Meie peres on alati kommi söödud. Kui mina ise veel väike tüdruk olin, ostis ema ikka võimalusel mulle magusat. Siis oli saada vaid Kalevi komme. Nüüd ostan ma ise lastele kommi ja šokolaadi, nii Kalevi oma kui ka välismaist.

Seejuures pole mulle kunagi tulnud pähe uurida, mida konkreetselt üks või teine kompvek sisaldab. Selge on see, et värvilised karamellid sisaldavad toiduvärve, odavam vähese kakaosisaldusega šokolaad rohkem rasva. Aga kuidas ma seletan seda nelja-viieaastasele lapsele, kelle arvates on šokolaad maailma parim maiustus? Et see on halb ja tervisele kahjulik. Et seda toodavad kummalised inimesed, kes saavad niimoodi rikkaks. Proovisin järele. Minu laps sellise seletusega rahule ei jäänud ning teaduslik jutt transrasvhapetest oli liiga keeruline. Komm on ju magus ja käegakatsutav, võib ainult ette kujutada, et seal sees on halvad rasvad, mis on tervisele ohtlikud.

Kui ma hakkaksin niimoodi poes kõikide toiduainete silte paranoiliselt uurima, siis ma ei kujuta ette, mida ma üldse osta saaksin? Isegi kapsas või porgand võib olla kasvatatud kemikaalide toel, mistõttu pole ka need kahjulikest ainetest päris vabad. Sel juhul saaksin ma käia ainult ökopoes ja osta mahepõllusaadusi. Või harida ise põllumaad ning kasvatada enda tarbeks kartulit-kurki-kapsast.

Kahjuks seab reaalne elu meie ette teised valikud. Mul ei ole nii palju aega, et suviti põllulappi pidada. Ma käin tööl, üritan õhtuti pere ja laste eest hoolitseda ning mul pole nii palju raha, et ökopoest kallist jahu osta ning sellest leiba küpsetada. Samuti ei jätku mul aega, et ise komme valmistada. Sellepärast peangi leppima odavama ja kahjulikke aineid sisaldava šokolaadiga.

Andke mulle nõu, mida peaksin ostma või sööma, et enda tervist võimalikult vähe igasuguse kräpiga mitte kahjustada. Kuidas elada presidendiproua soovitatud ideaalset elu täis tervislikku toitu ja liikumist, käies samas iga päev tööl, hoolitsedes õhtul pere eest ning saades seejuures Eesti keskmist palka?