Merca puhul on kalduvus meheliku maailma ja militarismi poole alati silma torganud. Samal ajal teatris suurilmadaame mängides lippas ta muusikust sõjardi In Boili kannul Kaitseliitu. Karakterrollide kõrvalt istus Merca õhtuti Illegaardis või Zavoodis keset noori armeelasi, puhudes rummi kõrvale kirglikku sõjamehejuttu. Kuni läks ja proovis sõdurielu Paldiskis Rahuoperatsioonide Keskuses omal nahal ära.


Tagasi tondilossis

Pärast aastapikkust militaarelu on reamees Jääger tagasi Tartus. Supilinna majas, kus väljastpoolt hinnates ei saa mitte keegi elada, ilmub uksele näitlejanna väikest kasvu karmi ja vanainimeseliku olemisega tütar Ode. Ta teatab, et Merca "lendab linna peal". Esik on täis sõjamehevarustust. Merca abikaasa Erki selgitab, et naine on tegelikult reservis. Kui mõni missioon tuleb, on jälle minek.

Supilinna tondiloss ongi tegelikult elamiskõlbmatu. Sellepärast, et kunagise teeneka jalgratturi Aavo Pikkuusi autojupiladu seal kõrval läks põlema ja maha põles ka suurema osa arhitektuurimälestiste hulka kuuluvast Oa tänava puitelamust. Merca keeldus talle armsakssaanud elamust sellegipoolest välja kolimast. Nüüd elab lisaks Merca perele maja ülakorrusel kamp karvikuid. Merca korteris aga pesitseb peaaegu alati ka mõni hättasattunud eluheidik, kellel suure südamega artist jalad alla saada aitab.

Enam ei mahu!

Kui Mercaga kohtume, jookseb ta, soe roheline meeste aluspesu seljas, pikaks kasvanud, ent jälle pisut pungiks lõigatud juuksed kuklasse sõlme seotud, kuuri vahet. Likvideerib kaost, mida asjad tema kodus seletamatul kombel ise korraldavad. Köögilaualt kukub kauss põrandale, ehkki kassipoeg Kabuur on hoopis teises toas. Puuriit on kuuris kah ise ümber kukkunud. "Kurat, ma ei salli seda tsiviilelu - ma ei tule sellega toime!" karjatab Merca koolitatud häälega. "Siin on ainult konnasilmad ja kommunaalmaksud!"
Ta toob puid, et kaminat süüdates toas valgus endale talutavaks kohendada. "Näh, keskaegne televiisor!" tunnustab ta kaminat. Võtab kass Kabuuri sülle ja meenutab kurvastusega eelmist kassi Mauserit, kes suri, kuna sõi kihvti saanud rotti.

Tagantjärele ei oska Merca enam määratleda, millist kasu ta rahuvalvevägedele tuua võis: "Ausalt öeldes oli mul paras siiber metsas mätaste ja põõsaste mängimisest ja sellest, et ühelgi päeval ei teadnud ette, mida järgmisel päeval tehakse."
Üht asja teab ta siiski täpselt: "Minu parim tegu Paldiskis oli, et päästsin endise näitleja Enn Hango elu." Paldiskis elav Hango peksti mõne aja eest nii vigaseks, et tal on probleeme oma käte-jalgade koordineerimisega. Päeval, kui kepiga käiv mees maja ukse ees endale ribid kopsu kukkus ja peapõrutuse sai, sattus Merca talle õnneks külla. Päästeteenistus appi ei tulnud. Tuli sõjaväeosa meditsiiniekipaazh ja viis Hango Merca korraldusel Keila haiglasse.
Merca arutleb, et peaks Hango enda juurde elu eest varjule võtma, aga ta lihtsalt ei suuda kõiki aidata: "Kui oma aeg, raha ja energia heldelt laiali jagada, oled lõpuks ise abivajaja, keda ilmselt keegi ei aita." Merca on otsustanud, et tema tondilossi rohkem turvakodakondseid ei mahu.

Vabakasvataja

Kümne aasta eest rabas Merca avalikkust miniseelikus ja seitsmendat kuud rasedana restoranis tantsu vihtudes. Mõni kuu hiljem istus Merca juba kõnnitee äärekivil, toitis lutipudelist tita-Odet ja tegi ise hajameelselt suitsu.
Vabakasvatuse musternäitena kasvanud asjalik ja tõsine tüdruk on nüüd jõudmas teismelise ikka ja vaatamata sellele, et Merca seaduslik abikaasa Erki on fantastiline kasuisa, jäi ema armeest koju peamiselt sellepärast, et tütre (keda ta hellitlevalt Käkiks kutsub) küsimustele vastata ja tema probleeme lahendada. "Koos teiste katoliku kooli õpilastega pääses Käkk sel suvel Prantsusmaale laagrisse aga ikkagi tänu sellele, et ma sõjaväes olin. Sain selle reisi oma Norra missiooni päevarahadega kinni maksta. Muidu oleksin pidanud ilmselt plika isale pähe istuma. Teadurist Erki saab ju pappi siis, kui projektirahad käivad," arutleb Merca ja itsitab, et projektirahad kipuvad käima loodusseadusi eirates.
Bioloogist Erki peab minema näiteks niidule taimi uurima siis, kui neist on saanud ühtlane kulu, ning püüdma ära arvata, mis taim mis on ja kas ta ka looduskaitse all on.

Endiselt popp

Tsiviilellu naasnud Merca sukeldus hoogsalt linnamelusse. "Viskasin mina seljakoti nurka, tõmbasin jalga oma mürkrohelised roomikud, firma "Xact" - viimase peal, soovitan soojalt, ehkki ilgelt kallis kaubamärk on," seletab Merca. "Võtsin kaasa oma elegantse kohvrikese nelja õlle jaoks (see on kahest balloonist moodustis, mis meenutab pigem akvalangi - K. M.) ja läksin Erkiga linna peale patseerima. Sattusime õkvalt tänavareivile - mis pole ausalt öeldes üldse minu maitse."
Reivikülastus lõppes sellega, et loendamatud reivijad kiirustasid Mercat oma käega katsuma ja tahtsid nelja-õlle-ridiküli ära osta.
Ka Vanemuise teater ostis Merca endale tagasi. Merca teeb praegu lauluproove, valmistudes kahasse Kärt Tomingasega mängima peaosa etenduses "Verevennad". Peale selle loodab ta peatselt lavale astuda legendaarse tantsijanna Isadora Duncanina, mis oli plaanis juba enne sõttaminekut.
Taas teatris olles tunnistab Merca, et sai rahuvalves olles sedavõrd täiskasvanuks, et ei jäta enam ealeski oma mõtteid endale. Lavastaja Ain Mäeots kutsus suvel puhkusel olnud Merca Emajõe suveteatri "Hucki" kontrolletendusele ja hilisemasse kunstinõukogusse. Kus Merca ei jätnud enda teada, mida arvab etenduse laulutekstidest.
"Seepeale läks Andres Dvinjaninov solvunult Tartust minema!" möirgab Merca mehiselt naerda. "Kas või nukuteatrisse, peaasi, et minust eemale!"

Seks kümne ohvitseriga

Tsiviilelu absurdi pärast kimedal häälel karjudes igatseb Merca tegelikult sõjaväe järele. Igatseb jõuliste ja osavate meeste seltskonna järele. Mis siis, et need mehed moodustavad klatshilembesema seltskonna, kui Merca enda sõnul üheski teatris või kultuuriasutuses näinud on.
"Ärgu tulgu ükski mees mulle enam ütlema, et naised lõhverdavad!" muigab Merca. "Mehed ise on suurimad lõhverdised nii karjääri- kui ka armuasjus."
Merca kohta räägiti, et ta on maganud vähemalt kümne ohvitseriga, kusjuures ükskord koguni nii, et ta enese mees maganud samal ajal kõrval. "Püha taevas, ma olin elus maganud vaid ühe sõjaväelasega! Kusjuures seda üle kümne aasta tagasi, kui ta oli alles noor pungits ja Erkit polnud ma üldse kohanudki!"
Üks olulisi põhjuseid, miks Merca äkitselt ära koju tulla otsustas, oli suguelu siiski. Omaenda mehest eemal olek tegi teda närviliseks ja õnnetuks. Sest ka naissõdur on eelkõige naine.