlam. Varem ei suutnud ta oma välimusega leppida — “Mu jalad on nagu rohutirtsul ja hambad sama suured kui hobusel“ — ning kartis ette võtta otsustavaid samme. Nüüd on Julia lõpuks hakanud iseendasse uskuma ning suhtub leplikumalt ka oma peegelpilti.

Tänasel päeval ei huvita teda eriti avalikkuse tunnustus. Nüüd esineb ta filmides harva ning pühendab suurema osa ajast kodule ja perekonnale. Julia kasvatab oma lapsi ja küpsetab mehele pirukaid. Täht tunnistab, et hetkel on tema lemmiktegevus jälgida, kuidas tema lapsed hommikuti ärkavad…

Näib, et see vist ongi seesama happy end, millest unistab iga kaasaegne kaunis naine.