Meie põhjus Soome kolimiseks ei olnud raha ega kohalik elu, meile meeldis Eestis ja saime sealgi kenasti hakkama. Naised saunas rääkigu edasi, mis nende hinge kergemaks teeb! Meie tegelikuks kolimise põhjuseks oli hoopis mehe soov oma senist eriala vahetada ja seda täiesti uues ja proovimata suunas. Teiseks oli meie soov reisida ja kogeda eluolu väljaspool Eestit. Hakkasin mingil hetkel mõtlema, et maailm on suur ja lai ning mina, väikelinna tüdruk, muud elu ei tunnegi. Otsustasime, et reisida ja maailma näha saab edukalt ka lastega koos. Ei pea ootama vanaduseni, kuni lapsed suured ja endalgi ehk vähem tahtmist ringi seigelda. Minu kodu on seal, kus on pere!

Mees töötab lennufirmas, mille reisid algavad Helsingist. Moodne ja massiline Soome kolimine meisse tegelikult ei puutunud, kaalusime näiteks ka Londonisse või Stockholmi minemist. Tahtsime lihtsalt maailma näha. Ja tõelist elu saad tunda ikka kohapeal elades, mitte tühipaljal turistivisiidil. Tahtsime teada, kuidas mujal elatakse ja kuidas ise hakkama saaks. Soome sai lõpuks valituks mitte lodevusmugavuse, vaid selle lähedusmugavuse tõttu. Kodumaa on ju vaid kiviviske kaugusel — laevaga paar tundi ülesõitu ja kohal juba oledki. Seega kodumaa igatsust kui sellist meil ei ole, Eestis käime tavaliselt korra kuus nädalavahetuseti või koolivaheaegadel. Armastame öelda, et meil on seal nüüd suvekodu. Meie äraolemise ajal elab paigapeal peresõber. Eesti kodu jääb meile alatiseks alles ja see eest ära ei jookse. Aastad aga jooksevad küll ja võibolla vanemana poleks perega säärast riigivahetust enam ettegi võtnudki.

Lahkumine polnud valus, vaid rõõmus, olime kõik elevil — uus elu, uued väljakutsed, uus maa ja uus keel. Eriti põnevil oli tollal üheksa aastane tütar. Kuigi tema puhul kartsin kõige enam, et hakkab ehk sõpradest ja harjumuspärasest elust, koolist ja treeningutest puudust tundma. Kuid ei tutkitki! Plika on rõõmus ja õnnelik tänaseni, tal on mitmeid uusi sõpru, aastaga on selgeks saanud uus keel, ja mis peamine — esimest korda ootab ta peale puhkepäevi kooli minekut. Sest talle meeldib! Talle meeldib soome õpetajate suhtumine oma õpilastesse, nende rahulikkus ja kannatlikkus, võrdväärne kohtlemine. See paneb tedagi end paremast küljest näitama.

Oleme oma otsusega väga rahul ja hetkel võtame seda kui seiklust. Seiklust elada võõral maal. Meil on lihtne seisukoht — ela võõral maal nagu see oleks oma! Õpi ära selle keel ja kombed, austa ja armasta selle rahvust, traditsioone ja ka nende sinu meelest kummalisi kiikse. Või kui ei oska, siis ära üldse vaevu mujale kolimagi, pole vaja oma rahvusele häbi teha. Meie kolisime Soome, sest meile meeldivad soomlased, meile meeldib soome keel ja meile meeldib siinne tasakaal ning rahulikkus. Inimesed pole kibestunud ega kadedad, vaid on rõõmsad ja sõbralikud, liikluskultuur on viimasepeal ja keegi ei tõmble, müüjad on viisakad ja teevad oma tööd nii nagu see oleks nende unistuste karjäär. Mõnda aega pärast siiakolimist tundsin isegi, et olen parem inimene.

Võtkem vabalt ja ärgem oletagem nii palju! Öeldakse ju, et inimene on ise oma õnne sepp. Seega, kui oled võtnud otsuse elada mujal, siis peaks see sind õnnelikuks tegema. Kui ei tee, siis mine sinna tagasi, kus õnnelikum olid. Kuulen liiga palju virinat, kuidas Soomes ollakse hädapärast tööl ja tegelikult oleks hea meelega hoopis Eestis. No olge siis! Aga ärge virisege. Tegelikult pole hädaldamiseks põhjust ka siis, kui plaanid oma elu Soomes vaid ajutiselt veeta ning hiljem kodumaale tagasi kolida. Sa ju tead, miks sa siin oled ja mis kaalutlustel -naudi seda. Vaata asja positiivsest küljest. Alati! Need on sinu valikud. Ja mitte kellelgi pole õigust oma valikuid ja õnne puudumist teiste õlule veeretada — see jonn, kuidas muud-ei-jäänud-üle ja virelen-siin-vägisi võiks lõppeda. Kahjuks virisejad jäävad alati ja tegelikult on need inimesed, kes virelevad igal pool. Vahet pole, elavad nad siis Soomes või Eestis. Nad ei näe mitte head, vaid ainult vigu — nii teistes inimestes, rahvustes, maades, seadustes ja reeglites — aga ainult mitte iseendas! Enne kui teisi arvustama asud, vaata peeglisse, sest ainult sina ise oled see, kes saab oma elu elamisväärseks muuta!

Ja meie puhul, kes teab, võibolla viie aasta pärast kirjutan juba Hispaaniast! Ja teie, härra Lukas, ärge oletage nii palju, igaühel meist on oma lugu! Ja see ei pruugi olla sugugi see, mida teie arvate.