Stockholmi peakirikus (sealsamas, kus on laulatatud tema vanemad ja kohe ka tema ise) toimunud ristsetel sai tüdrukuke nimeks Victoria Ingrid Alice Désirée Bernadotte. Tema ristivanemad on Norra kuningas Harald, Hollandi kuninganna Beatrix, Rootsi printsess Désirée ja kuninganna Silvia vend Ralf Sommerlath.

kroonprintsess Victoria esimene jõul

Kuid nagu öeldud, ei pidanud temast automaatselt troonipärija saama. Sest vastavalt 1720. aastal tehtud seadusemuudatusele polnud isegi siniverelistel naistel mehest kõrgemaid õigusi. Ent Victoria oli nii armas lapsuke, et rootslased otsustasid vana seadust moderniseerida.

Õnnelik lapsepõlv

Victoria, või nagu rootslased teda hellitavalt kutsuvad — Vickan — on pärinud oma ema temperamendi. Paljud rootslased mäletavad siiani kuningapoja Carl Philipi ristimistseremooniat, mille keskpunktiks sai ühtäkki hoopis paariaastane printsess, kes oma pisikesel kullatud toolil lasteraamatut sirvis ja vaheldumisi kord ema, kord isa juurde jooksis või pisikeset printsi musitamas käis.

Hiljem on kroonprintsess öelnud, et muidu oli tema lapsepõlv õnnelik, kuid tema vanemad sõitsid vaid liiga sageli ringi. Samas oli Vickan esimene kuningatütar (tegelikult esimene sinivereline üldse), kelle elu püüti võimalikult normaalseks teha. Nii võib tema lapsepõlvest pärit pilte vaadates leida palju argiseid tegevusi — piparkookide küpsetamisest õe-venna hoidmiseni.

Victoria on lapsest saadik väga loomi armastanud. Kuninglikku perekonda on kuulunud koerad, jänkud, poni ja papagoi.

Kohustuste koorem

Koos puberteediga tulid kroonprintsessi ellu kohustused, mis ka mõnele täiskasvanule liiga paljunõudvad ja kurnavad võivad olla. Victoria tundis ühtäkki vastutust rahva ees ja monarhia osana.
Pärast põhikooli lõpetamist hakati Victoriat juba päris konkreetselt ja teadlikult kuningannaks vormima. Sest on ju krooni kandmine ja troonimine amet, mis vajab õppimist. Victoria töötas peaministri kantseleis ja välisministeeriumis. Tema ülesandeks oli ettevalmistada ja kirjutada tähtsate tegelaste kõnesid ning osaleda koosolekutel. Lisaks sellele asus ta kuningast isa kõrval oma rahvast ja riiki esindama.

Prantsusmaal õppides hakkas printsessi vaevama tunne, et hoolimata oma prantsuse sugupuust ei sobinud ta teiste hulka. Vähemalt mitte välimuse poolest. Sest talle tundus, et kõik kaasõpilased on temast kenamad. Eriti saledamad. Temal aga olid ümarad põsed. Olukorda halvendas veelgi see, et Victoria pilte ilmus pidevalt ajakirjanduses. Noor neiu ei olnud enam üldse oma välimusega rahul. Niisiis hakkas printsess dieeti pidama, kuni lõpuks loobus toidust täiesti. Loomulikult kadusid ka kilod, kuid lõpuks läks välimuski käest.

Alguses oli Rootsi meedia meeldivalt üllatunud: neil oli ometigi kord kena ja kõhnuke printsess, kelle üle uhkust tunda. Kuid siis märgati muudki. Seda, et printsessi pea oli kehaga võrreldes ebaproportsionaalselt suur ja et tema käsivartest ei ole järel enam muud kui luu ja nahk.

Kogu sügise ei kirjutanud Rootsi meedia kuningaperest muud kui haiglaselt kõhnunud printsessist. 1997. aasta novembris tunnistas kuningakoda lõpuks avalikult, et kroonprintsess on haigestunud anoreksiasse. Printsess ise tõi valusa teema esile alles aastaid hiljem, 2002. aastal Rootsi telekanalile antud intervjuus.

“Enne Ameerika Ühendriikidesse kolimist (1998. aastal — toim.) läks kõik üha kiiremalt allamäge. Esitasin endale üha kõrgemaid nõudmisi ja tundsin samas, et ma ei tee piisavalt. USA-s sain rahus haigust ravida, õppisin toituma ja ennast tundma,” tunnistas ta.

Ka ema, kuninganna Silvia möönis hiljem, et tütrele koostati liialt nõudlik esinduskava ning et osaliselt põhjustasid printsessi haigestumist just esinduskohustused.

naissõdur

Raudkindel professionaal

Rootslased usuvad, et nad teavad oma tulevasest kuningannast kõike. Tegelikult ei tea nad enamat kui Victoria välja ütleb. Kuna ta suhtleb nii vahetult, naerab nii kõlavalt ja on alati nii sooja olemisega, siis on MEIE-mulje kerge sündima. Ja ometigi ei ole see kõik pelgalt mulje. Sest jah, Victoria on jaganud avalikult oma haigustega (düsleksia ja anoreksia) seotud muresid ja aidanud leida saatusekaaslastel probleeme lahendada. Muide, ka Victoria pulmakingiks soovitud raha kogutakse noorpaari nimelisse fondi just selleks, et saatusekaaslasi aidata.

Koolitustest rääkides tuleb lisaks põhikoolile, Prantsuse ja Ameerika koolidele ja kursustele kindlasti mainida ka läinud kevadel Uppsala ülikoolist saadud filosoofiadiplomit. Ja seda kõike vaatamata vaeglugemise puudele! Victoria sõnul nõudis haigus temalt ennekõike lisamärkmete tegemist ja omalaadsemat lähenemist igale tekstile. Intervjuudes on ta tunnistanud, et näeb mõningaid tekste hoopis värvides või kujunditena. Ja nii jäävad need talle ka meelde.

Pidevalt pinnuks silmas

Tublidusest ja rahva armastusest hoolimata on Victoriale pidevalt ka midagi ette heidetud. Normaalne elu on nii sageli vaid kena sõnapaar olnud. "Mul ei ole just eriti isiklikku elu, kuid loodan südamest et ka seda vähest austatakse," ütles Victoria 10 aastat tagasi.

Austusega on aga kuidas kunagi: vahel suudetakse hoida distantsi ja vahel põrutavad ajalehed nagu kahurist, liialdades väiksed detaile suursündmusteks. “Näiteks kui ma lähen korra poole aasta jooksul välja pidutsema, siis kirjutatakse, et ma pidutsesin kümme korda järjest. Ja kui mul on pidutsedes tõesti lõbus olnud, siis seisab järgmisel päeval ajalehtedes, et ma oli täiesti purjus ja tantsisin laudadel," pihtis Victoria 2002. aastal.

Esimene armastus

Kroonprintsess oli 16-aastane, kui ta esimest korda armus. Noormees oli Daniel Collert. Teatakse, et Victoria on käinud kohtingul muuhulgas ka oma hea sõbra venna Niklas Svedini ja kungas Carl XVI Gustavi sõbra poja Svante Tegneriga, kuid ametlikult neist suhetest ei räägitudki.

Victoria ja Daniel Collert tutvusid Enskilda gümnaasiumis, kus mõlemad õppisid. "Victoria kirjutas mulle kirja 1993. aastal, kui mu ema suri," rääkis Collert ajalehele King antud intervjuus. Kiri viis kohtumiseni ja peagi tuli neiust ja noormehest paar, kelle tegemisi jälgis kogu riigi meedia.

Nende suhe kestis mitu aastat. Daniel reisis isegi Victoria kannul Ameerikasse, kus kroonprintsess haigusest paranes ja õppis. Tollest ajast ilmus meedias palju pilte küll ostureisidelt, küll õhtusöökidelt restoranides. Pilte vaadates jäi mulje, et noored olid tõesti õnnelikud.

Ent Victoria kinnitas 1999. aastal antud intervjuus siiski: "Daniel ei ole mu peigmees, meil on lihtsalt väga tore koos olla ja see suhe pole kellegi teise asi."

Printsess sai korvi

Paraku lõppes ilus suhe kurvalt. Probleemid said alguse paar aastat hiljem. Victoria soovis n-ö aja maha võtta.

Selgus, et Danielil oli Victoria kõrvalt juba aastaid olnud suhe ettekandja Linda Herodesiga. Kroonprintsess oli sellest tegelikult ka teadlik, kuid neelas kõik vaikselt alla. Ent lõpuks tegi oma suhte avalikuks hoopis Linda ise, öeldes Rootsi meediale, et printsess jäeti tema pärast maha.

"Petmine tegi mulle väga haiget ja muutis mu kartlikuks. Ma ei usaldanud enam kedagi. See oli enesekaitse," tõdes Victoria hiljem.

Danieli ja Victoria suhtlemine lõppes täielikult 2002. aastal, mil kroonprintsess oli juba tutvunud oma tulevase abikaasa, Daniel Westlingiga.

Paradoksaalne, ent petetu rollist oli Victorial ühel hetkel kasugi - nii sai ta oma väiksele õele Madeleinile toeks olla ajal, mil Madde avalikult maha jäeti ning avalikult oma kihluse lõpetas.

Armastusest sündinud

Kuningapere populaarsusele on Victoria vaieldamatult hästi mõjunud. Oma, ja mitte vähetähtis roll selles on Victoria haigustel, või õigemini nende avalikult tunnistamisel ja sellel, et Victoria jagas oma mure ja kogemusi rahvaga. Andes saatusekaaslastele jõudu ja tuge.

"Elu võib olla pööraselt raske, kui inimesel on probleeme lugemise ja kirjutamisega. Ja ehkki see kõlab lihtsalt, on see kõike muud kui seda," tunnistas Victoria 2002 aastal.

"Temas on eriline sisemine rõõm ja sära. Usun, et selle põhjuseks on armastus. Victoria on armastusest sündinud laps, armastusest ja armastusse sündinud," kirjutas õukonda lähedalt tundev toimetaja Herman Lindqvist.

KIHLUSEST TEATAMINE

Osa rootslastest on kaua lootnud, et Victoria valib normaalse elu, kuna leidis tavalise mehe rahva hulgast. Isegi pärast kroonprintsess Victoria ja Daniel Westlingi kihlumist 24. veebruaril 2009, loodeti, et Victoria loobub kroonist. Sest kuningannade koht on muinasjutus. Ja muinasjuturaamatuid ei pea igaüks ostma, ent kuningakoda saab osa igaühe maksudest.

Paljude õnneks on läinud teisiti. Jah, kõik ei armasta teda. Kuid paljudele, väga paljudele tähendab ta rõõmu ja sära. Seda, et raskuseid on võimalik võita ja muresid lahendada. Ja seda, et tõeline armastus murrab lõpuks kõik tõkked.