Kuidas saavutada suuri eesmärke?

Peebu hinnangul algab tegelikult kõik visioonist. Kõik edukad inimesed, kes on elus suuri eesmärke saavutanud ja suuri tegusid teinud, on julgenud oma elu hoopis teistsugusena ette kujutada. Lisaks on nad julgenud seda visiooni ka kõva häälega välja öelda.

“Visioon annab suuna, mille peale ma hakkan eesmärke ehitama. Eesmärk pole muud kui iseendale tempo peale keeramise vahend,” ütleb Peep. “Visiooni aga peab inimene ise uskuma.“

Näiteks tekkis Peebul 22-aastaselt Zig Ziglari audioraamatut “Secrets of Closing the Sale” kuulates visioon, et ta tahab teisi koolitada ja innustada, ning uskus, et see on tema jaoks võimalik.

Ta alustas koolitaja karjääri oma alluvate koolitamisega, keda esialgu oli kolm ja pool, hiljem 30. Selle alusel testis Peep oma koolitusvalmidust ja -võimekust.

Pärast ebaõnnestunud ambitsioonika töökoha valikut Lätis sai Peep aru, et tal oli vaja otsustada, kas otsida uus samalaadne töökoht või alustada iseseisvat äritegevust ja leiva teenimist koolitajana. Sel hetkel otsustas Peep alustada koolituste äriga.

Peep tõdeb aga, et kui inimene väga oma visiooni külge klammerdub ja seda meeleheitlikult jahib, mitte ei kulge rahulikult selle poole ning endale sellega kannatusi põhjustab, siis ei pruugi ta kunagi edu saavutada.

Visioonile peavad järgnema sammud: kuidas inimene oma visiooni erinevateks eesmärkideks sõnastab? Kuidas ta need eesmärgid endale igapäevasteks tegevusteks tõlgendab ja tegevusplaani sammudeks muudab? Missuguse tundega ta ühte tavalist kalendripäeva (kõige tavalisemat kolmapäeva või pühapäeva pärastlõunat) veedab, olles teel oma visiooni suunas?

Kas eesmärkide nimel peaks pingutama või lihtsalt kulgema?

Kui küsida, kumb on tähtsam, kas pingutus või kulgemine, siis Peep vastab, et mõlemad on tähtsad.

Pingutuse ja kulgemise võib kokku võtta mõistega “kohalolek teadliku tegevusega.”

Osa inimesi pingutab liiga palju, võrreldes sellega, kui palju nad neid pingutusi naudivad. Teised inimesed aga ütlevad, et mida sa ikka pingutad. Nad lihtsalt mõtlevad positiivseid mõtteid ja esitavad elule või universumile tellimusi ja siis täidetagu neid.

“Mina arvan, et kumbki äärmus tegelikult ei toimi. Ei toimi optimaalselt, et mitte öelda ideaalselt,” ütleb Peep.

Peep on terve elu olnud punnija ja pingutaja. Ta on soovinud elu panna enda pilli järgi tantsima. Alles nüüd, viimased poolteist aastat on ta võtnud aja maha ja lihtsalt elanud.

“Reaalsuse väänaja ei märka võimalusi. Ta ei oska vastu võtta seda, mis elul anda on,” mõtiskleb Peep.

Kuidas vältida läbipõlemist?

„Ma olen olnud väga töökas alates 17. eluaastast. Usin ja töökas, teisisõnu — pingutaja!“ See mõjutab isiklikku elu ja kolleege, aga Peep ise tundis meeletut uhkust selle üle, et töötas 60 h nädalas. “Olles ettevõtja ja iseenda ettevõtte ori, on loomulikult võimalik läbi põleda,“ ütleb Peep.

Läbipõlemise vastu aitab kaks asja:

  • Horisondi pikemaks venitamine. Ei aja üksikut eesmärki taga, vaid keskendud mitmele tasakaalustatud eesmärgile.
  • Õpid asju järjest rohkem tegema rahulikult ja aeglaselt. Elama hetkes.

“Kui jahid oma hingeülesannet või üllast visiooni, teed tähtsat missiooni teoks. Ma arvan, et see töötab vastu võimalikule läbipõlemisele,” ütleb Peep.

Ka läbipõlemine võib iseenesest olla väga vajalik ja rahulolu pakkuv. Miski muu ei pruugi kangutada tavatöö rutiinidest lahti, jõudes mingisuguse küllastumiseni. See tähendab, et oled mingit jama nii palju kannatanud, et lõpuks enam ei suuda, ning siis teed otsuse, et asi peab muutuma.

Kui sa ikka veel kannatad, kui ikka veel on sul mingis mõttes psühholoogiliselt või füüsiliselt valus, siis võib-olla sul ei ole olnud veel piisavalt valus. Kui sul oleks olnud piisavalt valus, siis sa oleksid selle valu tekkimise põhjuse juba kõrvaldanud.

“Elu tuleb võtta kui maratoni. Esikohale tuleks panna vabadus ja seda rohkem kui edu või ka õnnelikuks olemine. Vabadus tähendab kogu aeg testida oma valikuid endaks olemise suhtes. Kas see sobib mulle või ei sobi? See on kõige tähtsam küsimus,” arvab Peep.”

Tule kulgemise rutiinist välja

Kulgemise rutiinist vabanemise nipp võiks seisneda endale mugavustsoonist välja toovate väljakutsete esitamises; väikesed asjad, mis nõuavad minimaalset pingutust, kuid tekitavad maksimaalset arengut; asjad, mis toovad tulemusi.

Vali endale üks või mitu eesmärki (soovitatavalt erinevatest eluvaldkondadest), mis ei ole hullumeelselt kõrged, aga siiski piisavalt; eesmärgid, mis on vajalikud, kuid sulle omased ja sobivad. Hakka neid jahtima ja ongi kõik.

Kui inimene seab endale kõrge eesmärgi, siis üheksal juhul kümnest ei oska ta tunda sellest rõõmu, aga tulemuse saavutamise juures on lisaboonuseks areng. Peep usub, et enamikku inimestest motiveerib kõige rohkem see, kui ta näeb, et mingi asi läheb paremaks, toimub areng. See aga eeldab, et neil on oskus ennast kiita. “Inimesi motiveerib võimekuse tõus,” arvab Peep.

Saavuta elu, millega oled rahul

Kui sa tahad endale luua sellise elu, et tagasi vaadates oleksid üsna rahul või väga rahul, siis pead tegema kolme asja:

  • Tegema endale oma tahtmised, taotlused, visioonid ja eesmärgid võimalikult selgeks, st teadvustama, mida sa tegelikult tahad. Universumile tellimusi esitades tuleb leida õige sõnastus.
  • Andma endast parim. Ilma lõdvestunud pingutuseta ei jõua tegelikult mitte kuskile.
  • Mitte klammerduma nii metsikult ühe eesmärgi külge. Lase lahti! Lase lahti ja vaata, mis juhtub. Olles samal ajal täiesti kohal käesolevas hetkes ja nendes praegustes tegevustes, mida sa oled selle eesmärgi nimel otsustanud teha. Ära punnita! Igapäevast elu elades ole täielikult olevikus. Ära muretse sellepärast, kas 3 aasta pärast juhtub see, mida sa plaanisid. Ela hetkes!

Kõik taandub sellele, kuidas sa oma päeva veetsid. Kas päev oli täis vastuolusid ja kannatusi ja vastumeelseid tegevusi või oli see täis naeru ja rõõmu, nauditav ja rahuldust pakkuv? Milline on saldo? Selge, et kõik päevad ei ole vennad, aga kui vastumeelsed tegevused ja rahulolematus on ülekaalus, on tarvis võtta aega, teha sisemine inventuur ning küsida endalt, mis toimib ja mis ei toimi. Millega ma tegelikult rahul ei ole? Millised on minu visioon ja eesmärgid? Küsi endalt, mida sa tahad. Mis sind rahuldab? See ongi kõige tähtsam küsimus. Mida sa siis tegelikult tahad?

Ole pidevalt endaga kontaktis. Ole dialoogis enda, oma vajaduste, võimekuse ja tulevikuga. Ole rohkem siin ja praegu, sellise teatava rahuliku muhelusega. Samas jää innukaks. Kui vaja, siis pinguta ja punni, kuid siis jälle ole vaikselt ja hoia madalat profiili.

Allikas ja lisainfot Peep Vainu tasuta Webinari kohta: Edu Akadeemia