Arvatakse, et umbes sama tihti mõtlevad mehed… seksist. Meestel on vähemalt õigustus olemas: koopaelanikest esivanemad pidid hoolitsema liigi säilimise eest.

Miks aga naistel on šoppamine kinnisideeks kujunenud, ei tea keegi. Vaevalt et moeajakirjade surve nii suur on, et see sunnib naisi ikka ja üha poodidest unelema.

Tänu Internetile ei pea poodiminekuks laua tagant tõusmagi ja emme astub unelmate poeuksest sisse näiteks samal ajal, kui lapsed kõrvaltoas päevast und magavad. Ka töö juures on mugav vahel Interneti-kaubamaja külastada. Miks lugeda raamatut, kui samal ajal saad end googeldada otse kõige moekamate kingamudelite keskele?

Võiks veel aru saada, kui hea naha lõhn ajab naisi hulluks kingapoes Itaalias või püüab teenindaja midagi osavalt kaela määrida. Aga meie poed on ju armetud. Pealetükkiv muusika, mis ei ole kindlasti mitte sinu maitse, higist haisvad proovikabiinid, vaenulikult põrnitsevad müüjad… Ja kui selga proovides on rõivas liiga pikk, lühike, suur või ei istu hästi, on see alati sinu süü.

Imelik, needsamad naised, kes uuringu läbiviijaile ütlesid, et tahaksid üle kõige šopata, ei paista poodides ringi tuiates üldse õnnelikud. Tegelikult näevad nad välja õnnetud.

Nad on üksi, sõbra või lastega. Haruharva on neil mees kaasas. Mehel pole kannatust nendega poode mööda konnata, ütlevad nad. Ehk pole mehed lihtsalt piisavalt masohhistlikud, et kaasa elada naiste imedeootusele peeglite ees. Näib, et naised kaotavad poeuksest sisse astudes nii oma uhkuse, intelligentsi kui ka eneseväärikuse. Ennast kleidi sisse toppides usuvad nad tõsimeeli, et suudavad head välja näha naeruväärses rõivaesemes, mis neile selgagi ei lähe, rääkimata sobimisest.

Nad alluvad terrorile, mis surub maha individuaalsuse ja käsib välja näha nagu Victoria Beckham või Coleen McLoughlin. Kohutav, kui sageli see ka õnnestub.

Õnnetul kombel ajavad naised segi moe ja stiili ning unustavad, et esimest saab osta, teist aga mitte. Mitte Kelly kott ei taga sulle hea väljanägemise, vaid see, kuidas seda kannad; mitte moekas sall, vaid viis, kuidas seda seod. Sellepärast võivadki need kurvad kujud poodides oma rahakotile põhja peale pöörata ja koju jõudes avastada, et pole ikkagi ostnud seda, mille järele läksid.

Mis oleks lahendus? Nagu iga sõltuvuse puhul: hoia eemale! Pidev poodidekammimine on hullumeelne, alandav ja häbiväärne. Sügaval sisimas teavad need naised seda isegi. Pole ju juhus, et ligi pooled uuringus osalenud naised ütlesid end oma ostukirge varjavat. Samuti varjasid nad oma mehe eest, palju nad poes kulutavad. Nad saavad aru, kui haletsusväärne nende käitumine on.

Mehed aga pole rumalad ja haistavad õhust meeleheidet, hirmu, ebakindlust. Ja jälle on neil põhjust naisi tõrvata. Uuringud nagu see annavad naiste jahupeaks pidamisele samuti hiilgavalt alust. Kuulge, naised, kui järgmine kord teilt küsitakse, kui tihti mõtlete šoppamisele, siis valetage ometi, palun.

Allikas: Mail Online