“Ma ei ütleks, et mul raskeid hetki ei ole, aga ma tulen nendega väga palju paremini toime,” kommenteerib ta. Kõige olulisemaks peab ta seda, et tasub ka kõige raskematel hetkedel jääda vaatlejaks — vaatle kõrvalt, mis sinuga toimub, ära samastu emotsioonidega ja ära mine nendega kaasa, sest muidu annad justkui pendlile hoo sisse ja kõik võimendub poole kiiremini.

Ära tunne süütunnet oma elukogemuse üle

Tiit Trofimov on oma elus depressiooni, ärevust, hirmu ja häbi tundnud väga palju. “Olen ise seda väga tugevalt läbi elanud ja olen saanud väga palju abi enda sisse vaadates ja leides erinevaid praktikaid, kuidas sellest üle saada,” räägib ta. “Läbi selle olen ma ka väga palju kasvanud ja soovin seda kogemust jagada inimestega. Et nad ei neelaks enda sisse tablette, vaid leiaks püsiva platvormi, kuidas palju mõnusamas vibe’is seda elu elada.”

Tema enda elu suurimad õppetunnid on olnud hirmudest ülesaamine. Saada üle häbist, mida teised sinust mõtlevad ja saada üle muretsemisest ja süütunnetest. Süütunnetest, kui sa oled elus midagi teinud, katsetanud, korda saatnud, proovinud ja kui keegi ütleb sulle, et see ei ole olnud õige. Kui sina ise tunned sisemiselt, et see on olnud sinu elukogemus ja sinu eluks vajalik kogemus, siis ära tunne süütunnet. Süütunne on kõige hävitavam tunne siin elus,” räägib ta oma kogemustest.

Kõike elus peab tegema rõõmuga

Lisaks vaimsetele tegevustele tegeleb Tiit Trofimov ka paljude muude asjadega — sisekujundusega, kontsertide ja seminaride korraldamisega… Tema sõnul on selle virr-varri vahel tõepoolest tasakaal leida kunst ja oskus. “Ma olen hakanud tunnetama, et kui kõik hakkab üle pea kasvama, siis ma alati ütlen endale stopp!, võtan aja maha ja pigem teen vähem kui rohkem ning tunnetan ennast nii kaua, kui olen saanud selle õige tunde tagasi, et asju mitte kiirustades ja tormates teha,” räägib ta enda nippidest. “Minu jaoks üks olulisemaid asju on teha kõike täie naudinguga, kohalolekuga ja suurima rõõmuga. Kui see ära kaob, siis tulebki stopp! öelda.”

Mehed peaksid rohkem iseendaga tegelema

Meeste DNA koodi on nii kõvasti sisse programeeritud see, et nad peavad koguaeg rabelema, tormama ja miljon asjaga tegelema. Et depressiooni vältida, tasub Trofimovi sõnul vähem asju tegema hakata. “Kui sa selles mustri suudad ära tabada ja hakkad asju tegema pigem vähem kui rohkem, hakkad iseendaga tegelema, leiad aega, et rahuneda. Käid metsas rohkem jalutamas, leiad selliseid praktikaid, mis rahustavad su meelt ja oled üldse tasakaalukam ning hakkad tegelema oma emotsionaalkehaga. Siis hakkab tekkima areng ja on võimalik vältida depressiooni.

Tema sõnul peaksid Eesti mehed rohkem tegelema iseendaga ning ka oma keha venitustega.
Kõik on harjunud oma keha üles pumpama ja olema suured, aga neis puudub igasugune paindlikus, puudub elastsus,” räägib joogaõpetaja. “Nad on kui suured kivitükid, nagu tinasõdurid.”

See tekitabki meestes emotsionaalset pinget ning on vaja, et mehed hakkaks end rohkem paindlikuks muutma, enda keha lõdvestama ja elastsemaks muutma. Siis tekib ka selline püsiv ja mõnus voolamine elus, mida mehel ongi kõige enam vaja.

“Kui mees on voolav, elastne, lõdvestav ja chill, siis on temaga palju mõnusam olla koos. See on mu enda kogemus ja seda tagasisidet annavad naised. Meestel on vaja tegeleda oma emotsionaalse kehaga, energeetilise kehaga, füüsilise kehaga. Seega mehed — marss joogasse!” ütleb Trofimov.

Ta ise on õppinud Kundalini-tantrajoogat Balil. “See on jooga, millega saavad kõik hakkama. Selles joogas ma keskendun põhiliselt inimese kehatunnetusele, hingamisele ja vaatlemisele. Need harjutused ei ole üldse rasked, et sa õpiksid neid kolme asja enda juures rohkem märkama,” räägib ta oma tundidest. “See ongi see põhiasi, mida ma tahan edasi anda — õpi hingama, uuesti hingama, õpi vaatlema, mis toimub sinu kehas igal hetkel ja õpi tunnetama oma keha, oma tundeid ja kuidas sa sooviksid oma elu ja kehaga siin elus hakkama saada.”

Tiit Trofimov astub üles 25. oktoobril Vabal Laval toimuval suurseminaril “Kuidas vabaneda depressioonist, hirmust, ärevusest ja häbist!”, kus keskendutakse inimest väga tugevalt kontrollivatele teemadele nagu depressioon, hirm, ärevus ja häbi, mis on just praegu maailmas kõige rohkem inimeste tervist hävitavad teemad.