Maailma päästmisega tegelesin sama vapralt kui see mittepehmo Superman. Ja üsna pea avastasin, et ma ei ole üksi. Hakkasin märkama teisi supermehi ja -naisi enda ümber. Nii mõnelgi neist polnud õrna aimugi, et nad tegelevad nii tähtsa asjaga nagu maailma päästmine.

Esimesed supernaised ja -mehed, keda märkasin, olid mu kolleegid. Siis hakkasin märkama neid hulgiklientide seast. Kui sattusin mõnda ökopoodi külastama, oli seal lausa neid grupiviisiliselt. Kuidas need supermehed ja -naised siis maailma päästavad? Ja kuidas saaks sinustki supermees/naine?

See on imelihtne. Kui sa ostad kas või ühe ökotoote, oled juba klubis. Võtame näiteks ühe odavaima ökotoote — kõrrejoogi. Ütleme, et see on valmistatud pirnimahlast. Esimene asi, mis nüüd juhtub, on see, et sa ei joo endale sisse taimekaitsevahendite jääke. Ökotalunik ei tohi neid kasutada. Samuti ei tohi tootmises kasutada säilitusaineid ega muud keemiat. Ehk sa juba päästad ühe inimese tervist. Jah, see inimene oled Sina ise.

Teine asi, mis juhtub on see, et sa päästsid just terve trobikonna putukate elu. Ökotalunik ei tohi kasutada putukamürke. No ja miks peaks mind kottima mingi sitika elukäik? Sa päästsid need samad putukad, kes käisid selle pirnipuu õisi tolmendamas, et need pirnid valmis saaksid. Need putukad ei tolmenda ainult seda pirnipuud. Nad tolmendavad palju teisi taimi ka, mis on kellegi söögiks. Näiteks ainuüksi mesilased tolmendavad sajast taimeliigist, mis toidavad üle 90 protsendi maailma rahvastikust, enam kui 70 liiki. Ilma nende putukateta muutuks meie toidulaud üsna kesiseks. Kaoks enamus puuvilju ja minu suur lemmar KOHVI! Lisaks lendaks liha hind kosmosesse, sest kariloomadele on üsna keeruline sööta leida. Me oleme kõik üks suur ökosüsteem ja omavahel seotud.

Ma juba tean, et sellele ökoteemale tuleb hunnik tüüpilisi vastuväiteid. Toon välja nendest kolm popimat. Muideks eelmise blogi tagasides olid need kolm näidet oodatult esindatud.

Esimene kõige levinum on, et öko on kallis ja ma ei saa seda endale lubada. Ma küsiks vastu, et kui kallis on sinu enda tervis? Või mille arvelt tuleb tavatoidu odav hind? Täna on tõesti öko kallim, kui tavatoit ja tegelikut see nii ka jääb. Kuid kui sa ei saa kogu valikut ökona teha, siis tee mõnedki. Ikka parem, kui mitte midagi.

Meie pere ei suuda ka kõike ökona osta. Tegelikult on meil vast pool kraamist kodus öko. Esmane valik ökona on kõik, mis beebiga seotud. Nii mähkud, toit kui ka võimalusel riided. Väike kaitsetu organism ei saa lihtsalt selle keemiahunnikuga hakkama. Sulle võib tunduda, et saab, kuid miks meil igal aastal siis aina rohkem allergiatega lapsi juurde tuleb? Ökoperedes on see hulk miskipärast väiksem.

Teise valikuna valime ökona asju, mida igapäevaselt nii palju ei kulu. Näiteks kodukeemia, kohvi, kuivained, magustajad. Kindlasti soovitan kogu junk food öko vastu vahetada. Kõik krõpsud ja maiustused. Kuna need on ökona kallimad, siis sööd sa neid vähem ja naudid teadlikult.

Teiseks tavalisemaks vastuväiteks on, et see öko on üks turundustrikk. Rohelise lehemärgisega saab tooteid jõhkra kasumiga maha müüa ja lollidelt lihtsa vaevaga raha ära võtta. Kui see nii oleks, siis oleks meil väga palju ökotooteid tootvaid firmasid. Mul oleks homne päev oma firma püsti ja kirjutaksin seda blogi teile hoopis kuskilt lumivalge liivaga palmisaarelt. Samal ajal ise pihku itsitades. Tegelikult on nii, et tavatoote hinnast moodustab üsna suur osa reklaamifond. See sama reklaam, mis paneb sind seda toodet aina enam ja enam ihkama. Mõne toote, nagu näiteks Coca Cola, saaksid sa kätte paari sendi eest, kui võtaksid reklaamile mõeldud osa maha ja maksaksid ainult sisu, pakendi ning transpordi eest. Ökotoodetel on üldiselt pea olematu reklaamifond. See peab nagu päriselt ka inimesele meeldima.

Loomulikult on veel mitmeid erinevaid asjaolusid, miks öko kallim on, aga selleks oleks vaja juba eraldi lugu kirjutada. Süvaskeptikutel soovitan mõne ökotalumehe juurde suveks sulaseks minna. Saab värskes õhus muskli punni ja reaalse pildi ette.

Kolmas levinuim klassikaline linnamüüt on see, et kui meil kõik oleks mahepõllu all, jääks maailm nälga. GMO, mineraalväetiste ületarbimine ja põldude mürgitamine on ainuke lahendus, mis päästaks meid täna ära näljasurmast. Pealtnäha see võib tõesti nii paista. Tegelikult see päris nii lihtne pole. See, mis seal taime sees on, ei ole ainult süsivesik või valk. Need on põhilised asjad, mis meil kütuseks on. Ja nende osakaalu suurendamise nimel teadlased ning põllumehed mässavad. Paraku jäetakse tähelepanuta mineraalide ja vitamiinide osakaal. Meie kehades on vaja veel hunnikuga mikrotoitaineid, et keha näljas ei oleks. Neid mineraale ja vitamiine saame mullast. Mulla sees käib vilgas elu. Miljonid silmaga nähtamatud tegelased teevad võimalikuks selle, et see oleks viljakas. Kui me neid nähtamatuid tüüpe aasta aastalt sihipäraselt mürkidega killime ja põlde monokultuuridega ära kurname, jääb järele ainult kõrb. Kas kõrb toidab paremini kui ökopõld?

Supermehe märk Su rinnal ei pea särama lööma ainult siis, kui ökotooteid ostad. Kaltsukasse sisse astudes näed sa seal hulgaliselt supermehi. Või kui lähed sorteeritud prügi ära viima ja kohtad pakendikonteinerite juures naabrimeest, kes tuli pakendeid ära tooma. Ta ei ole mitte pelgalt su naabrimees, vaid punase lehviva keebiga supermees, kes just lõpetas ülitähtsa maailma päästmise operatsiooni. Kõik need tuhanded inimesed, kes jagasid minu eelmist blogi või samalaadsel teemal lugusid, on supermeeste tiimist.

Mul on Sulle lõpetuseks kaks väikest palvet. Kui sa märkad endas supermehe võimeid, siis ära hoia neid ainult endale. Näita ja õpeta neid ka teistele. Eriti usinad on õppima pisikesed superbeebid ja superlapsed. Sina oled neile eeskujuks. Kui Sa märkad kellegi juures supermehe võimeid, siis mine ja tunnusta teda! Usu mind, ta saab uut jõudu juurde, et võtta ette veelgi võimsamaid maailmapäästmise missioone.

Palun mõtle nüüd korra uuesti läbi, kas sinu väike liigutus midagi mõjutab? Ole sa nii pehmo supermees, kui tahes, kuid iga sinu pisike liigutus loeb. Ja kui meid on palju, liigutame suuri asju! Kas või päästame sitikaid teiselpool maakera pelgalt ökobanaani ostes.

Foto: Erakogu

Ole kursis Piltsbergide tegemistega, viska Facebookis like ja jälgi meid Instagrammis!

Jaga
Kommentaarid