• Inimesed muutuvad.
  • Inimesed on heitlikud.
  • Inimesed on surelikud.

Otsige oma kutsumust, püüelge iseseisvuse poole, investeerige iseendasse. Suhe on pigem ootamatu kingitus, seiklus või meeldiv boonus. Kuid kindlasti mitte strateegia, projekt või töö. Viimasel juhul põgenevad teie eest kõik väärt inimesed. Kui teil pole elus eesmärke ning te otsustasite täita tühjuse tiitliga „edukas ja õnnelik perekonnainimene”, siis lõite endale otsaette primitiivse tarbija templi, kes sigitab omasuguseid. Keegi ei taha näha enda kõrval imikala, energiavampiiri ja kasutut DNA-d. Selline inimene pole huvitav. Kui te olete üksindusest väsinud, jõudke kõigepealt endas selgusele, millal see tunne tekkis, kust see võrsub ja miks see teid segab.

Kui arvate, et naine ei saa elada ilma meheta, et ta pole ilma perekonna ja lasteta täisväärtuslik, siis õhkub teist igal juhul hirmu ja ebakindlust. Sellise buketi peale lendavad kohe kohale mehed, kes püüavad end upitada teie komplekside arvel või siis lihtsalt kodused türannid, alfonsid ja igavesed teismelised, kes ei tea, mida tahavad. Aga teie ei märkagi seda kohe, kuna klammerdute palavikuliselt igaühe külge, kes tundub teile enesekindlana. Te sulgete mehe puuduste ees silmad, kuid tema teie omade ees vaevalt seda teeb. Lihtsalt sellepärast, et tal pole teie vastu austust, algusest peale. Maksimum, millele te võite sellises suhtes panustada, on naise ja ema staatus, igapäevane moraalne BDSM, süüdistused ja vastutuse lükkamine teineteise kaela. Kõige kurvem on see, et üksindustunne jääb endiselt teiega ning sellele liituvad uued „võlud”, nagu süütunne ja pettumus. Kuid see pole kõige hirmsam. Kõige hirmsam on kulutatud aeg. Aeg, mis on raisatud halvale suhtele, püüetele muuta ennast ja partnerit ning sellisest toksilisest suhtest taastumisele.

Toon näiteks oma tuttava Maša. Kui ta oli 20-aastane, kohtus ta noormehega, kellel oli oma tüdruk. Minu sõbratarile meeldis see noormees väga, sest „oli tema maitse ja täitsa perspektiivikas”. Mu sõbratar Maša arvas, et „lohistab mehe ära” (ta pidas mehi objektideks, keda saab võtta ja lohistada kusagilt kuhugi ning paljud jagavad seda arvamust). Maša oli ilus, tegi oma printsile süüa, pakkus ebatavalist seksi, püüdis olla lõbus ja pealetükkimatu. Selliste eesmärkidega ei õnnestu teil eriti kaua pealetükkimatu olla. Üks välistab teise. Noormees muutus järjest kitsimaks ja hõivatumaks. Pärast kadus hoopis ära. Pisut hiljem selgus, et ta abiellus oma tüdrukuga. Seitsme aasta pärast kordus lugu praktiliselt minu silme all, sest töötasime tollal Mašaga koos. Mees lahutas naisest, soetas stiilse korteri, hoidis end vormis ja reisis, kuna palk seda võimaldas. Horisondile ilmunud Maša haaras taas kinni oma „naiselikust õnnest”. Mees enda juurde ei kutsunud, kuid Mašat külastas küll. Nad kohtusid aeg-ajalt ja nii kestis see pool aastat. Maša tutvustas teda kõigile kui oma poissi, aga tema naist lihtsalt kui Mašat. Puhkusele sõitis ta teisega, mitte Mašaga. Tagasi tulnud, hakkas elama teise, uue tüdrukuga.

Kui inimene suhtub tutvuse algusest peale teisse lugupidamatult, ei kiirusta teiega aega veetma ega hinda teie seltsi, siis ei tasu oodata, et aja jooksul muutub midagi paremaks − tavaliselt läheb kõik vaid halvemaks.

Ja mis peamine − inimesed ei muutu!

Toon huvitava võrdluse, et saaksite aru, millest ma räägin.

Inimest saab võrrelda puuga, mis vahetab igal aastal lehti ja annab erinevates tingimustes erinevat saaki. Hoolitsetud ja terve õunapuu annab heal suvel palju õunu, viljad on mahlakad ja aromaatsed. Haige, kidur õunapuu annab minimaalselt vilju. Aja jooksul võivad tingimused muutuda ja õunapuud hakkavad teisiti välja nägema. Kuid tüvi jääb samaks. Õunapuu otsa ei kasva pirnid ja on rumal seda oodata.

Ärge kulutage oma aega inimestele, kes suhtuvad teisse ükskõikselt. Kulutage see parem oma lemmiktegevusele või iseendale, sellest on palju rohkem kasu.

Usaldage oma intuitsiooni. Kui teile tundub, et mees väljendus teie aadressil jämedalt või lugupidamatult, siis see mitte ei tundunud, vaid oligi nii.

Kui tundus, et flirdib teiste naistega – siis oligi nii. Kui tundus, et väldib teid – siis nii oligi.

Küsige endalt sagedamini, et kui teil oleks tütar, kas tahaksite, et temaga käitutakse samamoodi? Ei? Selles asi ongi.

Enesehinnangu ja elu prioriteetidega saime hakkama. Niisiis, kuidas määrata, milline mees mulle sobib? Kuidas lõpetada ühe ja sama reha otsa astumine? Kuidas soovimatud inimesed kohe välja filtreerida?

Keegi meist pole täiuslik, igaühel on oma plussid ja miinused.

Katkend Alisa Verde värskest raamatust "Mida sa teeksid, kui sa ei kardaks?". Telesaate „Selgeltnägijate tuleproov 2017“ ülekaalukas võitja Alisa Verde räägib avameelselt oma lapsepõlvest, kutsumuse leidmisest ning eluraskustest: sõltuvustest ja nendest vabanemisest, hirmudest ja suitsiidist. Ta on rabavalt otsekohene ja aus, uskudes, et ainult täielik ausus muudab inimese haavamatuks.