SARAH JACOBS: EI

Sarah Jacobs on Aafrika heategevusorganisatsiooni Save the Children (Päästke lapsed) esinaine.

Ei kahtlegi, et Madonnal ei ole adopteerimisel parimaid kavatsusi, kuid adopteerimisel on omad riskid ning võib anda perekondadele üle maailma valesid signaale. Ja lisaks võib see halvendada maailma vaeseimate laste olukorda.

Fakt, et suurem osa lastest, kes elavad orbudekodus, ei ole tegelikult orvud. Enamikul neist on vähemalt üks vanem.
Lapsest loobumise peapõhjusteks on vaesus, nälg ja võimaluste puudumine. Loobudes loodavad vanemad, et nende lapsed saavad parema tuleviku. Mis aga on sageli müüt.

Mitte ükski laps ei peaks üles kasvama orbudekodus

Seal võib olla ohtlik ja reegliteta elu ning lapsi võidakse väärkohelda.
Rahvusvahelist lapsendamist võetakse kui pääseteed, lahendust, aga maailm ei mõista veel, et see võib hoopis probleemi süvendada. Mõnel maal on rahvusvaheline lapsendamine saanud miljardiäriks. Lastekodude töötajad käivad vasemates piirkondades värbamas lapsi, kes omakorda üritavad peibutada vanemaid nendest loobuma — parema hariduse ja tasuta ülalpidamise nimel.

Alla andes ja „parema elu“ nimel loovutatakse laps vahendusagentuuridele. Laps on kaitseta ja jäetud sageli südametunnistuseta lapsendamisagentuuritöötajate hoolde. Vahendajana teenivad agentuurid kolossaalseid summasid, samas väljastamata tõendeid selle kohta, kas last võib lapsendada.

Globaalne prioriteet peaks olema vabastada lapsed sellistest katsumustest. Sarah usub, et abistamine on parem kui adopteerimine ning lapsi ei tohiks ära kiskuda nende juurte juurest, kui just pole viimane abinõu.

Kuulsused on trendiloojad

Vastus on palju lihtsam. Pered peavad end vaesusest välja aitama, et lapsed oleksid toidetud ja saaksid hariduse, kaitseksid ja kasvataksid oma lapsi armastavas ja neile omases keskkonnas. See on sõnum, mida peaks maailmas levitama ning staarid, nagu Madonna, annaks sõnumile juurde mõõtmatu kaalu.

Selleks on vaja investeeringuid. Maailma liidrid G20-s peavad esikohale seadma arengumaade rahalised vajadused ning ei tohi lubada üleilmsel majanduskriisil mõjutada vaeste perede otsuseid loobumaks oma lastest.

Kuulsused on trendiloojad ning mõjutavad oma otsustega oluliselt tavaelanikke. Tuleb edasi anda seisukoht, et lastel on parim olla oma vanemate juures või neile omases keskkonnas sugulaste hoole all.

MADONNA ADOPTEERIMISEST. INTERVJUU INGLISE KEELES