Ometi on Hollywood sellele mässumeelsele naisele valmis andestama ükskõik mida. Kate Winsleti anne on oluliselt tähtsam kui tema veidrused.

Käesoleva aasta oktoobris sai näitlejanna kõigest 35-aastaseks. Täpsemini, juba 35! Sest selle aja jooksul on ta mänginud 50-s filmis, teda on pärjatud Oscariga ning tunnustatud parimaks briti näitlejaks…
Tema uudishimulikke fänne ja ajakirjanikke on aga huvitanud enamasti hoopis teised asjad.

Tema „liigne“ kaal

„Kas Winslet võtab alla?“ — näib, et see küsimus erutab kõiki Hollywoodi lehemehi ning näitleja austajaid. Nad koostavad graafikuid tema kaalukõveraga, arvutavad ümarate vormide parameetreid. Jutud kehakaalust ärritavad Kate´i. Kord korraldas ta skandaali ajakirja GQ toimetajatele. Paigutades näitleja fotot ajakirja esikaanele, korrigeerisid nad ta figuuri — vähendasid puusaümbermõõtu ning tõmbasid kõhu pingumale.

„Ma olen normaalne naine normaalse kehaga“ teatas siis Kate. „Mina isiklikult ei kavatse alla võtta, mul on tähtsamaidki probleeme“.

Jutud kaalust jälitavad Kate´i lapsepõlvest alates. Tütarlaps sündis näitlejate peres — tema vanaema ja vanaisa olid teatriomanikud. Isa oli andekas, kuigi tunnustamata näitleja. Nende kodus jälgiti alati kaalu — omaksed püüdsid õigesti toituda, et mitte oma vormi kaotada.
Kate aga ei mõelnudki brokolile. Lapsest saadik on tema lemmiktoiduks olnud praetud kartulid.

Ümarad vormid ei seganud aga tüdrukul filmides osalemist. 12-aastaselt kutsuti ta maisihelveste reklaami esinema. Prullakat tüdrukut paluti tantsida. Pärast võtteid märkis režissöör mitte just eriti taktitundeliselt: „Kullake, sa oled hea näitleja, aga sa pead kindlasti alla võtma. Sa ei saa ju kuni vanaduspäevadeni mängida üksnes pakse tüdrukuid!“

Perspektiiv jäädagi paksukesi mängima oli üpris reaalne — lapsepõlves kaalus Kate 83 kilo. Ometi selles, et ta hakkab filmides esinema, ei kahelnud mitte keegi. Tüdruk oli andekas, ta võttis osa kõikidest koolinäidenditest ning õppis suure kergusega teatriakadeemias. Tõsi, kursusekaaslaste jaoks oli ümar tüdruk julmade naljade märklauaks. See asjaolu pani Kate´i väga karmi dieeti pidama. Tütarlapse kaal langes 55 kilole, seejärel aga hakkas taas tõusma.

„Minu peas keerles tol ajal vaid üksainus mõte: miks keegi ei keelanud mul süüa?“, kurdab näitlejanna. „Uurisin end põhjalikult peegli ees ning tulin järeldusele, et mu jalad meenutavad brokoli varsi, kõik muu aga üleküpsenud kõrvitsat“.

„Titanicu“ võtete ajal kaalus Kate 57 kilo. Ta oli valmis sööma vaid vett ja leiba, kuid sellest rumalusest päästis ta režissöör James Cameron. Ja tegi õigesti. Pärast filmi linastumist ujutati Kate ümarate naiste ja piigade tänulike kirjadega lausa üle.

„Ma tahan neid õpetada ennast armastama… Õnn on olla iseendaga harmoonias. Millisest harmooniast saab aga juttu olla, kui käib pidev võitlus liigse šokolaaditüki pärast“, leiab näitlejanna.

Kate on suutnud oma kehaga leppida. Ta ei hakanud võitlema kaaluga ka pärast kahe lapse sündi. Naine lihtsalt armastab end sellisena, nagu ta on. Nüüd ilmub ta rahulikult ekraanile paljalt — praktiliselt igas filmis, kus ta osaleb, on paljastavaid stseene. Kate ei häbene, et ta pole täiuslik, et tal on tselluliit ja venitusarmid kõhul.

„Ma pole Twiggy ja pole ka kunagi tahtnud olla tema. Mina olen lihtsalt mina, kõikide oma kurvide ja ümarustega“, rääkis Kate siis ja räägib praegugi.

Muide, tema vormid on ühed väljapaistvamad maailmas. Ega asjata ei otsustatud neid „laenata“ „Jaguari“ autotehases.
„Kate´i keha pole mitte üksnes rõhutatult naiselik kõikide pitspeenikeste iluduste taustal, vaid ka meeletult seksikas. Ma tahaksin, et meie uus auto näeks välja just selline“, teatas „Jaguari“ disainer Ian Callum. Ning lisas: „Peale kõige muu võib miss Winsletti pidada briti vaimu kehastuseks“.

Nüüd on Kate lausa kohustatud end vormis hoidma. Räägitakse, et tema sõbratar Emma Thomson ähvardas, et ei räägi temaga enam, kui ta hakkab dieeti pidama. Jennifer Aniston olevat aga riputanud oma külmiku uksele Kate´i foto, et võiks rahulikumalt söömisesse suhtuda.

„Ma ei pea end paksuks, olen lihtsalt loomulik ja terve naine“, teatab Kate. „Ma ei liiguta sõrmegi selleks, et saada endale mingi rumala modellikese parameetreid. Ma olen näitleja ja veel — ma olen naine“.

Tema mehed

„Kate, kellega sa kohtamas käid?“ See on populaarsuselt teine ajakirjanike küsimus näitlejannale. Põhjust selleks annab aga Kate ise.

Oma esimese tõelise romaani ajal oli ta kõigest 15-aastane. Tema armastatu, stsenarist Stephen Tredre oli sel hetkel 27. Tütarlast aga ei häirinud mingilgi määral vanusevahe ega ka mitte see, mida arvavad inimesed — ta oli kõrvuni armunud. Nad olid koos 3 aastat. Ning kui otsustasid lahku minna, avastati Stephenil vähk. Kate ei saanudki „Titanicu“ esietendusele minna. Sel ajal kui teised näitlejad nautisid kuulsust, mattis tema oma sõpra.

Järgmiseks väljavalituks osutus režissööri kolmas abiline Jim Threapleton. Mees kohtus 23-aastase näitlejannaga Marokos, kus vändati filmi „Hideous Kinky" , milles Kate mängis Juliat. Nende romaan sarnanes idamaisele muinasjutule — kõik oma puhkepäevad veetsid noored ookeani ääres, uitasid käsikäes mööda kirevaid turge ning toitsid teineteist puuviljadega. Mõne kuu möödudes tegi Jim naisele abieluettepaneku. Hollywoodi traditsiooniliste melodraamade kohaselt pani ta armsamale sõrme lihtsa kuldsõrmuse, Kate puhkes nutma ja vastas „jah“.

Kate soovis endale unelmate pulmi. Kohev disainerikleit, valgete ja kollaste roosidega kaunistatud kirik ning pruutneitsid, kes sarnanesid kohevatele kreemikookidele… Ometi ei päästnud kaunis tseremoonia nende abielu. Jimil ja Kate´il tuli läbida argielu banaalseid katsumusi. Neile sündis tütar Mia. Jim keetis lapsele putrusid, kuni Kate castingutel ringi tormas.
Õli valasid tulle ka ajakirjanikud: „Winslet, mis poiss see sinu kõrval on?“,
„Kas teie peres kannavad kõik seelikuid?“

Üha sagedamini hakkas Jim tundma armukadedust naise töö vastu. Ning ta ei suutnudki leppida oma teiseplaanilise rolliga. Kõigest 10 kuud pärast lapse sündi andis mees sisse lahutuse. Ta ei hakanud nimetama lahkumineku põhjust, ka Kate vaikis selle koha pealt. Näitlejanna pole kunagi lubanud oma endistest meestest halvasti rääkida.

Kate elas Threapletoni lahkumist raskelt üle. Äranutetud näoga ja meikimata, peitis ta end publiku ja ajakirjanike eest. Teda põhja lasta pole aga sugugi nii lihtne — juba pool aastat hiljem sai ta endast võitu, olles andeks andnud nii endale kui ka mehele.
„See on uskumatult kohutav… Kuid minuga on kõik hästi“, ütles näitlejanna mõned kuud pärast lahutust.

Naine vahetas soengut, hakkas taas filmides esinema ja naeratama. Just sellisena — elurõõmsana ja kütkestavana nägigi teda režissöör Sam Mendes. Mees kutsus näitlejanna tööle oma teatrisse. Loominguline liit ei õnnestunud neil oluliselt, selle eest kujunes omavaheline liit suurepäraseks.

„Kui me Samiga esimest korda kohtusime, siis oli ta oma tööga niivõrd hõivatud, et ei märganud üldse mitte midagi enda ümber“, naerab Kate. „Siis aga ilmusin mina ja sünnitasin talle poja Joe Alfie, ning Samil tuli selle muutusega kohaneda“.

Sam kohanes suurepäraselt. Ta valmistas lastele hommikueineid, keetis Kate´ile kohvi ja koristas kööki. Nad olid kui unelmate paar — veetsid koos oma vaba aega ning hoidsid seltskonnas liikudes käest kinni. See oli võrdsete abielu: Mendes oli juba oma Oscari saanud filmi American Beauty eest ega tundnud absoluutselt mingit armukadedust oma naise edu üle. Kokkuvõttes näis, et nende peret võib pidada matkimisväärseks. Loomulikult — tervelt 7 aastat õnnelikku kooselu! Ning nende lahutus oli šokk kõikidele.
Harjumuspäraselt ei nimeta Kate lahkumineku põhjusi. Ta vaid kinnitab, et nad jäävad Samiga sõpradeks ning kasvatavad ka edaspidi koos lapsi.

Viimasel ajal on näitlejanna hakanud üha sagedamini avalikkuse ette ilmuma modell Louis Dowleriga. Ta ei kommenteeri oma uusi suhteid. Kuid näib sedamoodi, et naine on suutnud leppida lahkuminekuga. Tema juba ei upu, ta suudab hakkama saada kõikide muredega.

Tema karjäär

„Kate, miks sa nõustusid osalema nii väikese eelarvega filmis?“ — see on veel üks näitlejanna austajaid ja ajakirjanikke erutav küsimus.

Naise karjäär on tõepoolest täis ootamatuid pöördeid. Tegelikult on ta filmides esinenud juba alates viiendast eluaastast. Lapsepõlves mängis ta ümaraid inglikesi ja keerubeid. Tema esimene tõeline roll oli filmis „Heavenly Creaturs“ („Taevased olendid“). Kate oli siis 19. Kuid maailm sai Kate´i siiski tundma 1997.aastal, kui linale jõudis James Cameroni „Titanic“.
Esialgu oli Cameronil kavatsus anda Rose´i osa Gwyneth Paltrowle. Kate aga ei andnud mehele oma helistamiste ja palvetega rahu. Lõpuks saigi ta osa endale, koos sellega ka vapustava edu ning maailmakuulsuse.

Pärast „Titanicut“ tegid kuulsad režissöörid näitlejannale üksteise võidu mitmemiljonilisi ettepanekuid. Kuid Kate soostus mängima vaid filmides, mis talle huvi pakkusid. Suur raha teda ei ahvatlenud. Talle ennustati osasid kassahittides „Armunud Shakespeare“ ning „Anna ja kuningas“, honorariga 2 miljonit dollarit. Tema aga eelistas filmi „Hideous Kinky“ ning sai oma töö eest vaid 30 000 dollarit.

Kate arvestab alati vaid stsenaariumitega ning valib mängimiseks ebatavalisi kangelasi. Ta oli pesunaine filmis „Markii de Sade´i mängud“ ning inglise spioon „Enigmas“, noor kirjanik Iris Murdoch filmis „Iris“ ning meeletu unistaja linateoses „Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Kokku on Kate Winslet esinenud 50-s filmis. Oma Oscari sai ta osa eest briti režissööri Stephen Daldry filmis „The reader“ („Ettelugeja“). Ometi ei pea ta end suureks näitlejaks.

„Mul jooksevad alati sipelgad üle selja, kui mind nimetatakse filmitäheks“, tunnistab naine. „Mul on ebamugav. Võib-olla on see nii seetõttu, et olen britt. Kuid Julia Roberts on minu arusaamist mööda tõeline filmitäht!“

Näitlejanna elab nii, nagu polekski olemas kõrvulukustavat edu ja maailmakuulsust. Ta joob endiselt oma lemmikkohvi Starbucks, eelistab oma lemmiktoitu — praekartuleid ja kannab dr. Martens´i tohutuid saapaid. Ta on alati jäänud iseendaks, Kate Winsletiks, kes ei upu ning keda pole suutnud muuta ega ümber teha Hollywood.