Pole kerge rõõmupäevadega hüvasti jätta, ometi on tarvis mingit moodi sügisega kohaneda, on see ju ülemineku aeg. Ja parim, mida psühholoogid soovitavad, on leida ka siit positiivseid hetki ning oma tillukesi rõõme.

Suurem osa inimestest juhindub oma elus stereotüüpsetest printsiipidest ning ettekujutustest. Kui psühholoogid esitasid erinevate maade elanikele küsimuse: „Millist aastaaega võib pidada armastuse ajaks?” — olid vastused üsna ootuspärased. Meie inimeste jaoks on see kevad, norrakatele — suvi, Austraalias peetakse armastuse ajaks talve, Jaapanis aga sügist. Mõelge, kas mitte teie ise ei sisenda endale sügisel: „Soojad päevad on läbi, trallitasime ja nüüd aitab, on aeg hakata talveks valmistuma”. Lõhkuda stereotüüpseid kujutlusi on sõltumatu ja tugeva isiksuse mõtteviis ning käitumismudel.

12 kasulikku nõuannet, mis aitavad muuta sügismeeleolu

1. Tehke inventuur oma armuasjades.

Kui vihmane ilm akna taga sobib nii hästi kokku teie hingeseisundiga ning sügise saabumine on ühte langenud üksindustundega, tuletage meelde möödunud õnnehetki ja oma armumisi. Ehk nüüd, elatud aastate ja elukogemuste kõrgustest alla vaadates hindate oma minevikku teisiti. Võib-olla mingi armulugu lõppes liiga kiiresti ja üldsegi mitte nii, nagu oleksite tahtnud. Ometi teid armastati, te olite õnnelik ning see õnnepisik, mis on hetkeks teis uinunud, ärkab varsti taas ning asub tegutsema.

2. Võtke välja vanad perekonnaalbumid.

Ja mida vanemad, seda parem. Vaadake ennast, oma sugulasi ja sõpru paljude aastate tagant, vaadake, kui vahvad nad välja nägid oma riiete ja soengutega, mis olid moes 10, 20 või rohkemgi aastat tagasi.

Tuletage meelde vana suvemaja, kus te elasite ning nüüd lausa reliikviana näivat vana „Pobedat”, mille üle vanaisa kunagi nii suurt uhkust tundis. Kui armas ja naljakas nägi välja teie tütreke kolmeaastaselt ning oma esimeses „ballikleidis”… Ja te naeratate, vaatamata kõigele naeratate…

3. Vaadake oranži.

Need, kes on väga vastuvõtlikud sügisesele depressioonile, võiksid kaamosega võidelda värviteraapia abil. Eredad, külluslikud, soojad värvid parandavad tuju: punased õunad kausis, oranž sviiter ja pleed, kirevad padjad ning sügavates oranžides-kuldsetes toonides eesriided lisavad sõna otseses mõttes teie päevadesse värvi.

Psühholoogid ütlevad, et need värvid soodustavad vaimuerksust, tõstavad meeleolu, häälestavad inimese positiivsele ning tekitavad soovi ületada kõik takistused.

4. Organiseerige endale puhkepäev.

Kui olete rivist väljas ning mitte miski ei laabu enam, on see signaaliks, et tuleb peatuda ning võimaldada endale hingetõmbeaega. Veetke päev voodis vedeledes, kerget romaanikest lugedes ning aromaatset teed juues. Selle asemel, et kogu jõust püüda end vormis hoida, laske end hoopis lõdvaks. Kui pole võimalik tervet päeva selleks kulutada, olgu see või osa päevast. Lubage endale logelemist, ning energia ja jõu juurdevool, mida homme tunnete, võimaldavad teil hulga kiiremini kõikide oma asjadega toime tulla ning julgelt ja kindlalt elule näkku vaadata.

5. Korvi!

Kas teie õlgadele on sadanud ühekorraga terve hulk lahendamatuid probleeme? Märkige iga probleem eraldi paberi peale üles ning laduge paberid virna. Lugege läbi kõige pealmine ülesanne, mõelge veidi aega, kuidas seda lahendada saaks. Seejärel visake paberileht prügikasti. Korrake protseduuri, kuni virn otsa saab. Nüüd aga, kui olete maha märkinud plaani oma edasiseks tegevuseks, mõelge millelegi hoopis muule.

6. Võtke endale puhkust just sügisel.

Kui teil on lapsest saadik „kooliallergia” ning te ootate igal aastal rahutusega sügise tulekut, sest see assotsieerub alateadvuslikult teil õnneliku ja muretu ajaveetmise lõpuga ning raskete argipäevade algusega, planeerige oma puhkus sügisele. Võimaluse korral sõitke soojale maale — vahetanud kliimat, pikendate enda jaoks suve. Siis ei pane sügise tulek teid enam nukrutsema.

7. Lennake ilmsi.

Istuge rahulikult ja lõdvestunult, sulgege silmad, keskenduge mõni minut ning kujutlege ette ääretut sinist taevast, ning kõik teie mured, pinged, rahutused ja hirmud olgu kauged pilved, mis liiguvad kaugele horisondi poole. Niipea kui keskendute nendele kujunditele, kogete, kui kauged on teist negatiivsed tunded ja meeleolud.

Seejärel aga tuletage endale meelde, et need olid ajutused nähtused, mis nüüd on teist eemaldunud tohutusse kaugusse (nägite ju ise, kuidas nad horisondi taha kadusid) ning lahustunud seal lõpmatuses.

8. Tantsige.

Pange mängima oma lemmikmuusika ning hakake tantsima. See pole mitte üksnes meeldiv, vaid ka efektiivne viis tunnetada elu täiust ja rõõmu. Liikumise rütmid muusika taktis soodustavad endorfiinide tootmist, tugevdavad lihaseid ning aitavad vabaneda liigsetest kilodes mitte sugugi vähem kui tegutsemine spordisaalis. Mõned meist häbenevad tantsida teiste nähes, kartuses, et näevad välja naeruväärsed, sest ei oska õigesti liikuda. Sel juhul aitab see, kui tantsite ilma partnerita ja seal, kus teid keegi ei näe. Võib sulgeda silmad, kui see aitab vabamalt liikuda. Püüdke ja te veendute, millise positiivse laengu saate terveks päevaks.

9. Avage kodune šokolaadibaar.

Just praegu on õige aeg seda teha. Ilmugu teile koju kena kastike või riiul toniseerivate maiuste tagavaradega. Suure kakaosisaldusega (mitte vähem kui 50%) väike hulk šokolaadi ei tee kahju teie figuurile, selle eest tõstab tuju: šokolaadis sisalduvad keemilised elemendid, mis aktiviseerivad endorfiini ja serotoniini (nn õnnehormoonide) tootmist organismis. Hästi tugevdab ja toniseerib ka segu meest ja sidrunimahlast koos kreeka pähklite ning kuivatatud aprikoosidega — kui teil muidugi pole meeallergiat.

10. Peo aroom.

Sügisdepressiooni aitab peletada ka populaarseks saanud aroomiteraapia. Eriti efektiivsed on eeterlikud õlid, mis on valmistatud roosiõitest, kummelist, geraaniumist ja ilang-ilangist. Samuti toniseerivad ja tõstavad tuju tsitruseliste aroomid: sidrun, apelsin, greip. Mõned tilgad eeterlikku õli võib lisada oma dušigeelile või segada mõned erinevate ekstraktide tilgad oliiviõliga ning valada saadud segu vannivette või kasutada seda lõhnaõli asemel punktides, kus on tunda pulssi. Võib muretseda endale väikese aroomilambi, et korteris lõhnaks alati meeldivalt. Ainult et valida tuleb need taimed, millele teil ei ole allergiat.

11. Viige end merekaldale.

Tuletage meelde, kuidas pärast suplust meres tulvas teisse energiat. Võite endale korraldada meresupluste imitatsiooni oma isiklikus vannitoas. Täitke vann sooja veega, lahustage selles tassitäis jämedat meresoola. Võtke ühes pleier kõrvaklappidega ning kuulake plaadilt mere hääli. Süüdake küünal ning sukelduge sooja vette — ja tundke mõnu.

12. Kaunistage oma elu lilledega.

Täiendage oma interjööri õitsvate toataimedega, hea, kui nende õied oleksid suured ja eredavärvilised. Kui need aknalauale seada, varjavad nad nukra pildi vihmasest päevast ning toovad esile päikeselise päeva erilise ilu (jah, ärge unustage, et ka sügisel on selliseid päevi).